Reisgids Riga: Tips voor een stedentrip Riga

Stel je voor: een stad waar elk straatje, elk gebouw, en elke brug je meeneemt op een reis door de tijd. Welkom in Riga (Letland), waar geschiedenis en moderniteit hand in hand gaan. Van de middeleeuwse charme van de oude binnenstad, Vecrīga, tot de elegantie van de Art Nouveau architectuur langs Alberta Iela; Riga nodigt je uit voor een onvergetelijke stedentrip. Hier bewonder je niet alleen het grootste orgel van Europa in de Dom van Riga, maar word je ook betoverd door de sprookjesachtige uitstraling van de stad als de zon ondergaat over de Daugava. Het bruisende uitgaansleven biedt vertier voor iedereen, of je nu geniet van een cocktail met uitzicht vanuit de Skyline Bar of de rijke Letse cultuur opsnuift in de gezellige straatjes van Old City. Riga, waar de historische “Drie Gebroeders” je verhalen fluisteren van oude ambachtslieden en het Kasteel van Riga trots zijn verhalen van macht en pracht vertelt, wacht op je om zijn geheimen te onthullen.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Mooiste bezienswaardigheden Riga

In de oude binnenstad van Riga kijk jij je ogen uit! De bouwwerken om je heen zijn gebouwd in de middeleeuwen, wat de stad (vooral ’s avonds) een sprookjesachtige uitstraling geeft. Tussen deze historische architectuur heen, vind je zo nu en dan grauwe Sovjetgebouwen wat de hoofdstad van Letland een uniek karakter geeft. Ben je benieuwd naar het grootste orgel van Europa? Dan moet je zeker en kijkje nemen in de Dom van Riga. Wanneer je ’s avonds door de stad trekt, zijn de smalle straatjes verlicht en is er een prachtige zonderondergang te bekijken aan de Daugava. Daarnaast is er een bruisend uitgaansleven in de stad.

Old City
Old City, ook wel Vecrīga genoemd, is een wijk en bezienswaardigheid in Riga en staat bij veel toeristen op de nummer 1 bezienswaardigheid. Hier bruist het van de echte Letse cultuur. Letland staat ook wel bekend als een vriendelijke en een schone cultuurstad. Daarnaast is alles op loopafstand van elkaar. Van restaurants, terrasjes tot vele winkels en boetiekjes. Old city is het centrum van Riga en is een gezellig en oud stadsgedeelte om u te vermaken.

Alberta Iela
Art Nouveau of Jugendstil is een stijl die rond 1800 is ontstaan vanuit de schilderkunst. Het is te vergelijken met de barokstijl, maar is Art Nouveau bedoeld om een optimistisch wereldbeeld te benadrukken. Deze stijl wordt ook wel ‘de viering van het leven’ genoemd. Alberta Iela is een Architectonische bezienswaardigheid in Riga gericht op de Art Nouveau stijl. U loopt door een straat met allemaal mooie Jugdenstilhuizen. Sommige zijn gerestaureerd en andere nog onder restauratie. Hoe langer u de huizen bekijkt, hoe meer details u ziet. Dus houdt u van architectuur, dan is de Alberta Ilea straat zeker een bezoekje waard!

Jugenda Stila Nami
Nog een architectonische bezienswaardigheid en, de naam zegt het al, een Jugendstilwijk. Deze wijk staat ook bekend om zijn prachtige gebouwen. Hier loopt u langs ruim 750 gerestaureerde Jugendstilmonumenten. Ook ligt het dichtbij de Old City. Net als in de Albera Iela is het zeker de moeite waard om op alle details te letten. U kijkt uw ogen uit!

Het Kasteel van Riga
Als je ooit in Riga bent, mag je het Slot van Riga echt niet missen. Dit statige bouwwerk zit vol verhalen en geschiedenis. Oorspronkelijk opgetrokken in 1330 en door de eeuwen heen flink onder handen genomen, vooral door de Zweden in 1641. Het was een tijdje het hoofdkwartier van de Letse regering en nu zit de president er. Binnenin Riga Castle vind je verschillende musea, die je een kijkje geven in Letlands verleden.

