Vakantie verzorgingstypes: de verschillen tussen logies, halfpension, volpension & all-inclusive!

Een vakantie kan geboekt worden met verschillende verzorgingstypes. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen/nadelen. Het is belangrijk dat je als vakantieboeker goed stilstaat bij wat je graag wil. Ben je gek op koken en wil je alle maaltijden en drankjes zelf verzorgen of wil je liever alles inclusief en volledig verwend worden. Om dit te kunnen bepalen is het ook belangrijk dat je goed kijkt naar wat voor soort vakantie je voor ogen hebt. Een reis met veel activiteiten en excursies waarbij je veel weg bent van het hotel/resort? Of juist een strandvakantie met uren zwembad en watersporten? Ook het reisgezelschap (wel of geen kinderen) speelt natuurlijk een rol. In deze blog vertellen we je alles over logies, logies & ontbijt, halfpension, volpension en all-inclusive. Na het lezen weet je alles over de verschillende reis/hotel verzorgingstypes en kun je een goede keuze maken voor je volgende vakantie.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
Verschillende verzorgingstypes uitgelegd:

Logies

wat is logies

Wat is logies?
ℹ️ Pakket: Alleen overnachten
🧳 Ideaal voor: Korte verblijven, stedentrips en actieve reizigers
🛫 Populaire bestemmingen: Marokko, Frankrijk & Aziatische landen

De verzorgingstype logies betekend dat je in feite alleen gebruik maakt van de accommodatie. Het eten en drinken dien je zelf te verzorgen. Soms kun je dit alsnog afnemen in het hotel zelf en je kunt natuurlijk buiten de deur eten. Daarnaast bieden sommige accommodaties de mogelijkheid om zelf de maaltijden te bereiden, in dit geval is het wel belangrijk dat er kookvoorzieningen aanwezig zijn. Dit is met name het geval bij appartementen en/of bungalows.


Logies en ontbijt

wat is logies en ontbijt

Wat is logies & ontbijt?
ℹ️ Pakket: Overnachten met ontbijt
🧳 Ideaal voor: Reizigers die veel op pad zijn en houden van buiten de deur eten
🛫 Populaire bestemmingen: Griekenland, Malta & Spanje

Bij logies en ontbijt betekend het dat je gebruik maakt van de accommodatie en dat het ontbijt door het hotel voor je verzorgd wordt. Omdat het ontbijt toch wel de belangrijkste maaltijd van de dag is wordt dit verzorgingstype vaak standaard wel aangeboden. Nadat je hebt ontbeten heb je alle gelegenheid om de deur uit te gaan en bovendien met een volle maag. Doorgaans wordt het ontbijt in een buffetvorm aangeboden tussen 07:00 en 11:00 uur.


Halfpension

wat is halfpension

Wat is halfpension?
ℹ️ Pakket: Overnachten met ontbijt & diner
🧳 Ideaal voor: Vakantiegangers die overdag veel excursies boeken
🛫 Populaire bestemmingen: Oostenrijk, Italië & Cyprus

Halfpension houdt in dat je betaald voor de accommodatie, het ontbijt en het diner. Overdag heb je hierdoor alle vrijheid om van alles te doen. Je kunt na het ontbijt vertrekken en terugkomen voor het diner. Lunchen en snacken kun je doen tijdens een excursie of lekker in de stad. Zo kun je elke dag nieuwe plekken ontdekken en lokale gerechten proeven bij plaatselijke restaurantjes. De drankjes zijn hierbij niet inbegrepen (wel koffie, thee, melk en vruchtensappen bij het ontbijt) en worden achteraf gefactureerd bij het uitchecken.


