Varkensstrand Curaçao: alle informatie op een rijtje

Als je het van tevoren niet weet, is het een vreemd gezicht. Zwemmende varkens op het strand van Curaçao. Andere mensen komen dit strand juist specifiek op zoeken om de varkens te aanschouwen. Maar waar vind je het Curaçao varkens strand precies en wat is het verhaal erachter? Ontdek het in deze blog.

Zoek je nog een goede accommodatie op Curaçao?

👉 Top 10 kleinschalige hotels op Curaçao
👉 De leukste kindvriendelijke resorts op het eiland
👉 Mooie all-in resorts op Curaçao

Meer informatie over Playa Porto Marie

Wie de varkens op Curaçao wil vinden, moet wel weten waar hij of zij moet zoeken. Ze zijn namelijk niet zomaar op verschillende stranden van dit geweldige eiland te vinden. Als je deze dieren een bezoekje wil brengen, moet je naar Playa Porto Marie, een ongelooflijk mooi strand in het noordwesten van Curaçao. Het strand heeft een supermooi wit strand, helderblauw water, een mooi koraalrif en allerlei voorzieningen zoals een restaurant en duikschool. Maar het strand staat eigenlijk het meets bekend als het varkensstrand van Curaçao.

Leuk detail – Playa Porto Marie is ook een heel milieuvriendelijke spot. De strandpromenade is gemaakt van gerecycled materiaal en water wordt opnieuw gebruikt voor onder andere irrigatie.

Hoe komen de varkens terecht op dit strand?

Playa Porto Marie is beroemd geworden vanwege Woody en Willy. Dit zijn twee vrolijke varkens die rondrennen op het strand en af en toe een verfrissende duik nemen in het helderblauwe water. Sta er dus niet raar van om te kijken om de varkens in zee te zien. Maar hoe zijn Woody en Willy hier precies terecht gekomen?

Het verhaal achter het varkensstrand
Zoals eerder verteld, grenst Playa Porto Marie aan een adembenemend natuurgebied. De twee varkens leefden in dit natuurgebied en brachten zo nu en dan een bezoekje aan het witte koraalstrand. Dit leek hen wel te bevallen (geen wonder, aangezien ze daar lekker te eten kregen), dus kwamen ze alsmaar vaker het natuurgebied uit om het strand te bezichtigen. Leuk feitje: de namen van Woody en Willy zijn bedacht door strandgasten, in samenwerking met de eigenaren van het strand.

Woody (of Willy) is lekker aan het uitrusten op het strand

Zwemmen met varkens bij Playa Porto Marie

Wil je samen met Woody en Willy zwemmen? Dan moeten we je helaas teleurstellen. De bedoeling is namelijk dat de varkens met rust gelaten worden en dat je niet de hele tijd te dichtbij komt. Toch is het een bijzondere ervaring. Je ziet de zwemmende varkens van Curaçao vrolijk rond hobbelen, chillen in de schaduw onder een boom of verfrissing zoeken in het water. Het is leuk om even een fotootje of video te maken met je smartphone voor thuis. Gelukkig zijn Willy & Woody niet cameraschuw en gaan ze graag met de gasten op de foto, zolang je ze maar niet lastigvalt. Vergeet niet dat het echte dieren zijn! Deze twee diva’s hebben zelfs hun eigen Instagram account.

Praktisch: hoe bezoek ik Playa Porto Marie?

Playa Portie Marie ligt aan zuidkant van het eiland, richting het westen. Het ligt een paar kilometer van het dorpje Sint Willibrordus. Eigenlijk ligt het precies tussen Willemstad en Westpunt in. Vanaf Willemstad is het ongeveer 30 kilometer rijden (35 minuten). Je volgt simpelweg de weg naar Westpunt en op een gegeven moment volg je de “Weg naar Sint Willibrordus” (deze weg heet letterlijk zo). Vanaf hier is het nog een kleine 10 kilometer naar het strand. Onderweg kom je nog langs de Jan Kok Baai waar je flamingo’s kunt zien.

Overzichtsfoto van het fraaie Playa Porto Marie strand op Curaçao

Wat is er nog meer te doen op het Varkensstrand?

Dit strand staat bekend als “Pig Beach Curaçao”. Je kunt hier trouwens niet alleen de varkentjes spotten, maar je kunt hier ook heel mooi duiken en snorkelen. Door de combinatie van een heel heldere en rustige zee en het witte koraalstrand is dit een ideale plek om de onderwaterwereld te verkennen. Er is hier ook een duikschool op het strand (PortoMari Sports). Bij het strand is er ook een klein restaurant “Playa Port Mari’s Beachside Restaurant & Bar” waar je een hapje kunt eten of wat kunt drinken. Verder is er een klein winkeltje (JackieMari Curaçao) waar je sieraden kunt kopen. Bekijk hun Instagram kanaal voor een impressie. Vanaf het strand kan je trouwens ook een aantal mooie wandelingen maken. Bij de parkeerplaats vind je het startpunt 2 van 2 leuke wandelroutes. Een van deze routes is de “Seru Mateo Trail“. Op de parkeerplaats is ook een kleine uitkijktoren die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht.

Moet ik entree of parkeerkosten betalen?
Bij Playa Porto Marie zit een grote gratis parkeerruimte. Hiervoor hoef je dus niet te betalen. Wel is er een entree (5 gulden p.p.) en moet je betalen voor een strandbedje (6 gulden p.p.). Kinderen tot 4 jaar hoeven niet te betalen. Aan de achterzijde van het strand heb je genoeg plekjes in de schaduw. Ga je alleen wat eten bij de strandtent? Dan hoef je niet te betalen.