Rondreis door Zuid-Afrika: 16 x de mooiste bestemmingen & bezienswaardigheden

Ga jij op vakantie naar Zuid-Afrika? Dan kun je kiezen voor een strandvakantie of een avontuurlijke safari-reis. Wanneer je alles met een eigen huurauto doet heb je de mogelijkheid om ook buiten de natuurparken nog mooie plekken en bezienswaardigheden te bekijken. In deze blog neem ik je mee naar de 16 meest indrukwekkende plekken in Zuid-Afrika. Van de mooiste natuur, tot de gezelligste steden en authentieke dorpen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe jij je rondreis wil samenstellen. In mei 2022 ben ik (Hans) hier zelf geweest en veel van de plekken in deze blog heb ik dus ook zelf bezocht.

Direct verder lezen over andere Zuid-Afrikaanse onderwerpen? Bekijk dan ook:

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

West-Kust

 • Springbok (Namaqualand): Namaqualand is wereldberoemd om zijn bloemen ‘explosie’ in de lente. Miljoenen bloemen bedekken het aardoppervlak. Enkele toeristische attracties in het gebied zijn het Richtersveld National Park, een bezoek aan een open diamantmijn, een 4×4 scheepswrak tocht onder begeleiding van een gids en mountain biking.
 • Clanwilliam: Een gezellig dorp ten noordwesten van het Cederberg Wildernis gebied. Grote attracties in het reservaat zijn de talrijke Bosjesman rotstekeningen en de eigenaardig gevormde rotsformaties van het Maltezer Kruis en de Wolfsboog. Clanwilliam is erg bekend om zijn bloemenpracht tijdens de lente (augustus en september) en de Rooibos thee boerderijen. Rooibosch, een kruidenthee, wordt steeds populairder in het buitenland.
 • West-Kust (Atlantische Kust): De West-Kust heeft heel wat te bieden. Ongerepte stranden en kleine vissersdorpjes. De belangrijkste toeristische attracties zijn het West-Kust Nationale Park en het West-Kust Fossielen Park. Belangrijke stadjes en dorpjes zijn Yzerfontein, Langebaan, Saldanha en Paternoster.
 • Okiep: De bouw van een spoorweg tussen Okiep en Port Nolloth begon in 1866 en de lijn was klaar in 1873.  Vanaf 1866 tot 1890 was de enige trekkracht op de spoorweg de zogenaamde Namaqualand Mule Train, een voor die tijd wereldberoemde ‘ezeltrein’. Stoom werd in de 1890’s geïntroduceerd (Clara, een stoomtrein staat nu in het Nababeep Museum) en betekende het einde van de spoorweg die tussen de 1940’s en 1950’s door de Amerikanen ontmanteld werd.

Drakensbergen

UKhahlamba-Drakensbergen Park, dit is de naam voor de Noordelijke Drakensbergen, een schilderachtig bergketen langs de oostelijke grens met Lesotho. In het noorden Harrismith, in het westen Clarens en het Golden Gate Hooglandpark en Underberg in het zuiden. De hoogste bergtoppen ten zuiden van de Kilimanjaro zijn hier te vinden waarvan de hoogste toppen ruim 3000 meter overschrijden. De hele regio werd uitgeroepen als Wereld Erfgoed. Grote trekpleisters in het gebied zijn het Golden Gate Hooglandpark, het Royal Natal Nationaal Park, Cathedral Peak Staatsbos (Mlambonja), Monk’s Cowl Staatsbos (Mdedelelo), het Giant’s Castle Natuurreservaat en Sani Pas, één van de hoogste bergpassen ter wereld die met een voertuig bereikbaar is (enkel 4×4).

