Wat heeft de nieuwe vakantiebestemming Ras al-Hikma in Egypte straks te bieden?

Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) hebben een overeenkomst getekend voor een investering van 35 miljard dollar door de VAE in een groot vakantie-ontwikkelingsproject aan de noordwestkust van Egypte. Dit project, Ras al-Hikma genoemd, belooft een prachtige nieuwe vakantiebestemming te worden die specifiek Europese toeristen en andere internationale bezoekers kan aantrekken met zijn uitgestrekte all-inclusive resorts, luxueuze hotels en goede innovatieve voorzieningen. In deze blog vertellen we je alles over dit nieuw te ontwikkelen Egyptische vakantiecomplex en geven we een overzicht van leuke excursie-mogelijkheden in de regio.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Vakantie in Ras El-Hekma?

De ontwikkeling van Ras al-Hikma omvat een gebied van 170 miljoen vierkante kilometer langs de idyllische noordwestkust van Egypte. Met een directe investering van de VAE van 35 miljard dollar in de komende maanden, wordt dit de grootste buitenlandse directe investering in de geschiedenis van Egypte. Ras al-Hikma zal bestaan uit residentiële gebieden, heel veel hotels en resorts, compleet met veel entertainmentprojecten. Daarnaast worden er een vrije zone voor lichte en technologische industrieën, logistieke diensten, een financieel en zakendistrict, en een internationale jachthaven voor jachten en cruiseschepen ontwikkeld. Een nieuwe internationaal vliegveld ten zuiden van de stad zal ook worden opgezet, wat de toegankelijkheid voor internationale toeristen verder vergroot. Mogelijk dat hier op termijn vanuit Amsterdam rechtstreeks op gevlogen gaat worden. Er wordt zelfs gesproken over de mogelijkheden dat Middellandse zee cruises hier kunnen gaan aanleggen.

Waarom is dit project interessant voor Egypte?

Deze ontwikkeling wordt niet alleen een trekpleister voor toeristen maar creëert ook miljoenen banen gedurende de constructie en het onderhoud van de stad. Bewoners van het huidige gebied zullen naar het zuiden van de Internationale Kustroute verhuizen en financieel gecompenseerd worden. Met een Egyptische overheid die een aandeel van 35% in het project behoudt, zal Ras al-Hikma onderdeel zijn van een breder stedelijk gemeenschapsontwikkelingsplan voor het noordkustgebied tot 2052. Dit plan omvat niet alleen Ras al-Hikma maar ook andere gebieden zoals Alamein, Negela, Sidi Barrani, en Gargoub in de gouvernementen Matrouh en Salloum, aan de grens met Libië. Het doel is een regio te creëren die aantrekkelijk is voor zowel toeristen als permanente bewoners, wat de economische groei en ontwikkeling van Egypte verder zal ondersteunen.


Wat hebben de omgeving van Ras al-Hikma en de Egyptische noord-kust nog meer te bieden?

Je vindt aan de noordkust van Egypte verschillende kustplaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Mega toeristische is het niet, maar voor avontuurlijke reizigers is het interessant om de geschiedenis van deze regio te ontdekken. Strandliefhebbers kunnen genieten van de verschillende kleine stranden en afgelegen baaien. Hieronder bespreek ik 5 leuke plekken aan de noordelijke kust die je kunt bezoeken tijdens je vakantie.

Marsa Matruh

Ik heb Marsa Matruh ontdekt en jongens, dit is een pareltje aan de noordkust van Egypte, pal aan de Middellandse Zee. Vergeet de overvolle stranden elders; hier vind je echte authenticiteit. Ooit was dit een slaperig vissersdorpje, maar de Romeinen zagen het al: dit is dé plek voor een belangrijke haven. Nu is Marsa Matruh vooral bekend bij de locals en wat Europese insiders. Met een luchthaven vlakbij, die je makkelijk verbindt met Cairo en Alexandrië, en de beste dadels van Egypte uit Siwa die hier te koop zijn, is het meer dan een strandbestemming. De geschiedenis ademt hier. Je kunt de ruïnes van Ramses II bezoeken, of duiken in de verhalen van Caesar en Cleopatra bij hun verzonken steden en paleizen. En Rommels Grot? Heel gaaf. Deze grot, ooit het planbureau van de Duitse veldmaarschalk Rommel, dient nu als een militair museum. Maar laten we de stranden niet vergeten. Dankzij een koel briesje van de Middellandse Zee is het hier zelfs in de zomer heerlijk toeven, met temperaturen rond de 25 graden. De baai, beschermd door natuurlijke rotsen, biedt zowel populaire als verborgen strandjes. Agiba strand en Almaza Bay zijn mijn favorieten, maar het Cleopatra strand, met zijn legendarische rotsformaties en een standbeeld van Cleopatra zelf, is absoluut betoverend