Volpension

wat is volpension

Wat is volpension?
ℹ️ Pakket: Overnachten inclusief ontbijt, lunch en diner
🧳 Ideaal voor: Reisgezelschappen die dagelijks rondom het hotel verblijven
🛫 Populaire bestemmingen: Zwitserland, Portugal & Griekenland

Volpension is ideaal voor vakantiegangers die zich niet bezig willen houden met de maaltijden en dit liever allemaal verzorgd willen hebben. Je krijgt dan ook bij volpension het ontbijt, lunch en diner volledig gratis. Vaak is het ook mogelijk de lunch in de vorm van een pakket mee te nemen. Hierdoor ben je niet gebonden om terug te komen voor de lunch. De drankjes zijn weer allemaal op nacalculatie en worden op je kamernummer genoteerd. De meeste maaltijden worden geserveerd in buffetvorm en/of á la carte.


All Inclusive

wat is all inclusive

Wat is (ultra) all-inclusive?
ℹ️ Pakket: Overnachten inclusief al het eten en drinken
🧳 Ideaal voor: Iedereen die houdt van genieten, ontspannen en luxe
🛫 Populaire bestemmingen: Turkije, Egypte & Caribische eilanden

All-inclusive is de meest uitgebreide vorm van vakantievieren en zeer geschikt voor o.a. vakanties voor gezinnen met kinderen. Hierbij krijg je namelijk naast de logies, ontbijt, lunch & diner ook nog de hele dag door de mogelijkheid om snacks en versnaperingen tussendoor te nuttigen (koekjes, ijsjes, hapjes etc). En daar bovenop zijn ook alle drankjes die je op een dag nuttigt volledig inbegrepen (zowel non-alcoholisch dranken zoals waterflesjes, frisdranken maar ook alcoholische drankjes zoals bier, wijn en cocktails). Tot in hoeverre alles ongelimiteerd is wordt door het hotel bepaald, hier kunnen dan ook verschillen in zitten. Zo kunnen soms bepaalde buitenlandse drankmerken tegen een kleine meerprijs worden geschonken (met name ook in adults-only hotels). Bij de meeste hotels krijg je de all-inclusive service tussen 07:00 en 23:00 uur. Wil je 24/7 per dag genieten? Kies dan voor Ultra all-inclusive.


Welke verzorgingstypes zijn er?

Er bestaan grofweg 6 verschillende soorten verzorgingstypes die wereldwijd worden gehanteerd. Als je een hotel boekt, dan reserveer je altijd 1 van deze 6 pakketten. Het gaat daarbij dan om logies (alleen hotelkamer), logies & ontbijt, halfpension (ontbijt + diner), volpension (ontbijt, lunch + diner), all inclusive (all het eten en drinken inbegrepen) en Ultra all-inclusive (24/7 maximale verzorging). Als je een hotel boekt vind je in de hotelbeschrijving altijd een toelichting op de inhoud van het pakket. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat je kunt verwachten van je vakantie.

Wat zijn de prijsverschillen tussen deze verzorgingstypes?

Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe uitgebreider het pakket is, hoe meer je vooraf moet betalen. Een uitgebreider pakket is duurder. Echter, je maakt natuurlijk tijdens je vakantie zelf wel minder kosten als alles is inbegrepen in de reissom. Een all-inclusive vakantie geeft vooraf 100% duidelijkheid over de kosten. Wanneer je alleen maar de overnachting boekt (logies) dan moet je zelf tijdens de reis al het eten en drinken betalen. Wat onder de streep goedkoper of duurder is hangt dus af van hoeveel je aan eten en drinken uitgeeft tijdens de reis.

Welke type vakantie past bij mij?

Als jij gaat kijken naar een vakantie heb je vast een ideaalplaatje in je hoofd. Lig je graag de hele dag aan het strand of zwembad? Ben je juist graag elke dag op pad om het land of de regio te verkennen? Ben je actief/sportief en elke dag onderweg? Reis je met kinderen en wil je graag maximaal ontspannen? Dit zijn zomaar wat vragen die relevant zijn voor het bepalen van het ideale reistype. Ook het budget speelt natuurlijk en rol. Als laatste is het gekozen vakantieland ook bepalend voor het aanbod (sommige landen bieden bijv. helemaal geen all inclusive hotels). Bespreek voor het boeken met je reisgezelschap wat jullie graag doen tijdens de reis, en kies dan samen het meest geschikte verzorgingstype.