14 x de mooiste tempels en monumenten op Bali

Bali is het meest westelijke eiland van de kleine Sunda eilanden in Indonesië. Het is een van de parels in de gordel van smaragd. De oppervlakte van Bali is ongeveer 5600 km2 en verdeeld in 8 regentschappen. Het bestaat uit 6 eilanden (het hoofd eiland en 5 kleinere eilanden). De inwoners hebben door het belijden van het Hindoe geloof en het vereren van de Goden een bijzondere cultuur ontwikkeld. Wat zich ondermeer uit in de vele Heilige plaatsen en duizenden tempels die je op Bali kunt vinden. Dit geeft Bali ook wel de naam het eiland van de Goden en de duizenden tempels. In deze blog geef ik je een overzicht met de meest populaire tempels die je zeker moet bezoeken tijdens je rondreis of vakantie op Bali! Tip: Lees ook onze blog over de mooiste hotspots van Bali en de mooiste stranden van Bali.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Waar kan ik hier overnachten?

Waar vind je de meeste tempels?

Bali heeft een bijzonder landschap dat bestaat uit een aan een schakeling van groene heuvels en bergen met tropische begroeiing. Het landschap wordt overheerst door vulkanen. De meeste actieve vulkanen zijn de, Agung (3142m) en Batur (1717m) in deze omgeving bevinden zich ook de 4 meren, onder andere het batur meer (het grootste meer), beratan, en de tweeling meren Buyan en Tamblingan. Volgens de Balinese cultuur zijn de bergen en meren heilig, het is dan ook een symbool van mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid. In deze omgeving bevinden zich dan ook de meeste tempels. De berg is de plaats van de goden en in het meer leeft de ziel van de overledenen. Al deze overvloed aan cultuur gemixt met de tropische natuur en  bovendien daarbij een zeer vriendelijke  Balinese bevolking maakt dit eiland tot een inspirerende vakantiebestemming.


Taman Puputan (Puputan plein) en Bajra Sandi

Beide zijn een monument van de strijd van het Balinese volk tegen het verzet om zich te onderwerpen aan de Nederlanders. Door de lange wrede strijd werd rond 1908 besloten om de Balinezen een aparte behandeling te geven binnen de koloniale aanpak. Het Bajra monument heeft een unieke vorm, het lijkt op een kerkklok. Binnen in het gebouw kunnen we zien hoe moedig de Balinezen tegen hun Nederlandse overheersing streden.

Het Paleis van Ubud

Het paleis wordt nog bewoond door de Koninklijke Familie. De vorst heeft geen enkele macht meer, hij heeft alleen nog een symbolische waarde. Het paleis is elke dag geopend. In de late middag wordt het gebruikt voor dans en gamelan oefeningen. Wil je hierover meer weten? Lees dan alles over een bezoek aan Ubud.

Goa Gajah (De olifanten grot)

De grot dateert uit de 10e eeuw en is uitgehakt in een heuvel, in de ruimte staat zwak verlicht, een beeld van Ganesha, de zoon van Ciwa en dat is de god van de wetenschap. Vroeger was dit een meditatieplaats voor priesters.

Gunung Kawi Tempel

Een bezoek aan deze Tempel is alleen al aan te raden om de rit ernaar toe, de weg slingert zich door een prachtig landschap. De tempel stamt uit het jaar 989. Om de tempel te bereiken moet men afdalen over een trap met ongeveer 300 treden, tijdens deze afdaling kan men genieten van een uitzicht over de mooie rijstterrassen, bossen en de rivier.

Tirta Empul

Hier ontspringt een heilige bron. De bron zou door de god Indra zijn geslagen om zijn zieke soldaten te genezen. Veel Balinezen geloven in een geneeskrachtige werking van de bron. Buiten de Tempel vinden we drie gescheiden bassins hier moet men eerst baden voor dat je naar binnen gaat om te bidden. Boven de tempel staat een buitenverblijf van de president.

Kehen Tempel

Deze Tempel ligt in Bangli. Dit is in Bali de op twee na grootste tempel, de tempel heeft drie grote binnenplaatsen die zijn verbonden door trappen. De gebouwen zijn aan de binnen- en buitenkant versierd met prachtig houtsnijwerk. Een grote Banyan boom siert de laatste twee binnenplaatsen.