De Drie Huizen (De Drie Gebroeders)
In een straatje in Riga staan ze dan: de Drie Gebroeders, de oudste middeleeuwse woonhuizen in de stad. Ze nemen je mee terug naar de tijd dat ambachtslieden hier de dienst uitmaakten. Nu huisvest het ene gebouw het Letse Architectuurmuseum en het andere de Staatsinspectie voor de bescherming van het erfgoed. Het oudste huis stamt uit de 15e eeuw. Elk huis heeft zijn eigen verhaal en stijl, van gotisch tot barok. Een wandeling langs deze huizen is als een reis door de tijd.

De Poedertoren
De Poedertoren is een stille getuige van Riga’s verdedigingsgeschiedenis, oorspronkelijk gebouwd in 1650. De toren heeft gediend als opslag voor buskruit, gevangenis, en zelfs folterkamer. Vandaag de dag maakt het deel uit van het Letse Oorlogsmuseum. De kanonskogels in de muren, een herinnering aan de Tweede Noordse Oorlog, vertellen een verhaal van belegering en verdediging. Een bezoek aan de Poedertoren geeft je een unieke blik op de militaire geschiedenis van Riga en de veerkracht van haar bewoners.

Het Stadhuis van Riga met Huis van de Zwarte Koppen
Midden in het hart van Riga vind je het stadhuis, herbouwd in 2003 na vernietiging in de Tweede Wereldoorlog. Het plein ervoor is een levendige plek, waar een reconstructie van het Rolandstandbeeld trots over waakt. Een steenworp afstand verder staat het Huis van de Zwarte Koppen, ooit een ontmoetingsplek voor ongehuwde kooplieden. Hoewel verwoest, is het tussen 1996 en 1999 prachtig herbouwd. Nu een museum, biedt het een inkijkje in de rijke handelsgeschiedenis van Riga. Het is een plek waar geschiedenis en architectuur samenkomen.

Vrijheidsmonument
Het Vrijheidsmonument is een icoon van Riga, opgericht in 1935 als eerbetoon aan de onafhankelijkheid. Ontworpen door Karlis Zale, staat het symbool voor de Letse vrijheidsstrijd. Ondanks Sovjetdreiging bleef het monument staan, een baken van hoop tijdens de onafhankelijkheidsbeweging. Bijzonder zijn de ceremonies en parades hier. Het monument, met het vrouwelijke figuur Milda die drie sterren omhoog houdt, vertelt het verhaal van Letlands eenheid en strijd voor vrijheid.

Dom van Riga
De Dom van Riga is niet alleen de grootste kathedraal in de Baltische staten maar ook een prachtig voorbeeld van architecturale evolutie. Gestart in de 13e eeuw, toont het bouwwerk een mix van romaans, gotisch en barok. Het interieur, sober door de Reformatie, huisvest nog steeds een van ’s werelds grootste orgels. Dit orgel, gebouwd in 1884, was ooit het grootste ter wereld. De Dom, ooit op een heuveltje, ligt nu eigenlijk lager dan de omgeving door de opgehoogde straten. Rond Kerstmis verandert de omgeving in een sfeervolle kerstmarkt.

Etnografisch Openluchtmuseum
Een bezoek aan het Etnografisch Openluchtmuseum in Riga voelt als een stap terug in de tijd. Opgericht in 1924, vind je hier meer dan 90 historische gebouwen uit heel Letland. Ambachtslieden demonstreren oude tradities, van smeden tot pottenbakken. In de zomer komt de plek tot leven met volksmuziek en -dansen. Het museum biedt een authentieke kijk op het landelijke Letse leven door de eeuwen heen, compleet met een traditionele kerkdienst op zondag. Een unieke ervaring die de Letse cultuur en tradities tot leven brengt.

De St. Petrus kerk
Dit is de hoogste kerk van Riga, en is zo’n 124 meter hoog. Het is een mooie middeleeuwse kerk met een metalen top. Tegenwoordig kunt u met een lift naar boven tot 73 meter hoog en heeft u een bijzonder mooi uitzicht over de stad. Niet alleen de St. Petrus kerk heeft een mooi uitzicht over de stad. Ook de skyline bar heeft een adembenemend uitzicht, ga hier ’s avonds een lekkere cocktail drinken en geniet van het mooie uitzicht.