Natal Battlefields

Ontdek de legende van de Battlefieds in de Zulu Kingdom regio, landelijke schoonheid en boordevol geschiedenis en in de schaduw van de Drakensbergen. De streek wordt omringt door dorpen en steden zoals Volksrust, Newcastle, Ladysmith, Greytown, Eshowe, Ulundi, Paulpietersburg en Utrecht. In de regio zijn er zo maar even 63 slagvelden van historische waarde. De bekendste zijn ongetwijfels Bloedrivier (een treffen tussen de Zulu en de Voortrekkers in 1838), Battle of Isandlwana (1879), Rorke’s Drift (1879) en de Battle of Talana (een treffen tussen de Britten en Boeren in de Anglo-Boer Oorlog in 1899). Bezoekers kunnen makkelijk vanuit de regio de Drakensbergen verkennen.

Durban

Eén van de grooste steden in Zuid-Afrika. Durban biedt een interessante mengeling van culturen: Zulu, Engels en Indisch. De grootste populatie Indiërs buiten India leeft in deze stad. De oosterse atmosfeer is vooral herkenbaar op de markt. Durban is ook het mecca van het Zuid-Afrikaanse strandtoerisme. Kilometer lange zandstranden en de Indische oceaan, ideaal voor surfers. Wist je dat de beroemde Ghandi een Durbaniet was?

Noord-Kaap

Deze provincie is de grootste provincie in Zuid-afrika maar ook met het minst aantal inwoners. Het Kalahari Gemsbok Nationale Park is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse reservaten en deelt een grens met Botswana waarbij het wild vrij rondzwerft tussen de twee landsgrenzen. Tegenwoordig zijn beide reservaten samengesmolten en vormen het beroemde Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park. In het noorden bevindt zich de Oranje Rivier In het zuiden biedt de Karoo een landschap met houtachtige struiken en succulenten. Aan de West-kust bevindt zich het Namaqualand gebied, dat bekend staat voor zijn overvloedige bloemenpracht (augustus en september). Het centrale gedeelte van deze provincie is Kimberley, een naam dat luidt als een klok, dankzij het vinden van diamanten in de 19e eeuw. Het ‘Groote Gat’ waarin miljoenen karaat diamanten gevonden zijn is tegenwoordig niet meer in gebruik en kan bezichtigd worden. In de omgeving van Kimberley zijn er wel nog steeds belangrijke diamantmijnen actief.

Addo (Elephant park)

Addo bevindt zich in de mooie Sundays River Valley, op slechts 40 minuten rijden van Port Elizabeth. De regio wordt vaak gebruikt als verlenging van de Tuinroute. Het Addo Elephant National Park werd in 1931 opgericht. Op heden is het reservaat een gevoelig eco-systeem waarin 400 olifanten leven en daarmee de grootste olifanten concentratie op het Afrikaanse continent in één enkel reservaat. Het hoeft niet gezegt dat de olifanten observeren het beste ter wereld is. Naast olifanten leven er ook de ‘Big 5’: leeuw, zwarte neushoorn, buffel en luipaard maar ook hyena en vele antilopensoorten. In de jaren 1800 en het uitroeingsprograma in de jaren ’20 werd het Addo National Elephant Park in 1931 opgericht om de resterende 11 olifanten te beschermen. Door de jaren heen werd deze kudde dieren uitgebreid tot 400 stuks en is daarmee de meest geconcentreerde olifanten populatie ter wereld. Addo is een van ’s werelds grootste conservatie projecten nadat South African National Parks hand in hand ging met donor organisaties waaronder het International jFund for Animal Welfare. Dankzij deze fondsen wordt een extra land aangekocht met als doel om de oeroude migratieroutes van olifanten te herstellen. Op de tafel ligt het plan om een 400.000 ha gebied op te richten inclusief een 60.000 ha marine reservaat. Dit alles zal de grootste bio-diversiteit op het Afrikaanse continent scheppen met 6 van de 7 biomes in Zuid-Afrika en een totaal van 12 verschillende vegetatie types. Binnen deze grenzen zal de grootste olifanten en zwarte neushoorn populatie ter wereld leven.

Animal Sightings Board bij Addo waar met magneetjes de dieren worden aangegeven, handig!

