Overzicht mooiste kerstmarkten van Duitsland

December is voor veel mensen de leukste maand van het jaar. En daar horen natuurlijk alle activiteiten van de feestdagen bij, waaronder kerstmarkten. Nu hebben we er in Nederland ook geen tekort aan, maar Duitsland staat toch wel bekend om de grote, mooie en gezellige kerstmarkten. En aangezien we er niet zo ver vanaf zitten, is het makkelijk om een weekendje in November of December naar Duitsland te gaan, om een paar gezellige dagen te beleven met familie of vrienden. In deze blog bieden we een overzicht met de 7 mooiste kerstmarken van Duitsland in 2024.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Weekendje weg Duitsland met kerst
Er zijn jaarlijks talloze aanbiedingen voor weekendjes weg naar Duitsland om een kerstmarkt te bezoeken. Je hebt verschillende mogelijkheden, je kunt namelijk met de trein, de bus of met de auto. Maar mocht je besluiten om bijvoorbeeld naar Berlijn te gaan dan is het ook nog mogelijk om met het vliegtuig te gaan. Vluchten en ritten worden vaak extra voordelig om mensen aan te sporen om een kerstmarkt in Duitsland te bezoeken. Bijna elke grote stad in Duitsland heeft wel een kerstmarkt, en er zijn steden en dorpjes die niet zo ver over de grens liggen, die erg in trek zijn bij ons Nederlanders. Zo heb je bijvoorbeeld Aken, Düsseldorf en Keulen.

Hoe zien de Duitse markten eruit?
Duitse kerstmarkten hebben hun eigen speciale gewoontes en producten die elk jaar weer aan bod komen. Zo kun je bijvoorbeeld allerlei lekkernijen kopen zoals lebkuchen, chocolade producten, kastanjes of amandelen. Maar een van de bekendste producten is natuurlijk de warme Glühwein. Deze alcoholische drank is erg geliefd op de kerstmarkten tijdens de koude dagen. In plaats van de gebruikelijke witte tentjes die wij in Nederland kennen voor een markt, worden er op kerstmarkten in Duitsland vaak leuke rode (of andere kleuren) huisjes neergezet die versierd zijn met sfeervolle decoraties. Op die manier ziet het er opgeruimder uit, en heb je meer het gevoel alsof je door een winkelstraat struint. In de meeste gevallen is het ook zo dat de kerstmarkten op een centrale plek gehouden worden, waar ook een kerstboom staat.


Kerstmarkt Aken

Een kerstmarkt in eigen land is altijd leuk en gezellig, maar eentje in het buitenland is nog leuker, aangezien je ook nog eens met de cultuurverschillen te maken hebt, en ziet hoe andere landen een kerstmarkt organiseren. Een kerstmarkt in Aken is daarom een ideaal idee om te bezoeken. Het is namelijk erg dichtbij Nederland, je bent er binnen een paar uurtjes met de auto, en je kunt dezelfde dag nog naar huis rijden als je dat wilt.

Vlakbij de dom en het stadhuis van Aken wordt de kerstmarkt ieder jaar weer opgebouwd, om de mensen het geweldige kerstgevoel te geven. Je kunt er rondlopen en je laten verleiden door de leuke kraampjes die er gezellig en knus uitzien, maar ook door de geuren van al het lekkers dat wordt aangeboden. De combinatie van de donkere winters en feestelijke verlichting geven een knusse sfeer aan de gehele kerstmarkt en je zult er gegarandeerd een leuke dag beleven met veel feestelijkheid en leuke kerst items. Doordat het juist zo’n gezellige en knusse kerstmarkt is, is de Akense markt bekend in vele landen. Wij als Nederlanders kunnen er op ons gemak heen, maar er komen steeds meer mensen uit verdere landen die speciaal een weekendje naar Duitsland komen om deze kerstmarkt te bezoeken.

Per jaar trekt de kerstmarkt in Aken ongeveer 1,5 miljoen bezoekers, en dat te bedenken dat deze markt er maar een paar dagen per jaar is. Uiteraard zijn er de traditionele dingen te koop op de markt, zoals Glühwein, maar ook Lebkuchen en bijvoorbeeld geroosterde kastanjes zijn er in overvloed. Voor kinderen is er genoeg te doen, waaronder een draaimolen. Aken staat sowieso al bekend om de traditionele bakwaren zoals lebkuchen en printen, en op deze markt kun je die producten zo vers als het maar kan kopen.