Taman Ayun Tempel

Deze tempel bevindt zich in Tabanan. De tempel is gebouwd op een hoog plateau dat is omringd door vijvers, dit geeft een effect of de tempel drijft op het water. De tempel is beroemd om zijn prachtige houten Merus of Pagode genoemd. In het centrale deel is een gebouw genaamd ‘’baal pik’’ dit is versierd met prachtig houtsnijwerk met interessante reliëfs en beelden van de negen goden Dewa Nawa Sanga.

Tanah Lot

De tempel ligt op een rots in zee. Deze tempel is gebouwd in de 16e eeuw, en is een eerbetoon aan de goden van de zee. Bij eb kan je naar de tempel lopen. Tanah betekent grond, en Lot betekent zee. Onder aan de rots zijn twee grotten in de ene is een zoetwaterbron en in de anderen huizen kleine heilige slangen. Ook kan men hier op een van vele terrassen genieten van een prachtige zonsondergang.

Ulun Danu Tempel

Deze tempel is gewijd aan de godin van het Bratan meer. De tempel ligt aan een meertje wat is ontstaan uit de oude krater van de Vulkaan Bratan. Het weer is hier meestal koel op een hoogte van 1239 meter. Wanneer de nevel door de wind is weg geblazen dan ziet u een prachtige tempel met een bijzondere merus spiegelen in het water van het meer.

Singaraja

Het was vroeger de hoofdstad van Bali. Hier is ook een oude haven die nog steeds wordt gebruikt als uitvoerhaven van koffie en vele soorten fruit die in de directe omgeving worden verbouwd. Er zijn vele oude gebouwen in lommerrijke lanen. Hier woont ook een verscheidenheid aan bevolking, het is hier een mengelmoes aan Chinezen, Moslims en Balinezen.

Beji Tempel

Deze tempel ligt in Sangsit. Het is een heilige plaats voor het aanbidden van de godin ‘’Dewi Sri’’ dit is de godin van de landbouw. De hele tempel is versierd met ornamenten in Buleleng stijl die zijn geschilderd in een kleurrijk geheel, dit maakt het geheel zeer uniek.

Meduwe Karang Tempel

De tempel is gewijd aan Batara Meduwe Karang (God van de grond). De tempel zorgt voor bescherming van gewassen en vruchtbare grond. Bij de ingang staan drie rijen Ramayana beelden. De tempel is ommuurd en versierd met zuilen.

Goa Lawah Tempel

Ook de zogenoemde vleermuizentempel, gebouwd in de 11e eeuw, wordt beschouwd als een van Bali’s topattracties. Bij de ingang van de grot ziet u direct al vleermuizen hangen. U moet hier tegen de schemering naar toe. De vleermuizenkolonie verlaat dan de grot in een groot beweeglijk zwart lint, om nuttig werk te gaan doen, het consumeren van talloze tropische insecten. Ook wordt hier aan de kust voor de grot zeezout gewonnen.

Kerta Gosa

Deze Koninklijke gerechtshal uit het begin van de 18e eeuw ligt in Klungkung. De plafonds zijn beschilderd met ongebruikelijke levendige voorstellingen van de straffen die werden uitgesproken. De meeste schilderingen geven scènes uit de Balinese mythologie weer. In het Bale Kambang paviljoen werden belangrijke gasten ontvangen, het is omgeven door water met waterlelies waardoor het lijkt te drijven op een zee van deze kleurrijke bloemen.


Hoe kan ik het beste reizen naar de tempels op het eiland?

Op Bali zelf kun je op verschillende manieren rondreizen. Taxi’s zijn erg gemakkelijk en niet al te duur. In het zuiden van Bali zijn taxi’s altijd op de meter. Daarnaast heb je in plaatsen zoals Sanur ook de bemo (de normale bus). Voor zo’n 3000 rupiah (25 eurocent), nemen die je mee. Mocht je dagtrips willen doen naar de populairdere plaatsen en tempels, dan kun je ook een Perama bus nemen. Tickets voor deze bussen kun je op bijna elke straathoek kopen en zijn niet duur. Je kunt er ook voor kiezen om een brommertje, fiets of auto te huren. Let op: je hebt een internationaal rijbewijs nodig op Bali als je een brommer of auto wilt rijden. Deze kun je in Nederland bij de ANWB halen. De kosten van een brommertje zijn variabel maar je zou niet meer dan 50.000 rupiah per dag moeten betalen. Het verkeer op Bali is erg druk en vereist overigens wel enig lef om in te rijden. Bij de afgelegen tempels is het natuurlijk een stuk rustiger.