Omgeving Kruger Nationaal Park

 • Panorama Route: Een van de mooiste natuurlijke parels ter wereld zijn op deze route te vinden. Meer dan de moeite waard is ’s werelds derde grootste canyon, de Blyde River Canyon. Wat ook absoluut niet mag gemist worden is Bourke’s Luck Potholes, eigenaardig uitgesleten rotsen in de rivier; God’s Window, een onvergetelijk uitzicht; het Shangaan Cultureel dorp in Hazyview; de Mac Mac Watervallen; het historische mijnstadje Pilgrim’s Rest en stuk voor stuk prachtige bergpassen.
 • Kruger Nationaal Park (Mpumalanga): Het meest bezochte deel van het nationaal park ligt in deze provincie. Kenmerkend zijn Afrikaanse bush en een licht heuvelend landschap. Ten westen van het park zijn er een aantal enorme privaat reservaten die bij Kruger aansluiten (zie Safari). De kans om er de ‘Big Five’ te zien zijn er erg groot.
 • Kruger Nationaal Park (Limpopo): Het noordelijkste deel van het park is vooral bekend om zijn savanne. De kans om er de grote katachtigen te zien is er groter. Dit deel is ook heel erg in trek om zijn vele vogelsoorten en de beroemde Baobab. In de buurt van Tzaneen is de grootste baobob ter wereld te bewonderen. In het zuidoostelijk deel van de provincie zijn er een aantal gigantische privaat reservaten die bij het park aansluiten (Tip: bekijk ook onze blog over de mooiste safariparken en natuurreservaten in Tanzania).
Wauw! Wat een prachtig uitzicht op de Panoramaroute