Elk jaar komen er uiteraard weer kraampjes bij en kun je uit steeds meer lekkernijen kiezen tijdens je verblijf op de kerstmarkt. Het is dus zeker aan te raden om regelmatig een bezoekje te brengen. De sfeer wil je al helemaal niet missen, en wie weet ontdek je wel allemaal dingen die er het jaar tevoren nog niet waren. In de jaren zeventig werd er voor het eerst een soort kerstmarktje in Aken georganiseerd, dat zich over de jaren steeds meer is gaan uitbreiden, en door plaatsgebrek steeds op andere plekken is komen te staan.

Als je niet in staat bent om met de auto naar Aken toe te rijden, dan zijn er genoeg alternatieven. Er worden jaarlijks speciale arrangementen geregeld voor de kerstmarkt Aken. Zo kun je er bijvoorbeeld met de trein of met de bus naartoe. En aangezien het laat kan worden kun je er ook voor kiezen om een hotel in Aken te boeken, waardoor je de volgende dag in alle rust op huis aan kunt. Trek er dus eens wat tijd voor uit om de kerstmarkt in Aken te gaan bewonderen, en de sfeer te proeven.


Kerstmarkt Berlijn

Kerstmarkten in Duitsland zijn bij Nederlanders erg populair. In eerste instantie denk je aan plaatsen die net over de grens liggen, en die dus geen lange reistijd in beslag nemen. Maar Berlijn is natuurlijk wel het hoogtepunt als het om kerstmarkten in Duitsland gaat. Je kunt er eventueel met de bus of met de auto heen, maar dan ben je al gauw een halve dag kwijt. Er zijn dan ook elk jaar weer talloze aanbiedingen bij verschillende reisorganisaties, die het mogelijk maken om voordelig een weekend naar Berlijn te vliegen. Vaak is dit in combinatie met een hotel, zodat je alles geregeld hebt en tijdens je verblijf volop kunt genieten van de markt.

In Berlijn zijn rondom de kerstdagen verschillende kerstmarkten. De drie grootste kerstmarkten in Berlin zijn de kerstmarkt Schloss Charlottenburg, kerstmarkt Opernpaleis en kerstmarkt Gendarmenmarkt. Als je besluit om een kerstmarkt tripje naar Berlijn te ondernemen, dan kun je er uiteraard ook makkelijk een bezienswaardigheden tour aan vastplakken. Op de kerstmarkten in Berlijn is het mogelijk om de leukste en lekkerste dingen te kopen. Ten eerste zijn de markten leuk en sfeervol versierd, waardoor je absoluut een gezellig kerstgevoel krijgt. Op de markten kun je bijvoorbeeld lekkere Glühwein kopen, om op te warmen tijdens de koude dagen. Maar ook lebkuchen of geroosterde amandelen zijn te koop. Niet alleen de kerstmarkten in Berlijn zijn sfeervol versiert, maar ook de bomen en de hele stad. Er zijn over fonkelende lichtjes, die een nog sprookjesachtigere uitstraling geven.

Het is handig om websites op het internet in de gaten te houden tijdens de laatste maanden van het jaar, om speciale aanbiedingen niet mis te lopen. Je kunt namelijk erg voordelig naar Berlijn reizen om een leuke kerstmarkt te bezoeken. Je kunt het als citytrip zien, maar misschien ga je wel alleen maar vanwege de markt.

Zorg voor je vertrek dat je goed geïnformeerd bent. Het is namelijk jammer dat je zaken mist die je graag zou willen zien. Het is ook wel nodig om van te voren te bekijken wat er allemaal mogelijk is en waar je heen wilt, aangezien er nogal wat kerstmarkten in Berlijn zijn. Op elke markt is er wel iets anders te beleven, maar lekker eten en leuke dingen kopen kun je overal. Ook de openingstijden staan elk jaar weer op het internet. Zo kun je optimaal gebruik maken van de openingstijden van de markten, en wie weet kun je er wel een aantal verschillende bezoeken.


Kerstmarkt Dortmund

Dortmund is een ongelooflijk mooie stad, die allerlei bezienswaardigheden en activiteiten te bieden heeft. Daar hoort ook de jaarlijkse kerstmarkt bij, die elk jaar weer duizenden bezoekers aantrekt. En niet alleen uit Duitsland, mensen komen vanuit heel Europa om deze markt te bezoeken. Wij als Nederlanders hebben geluk dat we ons niet zo ver van Duitsland af bevinden. Op die manier kan men gemakkelijk per bus, trein of desnoods zelfs vliegtuig naar Dortmund reizen om een mooie, unieke en gezellige kerstmarkt te bezoeken die je niet zo snel ergens anders kunt beleven.