Riga Central Market
De Centrale Markt van Riga behoort tot de grootste levensmiddelenmarkten van Europa. Het bestaat uit vijf grote hallen waarvan vier paviljoens aan elkaar geschakeld zijn en verbonden door een middenpad. Het vijfde en grootste paviljoen staat haaks op de andere. De vijf paviljoens hebben elk een specialisatie: voor vis, groente, broodproducten en vlees. Rond de markthallen is tevens een openluchtmarkt te vinden waar fruit, groente, kleding en curiosa verkocht wordt.


Geschiedenis van Riga

Vroeger legde plaatselijke vissers, ook wel de Lijven of nu ‘Letten’ genoemd, hun vestigingsplaats aan in Riga. Dit kwam omdat Riga gelegen is aan de rivier de Westelijke Dvina en was dit dus een perfecte plek. In 1201 werd Riga een officiële stad en een grote handelsplaats om handel te drijven met zijn buurtlanden. Zo hoorde Riga bij de Hanze; de handelssteden in de Lage Landen in Noordwest Europa.

Overheersing
in 1551 begon de Eerste Noordse Oorlog, ook wel de Lijflandse Oorlog genoemd. Er was namelijk onenigheid tussen Rusland en het nu Estland en Letland. Pas rond het einde van de 16e eeuw behoorde Riga tot Polen-Litouwen. Dit duurde niet lang en behoorde Riga na de Dertigjarige Oorlog weer tot Zweden. Later rond 1700 vielen de Russen Letland weer binnen en werd ook Riga steeds meer Russisch. Zo werd Russisch in 1891 een officieel taal van de Oostzeelanden en werd Riga ook de hoofdstad van het Gouvernement Riga.

Oorlog
In 1917 kwam er een einde aan de Russische overheersing toen de Eerste Wereldoorlog begon. Alleen aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog werd het land bijgevoegd bij de Sovjet Unie en werden in 1941 zo’n 31.000 mensen van zowel Sovjetburgers, buitenlanders, Duitse en Japanse krijgsgevangenen weggevoerd naar voornamelijk het straf- en werkkamp dat onder de overheidsdienst Goelag stond. Deze Duitse bezetting betekende ook het einde van de Joodse bevolking in Letland. Na de Tweede Wereld Oorlog behoorde Letland weer tot Rusland.

Onafhankelijkheid
Letland werd in 1991 onafhankelijk verklaard door de Letse Hoge Raad. Later op 6 september aanvaarde de Sovjet Unie Letland onafhankelijk en werd het land op 17 september lid van de Verenigde Naties. Zes jaar later werd het oude centrum van Riga gehuldigd tot de UNESCO lijst van werelderfgoederen en werd de stad uitgeroepen tot ‘de’ culturele hoofdstad!


Uitgaan in de verschillende wijken in de stad

Riga is als de hoofdstad en het politieke en culturele centrum van Letland. De fraaie stad is al meer dan 800 jaar oud. Het historische centrum is een echte aanrader om door heen te lopen en bruist het hier overdag van de winkeliers, maar ’s avonds bloeit het op tot een hippe uitgaansplek met een overvloed aan bars, restaurants en cafe’s.

De oude binnenstad
In Riga vindt u vele soorten keukens. Denk hierbij aan traditioneel Lets, tot Indiaas, Frans of zelf middeleeuws. Riga behoort ook tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Riga heeft namelijk een middeleeuwse oude binnenstad. Deze is gelegen aan de linkeroever van de de Baltische rivier; De Westelijke Dvina. Kiest u ervoor om te stappen in het oude gedeelte? Dan kunt u ook wat meer traditionele en klassiekere bars of clubs tegenkomen. Denk hierbij aan voorstellingen van hoge kwaliteit opera of klassieke concerten.

Centrale Markt
Ook aan de oever van de Westelijke Dvina ligt de Centrale Markt van Riga. Deze bestaat uit grote halen en uit een binnen -en buiten gedeelte. Komt u op de fruitafdeling, dan zult u zich verbazen over de vele soorten en kleurrijk fruit dat er verkocht wordt, dit geldt ook voor de bloemen en planten. Zo behoort de Centrale Markt van Riga ook tot de grootste en mooiste levensmiddelenmarkten van Europa!