Tuinroute

 • Mosselbaai (tussen Kaapstad en Port Elizabeth). Deze havenstad is het begin van de Tuinroute en werd in 1498 ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Bartholomeus Diaz. Het te bezoeken waard is het Bartholomew Diaz Museum Complex met een replica van het schip waarmee Diaz een nieuwe zeeweg zocht naar India. Hier zijn ook de restanten van het eerste postkantoor in Zuid-Afrika, de zogenaamde ‘Post Office Tree’. Mosselbaai is bekend voor zijn mooie zandstranden en volgens het Guiness Book of Records, na Hawaii het meest milde klimaat ter wereld doorheen het hele jaar.
 • Oudtshoorn, is ongetwijfeld de struisvogel hoofdstad ter wereld. Het rustige dorpje situeerd zich in het meest noordelijke punt van de Tuinroute, in de zogenaamde Klein Karoo, een halfwoestijn. De struisvogelveren industrie kende een explosieve groei op het einde van de 19e eeuw. Dat is vandaag nog steeds te zien aan de vele zogenaamde ‘struisvogel baron’ woningen. De grote toeristische attracties zijn uiteraard de struisvogel boerderijen en de Cango Grotten. De Cango Grotten zijn de grootste kalksteengrotten in de zuidelijke hemisfeer. Verder zijn er nog de Cango Cheetah and Crocodile Ranch waar men van dichtbij kan kennismaken met de krokodillen die er gekweekt worden en alle grote katachtigen die op onze planeet leven. In de ranch leven de twee enige witte tijgers op het Afrikaanse continent.
 • Plettenberg Bay is volgens sommigen het juweel van de Tuinroute. Het stadje is de droom van elke vakantieganger en eco-toerist. Kenmerkend voor de streek is het uitgestrekte Outeniqua Woud, het laatste stukje Gondwana oerbos in zuidelijk Afrika. In de streek staan er enorme bomen die monumentaal te noemen zijn. Een voorbeeld is de ‘Big Tree’ nabij het Tstisikamma Nationaal Park. Een bezoek aan het prachtige nationaal park mag gewoonweg niet ontbreken. Prachtig ongerepte stranden, heerlijk zwemmen en een wandeling naar de hangbrug over de monding van de Storms Rivier. Niet ver van het nationaal park zijn de stranden van Nature’s Valley en de hoogste commerciële bungee brug ter wereld.
 • Knysna is een populair stadje gelegen langs de oevers van een schilderachtige lagune, the Knysna Lagoon. Knysna is een levendig stadje en staat bekend om de prachtige zandstranden, het Outeniqua Woud en de Knysna Lagune. Men kan er ongetwijfeld enkele dagen vertoeven en genieten van een hele reeks toeristische attracties zoals bijvoorbeeld: Noetzie Beach, een prachtig zandstrand dat niet echt bekend is bij het grote publiek – een rit vanaf Knysna met de romantische Outeniqua Choo-Tjoe stroomtrein naar George en terug – de Garden of Eden met zijn korte wandelingen in het Outeniqua Woud – de Knysna Heads, twee rotsformaties aan de ingang van de lagune – het Featherbed Private Nature Reserve dat zich situeert op een van de koppen – goud mijnwerkers nederzettingen in het woud – the King George VII Tree en natuurlijk niet te vergeten het Knysna Waterfront waar het heerlijk is om te kuieren of om er te genieten van een heerlijke maaltijd in een van de vele restaurants.
 • George is een vrij grote stad dat vaak als uitvalsbasis gekozen wordt om de Tuinroute en de Klein Karoo te verkennen. De stad is een groot zakencentrum, dat is vooral te merken aan de vele winkels en restaurants.
 • Wilderness prachtig oord ten oosten van George. Aan de ene kant van dit dorpje is de Indische Oceaan met zijn prachtige zandstranden en aan de andere kant is het bosrijke Wilderness Nationaal Park waarin een aantal rivieren zich een weg naar de oceaan zoeken. Bezoekers verkiezen vaak Wilderness om zijn unieke natuurpracht en vooral voor de rustige omgeving.
 • Tsitsikamma sub-tropisch regenwoud, ongerepte stranden en het Tsitsikamma Nationaal Park. De mooiste stranden zijn te vinden in Nature’s Valley en het nationaal park. Niet te missen is een wandeling door het woud naar de hangbrug over de Stormsrivier monding. Een andere grote attractie is de ‘Big Tree’, een gigantische woudreus en de Stormsrivier Brug.
Prachtig uitzicht op Nationaal park Tsitsikamma

Oost-Kaap

 • Sunshine Coast en Wild Coast: Een gebied dat zich uitstrekt tussen het Tsitsikamma Nationaal Park in het westen, Port Elizabeth, Oost-London en het voormalige thuisland Transkei en Port Shepstone in het noorden. Prachtige kustlijn langs de Indische Oceaan.
 • St Francis Bay: St Francis Bay is een schilderachtig dorpje ten westen van Port Elizabeth en binnen makkelijk bereik van de Tsitsikamma en om die reden vaak gebruikt als verlenging van de Tuinroute. St. Francis Bay is bekend om zijn in het oog springende architectuur van de witte woningen met rietdak, een prachtige kanaalstelsel en ongerepte zandstranden.
 • Graaff-Reinet: Een prachtig historisch dorpje in de Groot-Karoo, een gigantische semi-woestijn. Een absolute must is een bezoek aan het Karoo Nature Reserve dat vooral bekend is om het erg dramatische landschap van de Valley of Desolation (Vallei der Verlatenheid).

Magaliesberg

De Magaliesbergen behoren tot de oudste bergketens ter wereld en zijn bijna 100 maal ouder dan de Mount Everest. Het bergketen strekt zich uit over 120 km van de Bronkhorstspruit Dam ten oosten van Pretoria tot Rustenberug in de North-West Province en vormt de grens tussen het hoogveld grasland in het zuiden en de busveld savanne in het noorden. De Magaliesbergen zijn slechts 1 uur rijden van Johannesburg. Het bergketen is ook de geboorteplaats van de mens, ’the Cradle of Human Kind’. Ontdek de spectaculaire schoonheid van het bergketen, het ontstaan van de mensheid, een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, bloemen en wild.