De kerstmarkt in Dortmund heeft een website die je elk jaar weer kunt bezoeken om te kijken wat er nieuw is en wanneer de markt geopend is bijvoorbeeld. Mocht het namelijk zo zijn dat je een weekendje in de stad blijft, dan kun je alles aan de openingstijden aanpassen, zodat je zo lang mogelijk van de kerstmarkt kunt genieten, maar ook nog wat van de stad kunt zien. Optimaal dus. Dortmund wordt gezien als een van de grootste en mooiste kerstmarkten die Duitsland te bieden heeft. jaarlijks worden er ongeveer 300 kraampjes opgebouwd in de stad, die ervoor zorgen dat je een geweldig en gezellig kerstgevoel krijgt. Je kunt er allerlei verschillende dingen kopen. Zo heb je bijvoorbeeld kraampjes met de lekkerste snacks, zoals lebkuchen of kastanjes. Maar ook een kop Glühwein hoef je niet lang te zoeken. Deze drank wordt bijna overal aangeboden en zorgt voor een extra warm gevoel van binnen. Ook aan chocolade is er geen gebrek. Voor kinderen is er genoeg te doen en te beleven op de kerstmarkt. Zo kunnen zij zich bijvoorbeeld vermaken op draaimolens, of kunnen ze iets lekkers gaan kopen voor een paar Euro. Er wordt verse worst verkocht, en brood wordt ter plekke gebakken. Je kunt het dus nog warm en zacht genieten.

In het centrum van de kerstmarkt staat elk jaar een enorme kerstboom die prachtig versierd is. Heel passend zijn de kraampjes ook voorzien van lichtjes en versieringen. Maar ook lichtbeelden zijn te bewonderen zoals fonkelende engelen of kerstboompjes. Je zult je nooit vervelen op de markt. Als je de kraampjes hebt gehad is er altijd wel weer wat anders te beleven. Zo wordt er muziek gespeeld, kun je kijken naar optochten of genieten van een leuke voorstelling.


Kerstmarkt Düsseldorf

Een goede 2,5 uur rijden brengen je vanuit Rotterdam naar Düsseldorf. En daar vind je een van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Het is een groot voordeel dat Düsseldorf vlakbij Nederland ligt, want op die manier kun je gemakkelijk een dagje of een weekendje inplannen voor een gezellig bezoekje aan de kerstmarkt in Düsseldorf. In de binnenstad van de stad kun je elk jaar weer 3 verschillende grotere kerstmarkten vinden. Verder zijn er ook nog kleinere marktjes, waar je automatisch terecht komt als je door de stad loopt.

Doordat heel de stad in de ban van de kerstmarkten is, en je er verschillende kunt vinden, is het zeker dat je een gezellige sfeer zult aantreffen, met talloze lichtjes en versieringen die je een geweldig kerstgevoel geven. Er staan tientallen verschillende kraampjes op de markten die allerlei lekkernijen en leuke spulletjes te koop hebben. Een lekkere kop glühwein is nooit verkeerd, vooral niet op een donkere winterdag. Maar ook snacks voor onderweg zijn er te vinden, zoals kastanjes of amandelen in een puntzak. Door de stad staan oude, grote kastanjebomen die ook meedoen met de kerstverlichting. Elke kerstmarkt die je in Düsseldorf vind, heeft zijn eigen stijl en dat maakt het dat je overal weer wat nieuws ontdekt, en dat de verrassingen maar blijven komen.

Vlakbij de kerstmarkten van Düsseldorf is het ook mogelijk om leuke dingen te gaan doen, zoals bijvoorbeeld schaatsen op de enorme ijsbaan die elk jaar weer talloze bezoekers trekt. De schaatsbaan heeft een oppervlakte van 450 vierkante meter, gegarandeerd veel plezier dus voor iedereen. Maar ook is er een poppentheater te vinden op de kerstmarkt van Düsseldorf die ervoor zorgt dat kinderen het ook naar hun zin hebben. En om af te sluiten zijn er ook draaimolens. Je ziet dus dat het niet alleen een markt is maar dat er nog veel meer te beleven valt. Het is dan ook aan te raden om minstens 1 nachtje in Düsseldorf te verblijven, zodat je optimaal gebruik kunt maken van alle mogelijkheden die er worden aangeboden.