Marina el-Alamein

Je vindt er ook Marina El Alamein, een chique resortstad aan de Egyptische noordkust, gericht op de Egyptische elite. Ongeveer 300 km van Cairo, biedt Marina met haar 11 km lange strand een unieke mix van luxe en geschiedenis. Dit was ooit Leukaspis, een bruisende havenstad uit de Greco-Romeinse tijd, verwoest door een tsunami in 365 na Christus na een aardbeving bij Kreta. Pas in 1986 werd deze vergeten stad herontdekt tijdens bouwwerkzaamheden, wat leidde tot opgravingen en uiteindelijk tot de transformatie van het gebied in een exclusieve resortgemeenschap (zoals Porto Marina Resort & Spa). Tegenwoordig is Marina gesplitst in zeven zones, alleen toegankelijk voor eigenaren of hun gasten, en kenmerkt zich door luxe kalkstenen villa’s en chalets omgeven door groen. De overheid heeft er zelfs een openluchtmuseum van gemaakt om het toerisme te stimuleren. Marina is dus niet alleen een plek voor zon en zee, maar ook voor een duik in de rijke geschiedenis van Egypte.

Sidi Abdel Rahman

Je kunt ook reizen naar Sidi Abdel Rahman, een rustig dorpje aan de Middellandse Zee in Egypte. Het ligt in de Westelijke Woestijn, aan een prachtige baai, en ademt rust uit. Maar dit plekje heeft meer dan alleen zon en zee; het zit vol geschiedenis. Vlakbij vond de beroemde Slag bij El Alamein plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, en je vindt er mausoleums en een begraafplaats voor geallieerde soldaten. Het is ontroerend om te zien. Ooit was Sidi Abdel Rahman slechts een bescheiden lokale badplaats. Maar in 2006 kocht Emaar Egypt, een dochteronderneming van Emaar Dubai, het recht om het gebied te ontwikkelen, en zo werd Marassi Resort geboren. Niet zomaar een resort, maar een poging om een stad te bouwen die het hele jaar door levendig is. Met 1,74 miljard dollar is er geen sprake van bezuinigen. Marassi ligt slechts 24 km van het Al Alamain International Airport.

Salloum

Tijdens een rondrit in de regio kan je ook belanden in Sallum, een havendorpje op de meest noordwestelijke punt van Egypte, vlak bij de Libische grens. Deze plek is de definitie van ongerept; een hechte gemeenschap van Bedoeïenen die leven van handel, visserij en veeteelt. Verwacht hier geen typische toeristische attracties, maar een authentieke ervaring waar de tijd lijkt stil te staan. Sallum heeft een rijke geschiedenis, van een klein Romeins havenstadje tot een belangrijk strategisch punt tijdens meerdere oorlogen. Het dorp heeft zelfs een Commonwealth War Graves Commission begraafplaats als stille getuige van de gevechten in de Tweede Wereldoorlog. De geografie van Sallum is uniek, gelegen aan een belangrijke pas die oost-west handel mogelijk maakt, omringd door een imposante escarpment die al eeuwenlang reizigers uitdaagt. Deze plek biedt een zeldzame blik op een traditionele levenswijze die in veel delen van de wereld is verdwenen. Dit dorp herinnert ons eraan dat sommige plaatsen hun charme en authenticiteit behouden, ver weg van de drukte van de moderne wereld.

Sidi Barrani

Langs de Middellandse Zee in Egypte stuit je ook op Sidi Barrani, een stadje met een rijke geschiedenis, gelegen op zo’n 95 km van de Libische grens. Vernoemd naar een Senussi sheikh, is dit plaatsje voornamelijk een Bedoeïnen gemeenschap met een handjevol voorzieningen en een luchtmachtbasis, maar opvallend weinig toerisme. Ook het verhaal van Sidi Barrani is nauw verweven met historische veldslagen, waaronder die tegen de Italiaanse invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2005 trok een totale zonsverduistering avonturiers naar deze plek, wat bewijst dat Sidi Barrani meer is dan alleen een punt op de kaart. Het klimaat hier is typisch woestijnachtig, maar met mildere temperaturen dankzij de nabijheid van de zee. Het stadje heeft zelfs een plekje gevonden in de popcultuur, onder andere in het werk van Kurt Vonnegut en als anekdote in de Britse radio comedy.