Gibraltar in 1 dag: alle tips op een rij

Een bijzonder stukje Europa vind je in het zuiden van Spanje. Dagelijks staan mensen hier namelijk urenlang in de file om vanuit Spanje de grens over te steken naar een bijzonder stukje Engeland. Welkom in Gibraltar. Hier word je niet langer aangesproken met een vrolijke ¡Hola!, maar met een beleefde ‘Goodmorning’. Gibraltar is voornamelijk bekend om de rots van Gibraltar, maar in dit kleine stukje Europa is genoeg te doen om je een dag (of twee) te vermaken. Wat mij betreft de perfecte bestemming om te combineren met een (lang) weekend Malaga of een ontspannen vakantie aan de Spaanse Costa del Sol (zie ook all-inclusive hotels Costa del Sol). Benieuwd wat je zoal kunt zien en doen in één dagje Gibraltar? Bekijk dan onderstaand mijn lijstje met de leukste en mooiste bezienswaardigheden in Gibraltar.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Meer informatie over Gibraltar

Hoewel Gibraltar in het zuiden van Spanje ligt, is het officieel onderdeel van Groot-Brittannië. En dat merk je aan alles.. ze spreken hier Engels, je betaalt er -bij voorkeur – met ponden en je vindt er de typische Engelse rode telefooncellen. Rijden doen ze dan weer wel aan de rechterkant. Lekker makkelijk. Met een oppervlakte van nog geen 7 vierkante kilometer is Gibraltar niet bepaald groot te noemen. Maar ondanks de grootte is er meer dan genoeg te zien en doen in Gibraltar.

Wat te doen in Gibraltar in 1 dag?

1. Aapjes spotten op de rots van Gibraltar

De rots van Gibraltar is natuurlijk hét icoon van Gibraltar. Iedereen (nou ja, bijna iedereen) kent de iconische rots die wordt bewoond door een kolonie wilde apen. Leuk feitje: dit is tevens de enige plek in Europa waar je apen in het wild kunt ‘spotten’. Dat spotten is niet zo moeilijk want deze brutale aapjes zie je daadwerkelijk overal. Als je over de smalle en steile weggetjes omhoog rijdt zie je ze af en toe voorbij rennen en op de plekken waar veel toeristen zijn te vinden, komen ze je maar wat graag van dichtbij bekijken. Je kunt tegen betaling met de kabelbaan omhoog. Eenmaal boven kun je heerlijk rondwandelen terwijl je geniet van prachtige uitzichten.

2. Daal af in de grot van Saint Michael

In Gibraltar zijn maar liefst 150 natuurlijke grotten te vinden. Sommige grotten liggen onder water, maar het merendeel ligt boven zeeniveau in de rots van Gibraltar. De drukst bezochte – en meest indrukwekkende – grot is Saint Michael’s Cave. De fascinerende stalactieten en stalagmieten stellen je zeker niet teleur. Wat een prachtige vormen. Let wel op.. Bij de ingang van de Saint Michael Cave hangen ontzettend veel brutale apen rond. Sommige zelfs zo brutaal dat een Engelse toerist moest vluchten voor het zo schattige ogende aapje. Tip: Neem ook een dun vestje mee als je van plan bent deze grot te bezoeken, in de grot is het frisjes. Meer tips en reviews vind je op Tripadvisor.

3. Geniet van het uitzicht vanaf Europa Point

Het meest zuidelijke puntje van Gibraltar wordt Europa Point genoemd. Hier vind je niet alleen de beroemde vuurtoren van Gibraltar, maar ook een moskee en ruige rotsen waar kleine watervallen zich een weg naar beneden banen. Een fijne plek om de benen te strekken en te genieten van het uitzicht. Op een heldere dag heb je namelijk kans dat je vanaf hier Marokko ziet liggen.

4. Taxfree shoppen in Gibraltar

Als je in Gibraltar bent moet je eigenlijk even shoppen. Gibraltar kent namelijk geen BTW en heeft daarnaast een lage importtax. Vooral brandstof, sigaretten, alcohol en parfum zijn hierdoor goedkoop. Ook al ga je niks kopen, het is gewoon leuk om even rond te struinen op Main Street. In de buurt van Main Street vind je daarnaast ook hele fijne terrasjes. De perfecte plek om even bij te komen van de hitte.

5. Ontdek het tunnelstelsel van Gibraltar

Gibraltar heeft een enorm tunnelstelsel van meer dan vijftig kilometer en de tunnels zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. Ook met de auto rijd je regelmatig door een tunnel. De bekendste tunnels zijn de ‘Great Siege Tunnels’ en de ‘Second World War Tunnels’. De Great Siege tunnels zijn door het Britse leger gebouwd toen Spanje Gibraltar rond 1780 probeerde te heroveren. Dat is niet gelukt en is nog steeds voer voor discussie tussen Engeland en Spanje. De Second World War Tunnels zijn ook door het Britse leger gebouwd, maar wel met een andere reden. Deze tunnels waren namelijk bedoeld als handig gangenstelsel voor de ondergrondse stad waar duizenden soldaten enkele jaren hebben geleefd. Een klein gedeelte van de tunnels is tegenwoordig open voor bezoekers.

Extra tips voor een bezoek aan Gibraltar

Heb je meer tijd om Gibraltar te ontdekken? Mooi! Ik was er te kort om veel meer toe te voegen aan bovenstaande bezienswaardigheden, maar in Gibraltar is nog veel meer te doen. Heb je twee dagen de tijd? Wellicht dat onderstaande tips je dan verder op weg helpen!

 1. Wisseling van de wacht
  Mocht je zin en tijd hebben.. dan kun je – net als in Engeland – de wisseling van de wacht bekijken. De wacht wisselt twee keer per dag en je kunt deze ceremonie zien bij de residentie van de gouverneur.
 2. Een wandeling door de botanische tuinen
  Als je van bloemen houdt, dan kun je een wandelingetje maken door de botanische tuinen van Gibraltar. De tuinen zijn niet heel groot, maar perfect voor een korte wandeling. Mits je daar de tijd voor hebt.
 3. Moorish Castle bezoeken
  Moorish Castle is oorspronkelijk gebouwd in de 8e eeuw, maar is herbouwd in de 14e eeuw. Waar het kasteelcomplex vroeger volledig uitstrekte tot aan het Kazemattenplein aan de noordkant van Main Street, is tegenwoordig is alleen de ‘Tower of Homage’ nog over. De toren heeft veel veldslagen overwonnen en is daarmee beslist een bezoekje waard.
 4. Lekker luieren op het strand
  In Gibraltar vind je naast heel veel rots, ook een aantal stranden. Het grootste en drukste strand is Eastern Beach. Hier kun je terecht om te luieren op het strand, vliegtuigen te spotten of watersporten te beoefenen.
 5. Ontdek meer inhet Gibraltar museum
  Wil je meer weten over de cultuur en geschiedenis van Gibraltar? Breng dan een bezoekje aan het Gibraltar Museum.

Plaats een reactie