Het is belangrijk om van te voren een plattegrond van de stad en de verschillende kerstmarkten te bekijken, zodat je alvast een beetje een beeld krijgt van wat waar staat. Zo hoef je niets te missen. Misschien staan er ook wel dingen tussen waarvan je niet eens wist dat ze er waren, en had je ze anders gemist. Op de officiële website van de kerstmarkt in Düsseldorf kun je de openingstijden en data voor het betreffende jaar vinden, zodat je je reisplannen daaraan kunt aanpassen.


Kerstmarkt Essen

Essen is over het algemeen al een favoriete bestemming van Nederlanders om eens heen te gaan voor een paar leuke dagen die worden doorgebracht met winkelen en lekker eten. Maar tijdens de kerst verandert Essen in een waar kerstparadijs. De kerstmarkt in Essen is dan ook een echte trekpleister bij toeristen niet alleen uit Nederland, maar uit de hele wereld. Tijdens november en december elk jaar kun je dus ook een geweldig weekend beleven in de leuke stad, die niet eens zo ver van Nederland gelegen is. Elk jaar weer kun je er terecht voor een gezellige kerstmarkt, die van alles en nog wat te bieden heeft.

De stad maakt er een heel evenement van. Er worden speciale bussen ingezet, de markten worden sfeervol en gezellig gedecoreerd, en er is een website waarop je allerlei informatie kunt opzoeken. Zo kun je van te voren de openingstijden in de gaten houden zodat je niets hoeft te missen. Ook een plattegrond is beschikbaar, zodat je precies weet waar je moet zijn. Je kunt zo je eigen route uitstippelen waarmee je langs alles komt dat je wilt zien. Er zijn ook kleine marktjes door de hele stad verspreid, dus je hebt ook nog eens de kans om de stad zelf een beetje te verkennen.

Er zijn minstens 250 kraampjes die je elk jaar weer kunt bezoeken, en het ene jaar zijn het weer wat meer kraampjes. Dit zorgt er dus ook voor dat elk jaar de markt weer anders is. Geen reden dus om het bij 1 bezoekje te laten. Je kunt er de lekkerste snacks kopen om ter plekke op te eten of drinken, of om mee naar huis te nemen om er later van te genieten. Glühwein is uiteraard ook aanwezig, als kleine sterking tijdens je tocht over de markt.

Ook zijn er op de kerstmarkt in Essen altijd wel leuke dingen te doen voor kinderen, zodat zij ook een leuke tijd hebben. Denk bijvoorbeeld aan draaimolens en gezellige speelgoedkraampjes. Je kunt er leuke cadeaus kopen voor familie of vrienden, waardoor je altijd verzekerd bent van een origineel geschenk. Maar vergeet vooral niet om voor jezelf ook iets leuks te kopen. Iets om te eten of drinken, of iets om neer te zetten en te herinneren aan een leuke tijd.


Kerstmarkt Münster

Münster ligt op zo’n 2,5 uur rijden van Rotterdam. Helemaal niet zo ver dus, en als je nog dichter aan de grens woont, ben je er nog sneller. Een goede reden dus om eens de kerstmarkt in Münster te gaan bezoeken. Zoals velen weten staat Duitsland bekend om de sfeervolle kerstmarkten en elk jaar weer komen er duizenden Nederlanders de grens over om deze kerstmarkten te bezoeken. Münster behoort tot een van de populairste kerstmarkten. De ligging is daar ook onderdeel van, maar de markt zelf is ook zeker weten een bezoek waard.

Elk jaar, rond eind December, verschijnt er in Münster weer een waar kerstdorp. Je kunt er van alles en nog wat kopen, en dan vooral alles wat je nodig hebt voor de kerst. Als het al bijna te laat is voor de kerst van dit jaar, dan bewaar je het gewoon voor het volgende jaar. Je bent ten minste verzekerd van unieke en originele producten, die niet iedereen heeft. In totaal zijn er elk jaar weer zo’n 280 kraampjes te vinden op de kerstmarkt in Münster. Behalve producten die met kerst te maken hebben, kun je er ook lekkere etenswaren en drankjes kopen. Probeer eens het originele en typisch Duitse lebkuchen, dat je overal wel tegenkomt. En een kop hete Glühwein is ook niet mis, hoewel je het beter bij eentje kunt laten, als je nog wat aan de rest van de kerstmarkt wilt hebben. Maar ook snacks voor onderweg zijn het proberen waard. Zo worden er dingen aangeboden als puntzakken gepofte kastanjes, of reibekuchen, een pannenkoekje van geraspte aardappelen.