Nieuwe stad
Het nieuwe gedeelte van Riga is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Samen met het oude gedeelte van Riga staat dit stadsgedeelte op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed in Letland. Deze stad ligt aan het oosten van de Westelijke Dvina en vindt u hier, in vergelijking met het oude gedeelte van de stad, meer grotere en hippere uitgaansgelegenheden. Bent u meer opzoek naar authentieke pubs, dan moet u in het oude stadsgedeelte zijn. Uitgaan is in het weekend erg druk en zijn er meerdere zalen bij dj’s te vinden. In het nieuwe stadsgedeelte wordt u overspoeld met discoteken en clubs.


#FAQ: veelgestelde vragen over een citytrip riga

Wat moet je zeker bekijken / bezoeken als je in Riga bent?

Deze stad heeft veel te bieden. Hieronder enkele populaire hotspots: Riga Castle is de huidige woonplaats van de president van Letland, maar de delen van het kasteel dat hij niet bewoond zijn te bezoeken. Ook zijn hier verschillende kunst musea te vinden. Dome Cathedral is een prachtige kathedraal met een speciale bouwstijl. Ook is het een van de grootste kathedralen van Europa. The Old town zal u een echt middeleeuws gevoel geven. De bouwstijl hier is erg leuk om te zien en het is een open-air museum. Vermanes Park is de plek om tot rust te komen in de stad. Het park is erg mooi opgebouwt en er zijn vele beelden die u hier kunt bekijken. Ook kunt u hier een ritje maken in een van de boten die over het kanaal varen en u een goed beeld geven van de stad. Centraltirgus is de grote markt van de stad. Het is er niet erg toeristisch en de locals kopen hier hun dagelijkse groenten en fruit. Hier krijgt u een goed beeld van hij zij hier dagelijks leven.

Welke restaurants worden hier aangeraden?

Pomodoro is een gezellig Italiaans restaurant, hier kunt u alles vinden uit de Italiaanse keuken. Er werkt erg vriendelijk personeel en u kan de gastvrijheid in dit restaurant voelen. Neiburgs is een Lets restaurant waar zij traditionele gerechten serveren. Er is goede service en heerlijk eten en staat in de 50 van Letlands beste restaurants. 1221 is de perfecte plek voor een speciale ervaring. Hier worden typische Letse gerechten geserveerd. Er staan speciale soort vlees op het menu zoals bever, hert en ander wild. Rozengrals is een restaurant met een middeleeuws thema. Het thema is door het hele restaurant terug te zien, in de muziek, kleding van het personeel en de gehele styling.

Top 3: Waar kan ik het beste overnachten?

Een stedentrip Riga wordt door onze partners compleet verzorgd. Zo wordt er vaak een in het centrum gelegen drie, vier of vijf-sterren hotel voor u geselecteerd. Hanza Hotel*** is het drie sterren hotel waar je verblijft tijdens een all-inclusive stedentrip in Riga. Dit hotel is prachtige gerenoveerd in een historisch pand. Binnen 10 minuutjes lopen ben je in het oude stadsgedeelte van Riga. Ook is er het Bellevue Park Hotel****. Dit hotel is gelegen op 1,5 kilometer naast het Victory Park vanaf de Oude Stad. Dit hotel heeft ook een spa en een fitnessruimte! Het Radisson Blu Ridzene***** Hotel is wat luxer. Je overnacht in een vijf-sterren hotel dat uitkijkt over het Esplanade Park. Vanaf uw hotel is het ongeveer 5 minuten lopen naar de authentieke binnenstad!

Hoe kan ik het beste reizen naar deze stad?

Riga International Airport ligt maar op 8 kilometer van de stad. Er zijn verschillende bussen die naar de stad reizen en deze doen er zo’n 20 minuten over. Een kaartje kunt u gewoon bij de buschauffeur kopen. Een taxi is sneller en kan er zonder file’s of drukte zo’n 10 minuten over doen. Door de gehele stad rijden trams en bussen, deze rijden ’s nachts zelfs om het uur. Vanaf Nederland vertrekken vluchten vanaf Amsterdam Schiphol en je kunt natuurlijk ook vanaf Brussel, Antwerpen of Keulen vliegen. Je vliegt bijvoorbeeld met AirBaltic.