Sun City Pilanesberg

Gelegen aan de rand van het Pilanesberg Nationaal Park in de North West Provincie. Het beroemde casino en vakantie oord was meermaals het centrum van internationale aandacht voor zijn evenementen zoals de Miss World verkiezingen of grote golf toernooien. Deze oase is slechts 2.5 uur rijden van Johannesburg. Het Pilanesberg Nationaal Park is een enorme vulkaan krater dat 600 meter boven de savanne uitsteekt. Het reservaat werd in 1979 gesticht en groeide al snel uit tot een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Zuidelijk Afrika.

Pretoria

Tegenwoordig is de stad omgedoopt tot Tswane, het centrum van de stad zal wel in de toekomst Pretoria blijven. Pretoria is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika. Voor toeristen is dit een rustigere stad dan Johannesburg. Belangrijke attracties zijn het Voortrekker Monument, Church Square en de Union Buildings. In de lente bloeien de duizenden Jacaranda bomen, vandaar ook de naam ‘Jacaranda City’.

Johannesburg

Na Kaapstad ongetwijfeld de bekendste stad in Zuid-Afrika. De stad is een belangrijke handelsmetropool en ontstond na het ontdekken van goud in het gebied. De stad is voor velen een rustpauze na een lange vlucht vanuit Europa of men vertrekt van hieruit naar Kruger Park, Sun City of de wildparken ten westen en noordwesten van Gauteng.

Swellendam

Gesticht door de Oost-Indische Compagnie in 1745. Het district en dorp werd genoemd naar de regerende gouverneur van de Kaap, Hendrik Swellengrebel en zijn vrouw, Helena Ten Damme. Het aantrekkelijke historische dorpje is gelegen tussen Kaapstad en Knysna langs de N2. Het Marloth Natuurreservaat en het Bontebok Nationaal Park zijn niet ver uit de buurt.

De Waterbergen

De Waterbergen is een bergketen ten noordwesten van Johannesburg en ten noorden van het beroemde Sun City in de Limpopo Provincie. De tocht per auto vanuit Johannesburg neemt ongeveer 2.5 uur in beslag. Het Welgevonden Reservaat en het Marakele Nationaal Park vormen een enorm natuurgebied waarin de Grote-5 leven. Gedurende miljoenen jaren hebben rivieren een stroompjes diepe groeven in het landschap ingesleten die op heden de topografie van de Waterbergketen vormen. De zandsteen formaties konden voldoende grondwater vasthouden terwijl de overhangende rotsen voldoende schuilplek boden aan de primitieve mens. Vroeg menselijke resten van de Australopithecus Africanus zijn teruggevonden in het Makapansgat en zijn zo’n 40 miljoen jaar oud. Ook restanten van de Homo Erectus werden hier teruggevonden.

Klein & Groot Karoo

De Groot-Karoo is een half-woestijn dat zicht uitstrekt ten noorden van de N1 in de West-Kaap Provincie en Bloemfontein in het noorden (Vrijstaat). Planten en dieren moesten zich hier aanpassen aan de enorme temperatuur verschillen in de winter en de zomer, tussen dag en nacht. Het uitgestrekte gebied is een hoogvlakte waarin vooral grassen en struiken groeien. De bekendste toeristische attracties zijn het Karoo Nationaal Park in Beaufort West en het Karoo Nature Reserve dat vooral bekend is om de Vallei der Verlatenheid (Graaff-Reinet). De klein Karoo heeft een iets meer gevarieerd landschap en situeert zich tussen Worcester (de grootste stad in de Klein Karoo), op ongeveer 120 km ten noorden van Kaapstad en Oudsthoorn in het oosten. De meeste bekende toeristische trekpleisters zijn Worcester en Route 62, de langste wijnroute ter wereld dat ons naar Oudtshoorn brengt.