De kerstmarkt in Münster wordt sfeervol verlicht en ook de kraampjes zijn gezellig gedecoreerd. Er wordt van alles aan gedaan zodat je een gezellig en echt kerstgevoel krijgt, en dat is natuurlijk de bedoeling. Niet alleen de kerstmarkt maar ook de hele stad inclusief het historisch binnen centrum worden versierd met kerstverlichting, zodat ook een paar uurtjes sight seeing erg leuk zijn. Door de stad zijn er verschillende kleinere kerstmarktjes die je allemaal kunt bezoeken.

Afhankelijk van waar in Nederland je woont, kun je ervoor kiezen om een speciaal arrangement te boeken naar de kerstmarkt. Er worden namelijk jaarlijks busreizen georganiseerd en treinkaartjes zijn extra voordelig. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf met de auto te gaan. Hoewel je met het openbaar vervoer minder omkijken hebt naar bijvoorbeeld het parkeren en een lange reis terug.

Wat eventueel ook nog leuk is, is om een kerstrondleiding te boeken. Dit wordt regelmatig tijdens de kerstdagen in Münster georganiseerd, en het is leuk om door een ander verteld te krijgen wat de bedoeling is van alles zonder dat je je van te voren moest inlezen. Als je van kerstmarkten houd, dan is Münster absoluut een aanrader en zeker weten het overwegen waard. Je kunt van te voren je reisje plannen, maar je kunt er ook voor kiezen om last minute een dag of twee naar Duitsland af te reizen.


Kerstmarkt Oberhausen

Duitsland staat bekend om haar talloze gezellige kerstmarkten aan het einde van het jaar. En aangezien Duitsland helemaal niet zo ver is, is het voor Nederlanders erg gemakkelijk om plaatsen te bezoeken die niet zo ver van de grens liggen, maar waar je je wel helemaal in Duitsland waant. Oberhausen heeft een erg gezellige en grote kerstmarkt die elk jaar weer talloze bezoekers trekt uit binnen- en buitenland. Je kunt er gezellig een dagje heen, maar om een weekend te vullen is er ook genoeg te doen op en om de kerstmarkt van Oberhausen.

De kerstmarkt van Oberhausen lijkt niet simpelweg op een markt, maar het is een waar dorpje, geheel in de kerstsfeer met alles wat erbij komt kijken. In plaats van tenten als kraampjes, worden er elk jaar weer leuke, kleine, sfeervolle huisjes opgebouwd, waarin mensen hun spullen en etenswaren verkopen. De huisjes zijn versiert met kerstverlichting en versieringen zodat je het maximale kerstgevoel krijgt. In totaal staan er elk jaar weer zo’n 150 blokhutjes waar je terecht kunt voor al je aankopen. Zo kun je bijvoorbeeld versieringen en kerstartikelen kopen, maar het is ook mogelijk om een lekker stuk lebkuchen of gebakken amandelen te bestellen. Of wat dacht je van een hete kop glühwein voor de koude dagen? Het is ook leuk om op de kerstmarkt van Oberhausen leuke souvenirtjes of geschenken mee te nemen voor bekenden of familie. Maar ook een aandenken voor jezelf is leuk, waardoor je altijd aan een gezellige dat zult worden herinnerd.

Om een dagje of een weekendje kerstmark Oberhausen te beleven, kun je zelf iets regelen met de auto, als je redelijk in de buurt woont, maar het is ook mogelijk om arrangementen te boeken. Elk jaar weer worden er tripjes naar kerstmarkten in Duitsland georganiseerd en aangeboden, zo ook naar Oberhausen. Overweeg eens om met de trein of met de bus naar de gezellige kerstmarkt te reizen; zo hoef je je geen zorgen te maken over het vervoer en kun je rustig de volgende dag naar huis, als je besloten hebt in een hotelletje te blijven.

Het is ook leuk om zo’n weekendje naar de kerstmarkt in Oberhausen cadeau te doen aan iemand. Je verrast er iemand mee, en hebt zelf ook een leuke en gezellige dag. Om jezelf goed voor te bereiden op de kerstmarkt in Oberhausen is het mogelijk om via de officiële website te bekijken welke hutjes er zullen staan. Op die manier weet je van te voren wat je wilt, en hoef je absoluut niets te missen. Ook de openingstijden staan vermeldt waardoor je precies weet tot wanneer je op de kerstmarkt kunt blijven. Het is dus zeker weten een aanrader om de kerstmarkt van Oberhausen te bezoeken. Je hebt er gegarandeerd een gezellige tijd en wie weet vind je nog wat leuke dingetjes voor thuis, die je normaal gesproken niet zo snel zou vinden.