Tips voor een stedentrip naar Helsinki

Helsinki is de hoofdstad en de grootste en dichtst bevolkte stad van Finland. Het ligt aan de Golf van Finland, in het district Uusima, in het zuiden van Finland. Helsinki is ook het politieke, financiële, culturele, onderwijs en research centrum van Finland. Driekwart van de buitenlandse bedrijven in Finland zijn gevestigd in Helsinki en omstreken. De stad Helsinki ligt verspreid over eilanden, schiereilanden en baaien. De binnenstad ligt op het schiereiland Vironniemi. Bekijk hier ook onze blog met de leukste kinderhotels van Finland.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Helsinki heet Helsingfors in het Zweeds, dat de eerste taal is van ruim 5% van de bevolking van Finland. “Fors:  slaat op de stroomversnellingen in de rivier die door de stad stroomt. In de loop van de tijd is de naam veranderd in Helsinki. De bewoners van Helsinki noemen hun stad Stadi of Hesa. In de taal van Noordelijk Saami heet de stad Helsset. Helsinki begon als de kleine handelsstad Helsingfors in 1550. De groei van de stad was traag vanwege oorlogen, armoede en ziektes. Het grootste gedeelte van de inwoners van Helsinki stierf tijdens de pest in 1710. In 1812 werd de hoofdstad verplaatst van Turku naar Helsinki en werd in grootse stijl opgebouwd. Na de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki nam de bevolking razendsnel toe en Helsinki werd de grootste industriestad van het land.

Bezienswaardigheden in Helsinki

In Helsinki hoeft u zich geen moment te vervelen. Deze stad heeft zoveel te bieden op het gebied van architectuur, cultuur en natuur, dat u tijd tekort zult komen.

Senaatsplein

Het Senaatsplein is het oudste deel van hartje Helsinki en is het centrum van kunst, kultuur, politiek, handel, religie en onderwijs. Beroemde gebouwen rondom het plein zijn de Kathedraal, de Universiteit, het Regeringspaleis, de Finse Nationale Bibliotheek en het Sederholmhuis uit 1757. In het midden van het plein staat het standbeeld van Tsaar Alexander II.

Kathedraal van Helsinki

De Kathedraal van Helsinki is voor velen het symbool van Helsinki. Dit opvallend witte gebouw is de belangrijkste kerk van het Bisdom Helsinki en ligt aan het Senaatsplein. Onlangs prachtig gerenoveerd, wordt de kathedraal jaarlijks door zo’n 350.000 mensen, voornamelijk toeristen, bezocht. Er worden nog regelmatig erediensten gehouden.

Monument Jean Sibelius en Sibelius Park

Het monument ter ere van de wereldberoemde componist Jean Sibelius staat in het Sibelius Park. Het monument bestaat uit meer dan 600 stalen orgelpijpen en is een van de populairste bezienswaardigheden van Helsinki.

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion is oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Spelen van 1952 en is volledig gerenoveerd voor de WK Atletiek in 2005. Het Uimastadion, het grootste buitenzwembad van Helsinki, krijgt in de zomer ongeveer 5000 bezoekers per dag. Vanaf de 72 meter hoge Olympische Toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

Finlandia Hall

In de Finlandia Hall worden onder andere congressen, tentoonstellingen en festivals gehouden. Het gebouw, meubilair, verlichting, vloeren en alle versieringen zij ontworpen door de beroemde Finse architect Alvar Aalto. De akoestiek in de Grote Zaal is magnifiek. De Finlandia Hall is een van de favoriete bezienswaardigheden van bezoekers uit de hele wereld.

Suomenlinna

Suomenlinna is een wijk van Helsinki en een fort dat een heel belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Finland. Suomenlinna behoort tot het Wereld Erfgoed van de UNESCO en is een van de populairste toeristische attracties van Helsinki. U kunt hier picknicken, de natuur verkennen en genieten van de zee. Suomenlinna is tevens een pretpark met talloze attracties. Het ritme van het leven in Suomenlinna wordt bepaald door de toeristen en de trekvogels. Suomenlinna is een must! U betaalt voor de veerboot, maar de toegang tot het eiland is helemaal gratis.


Musea in Helsinki

Als museumliefhebber zult u in Helsinki uw hart kunnen ophalen aan de talloze musea die ook zeer interessant zijn vanwege de oude en moderne gebouwen waarin ze gevestigd zijn.

Athaneum Kunst Museum

In het centrum van Helsinki, tegenover het Centraal Station, ligt het Athenaeum Kunst Museum, een van de belangrijkste musea in Finland. Het heeft de grootste klassieke kunstkollektie van het land. Het gebouw uit 1887 is een kunstwerk op zich met een gevel versierd met grote beelden.

Fins Nationaal Museum

In het Fins Nationaal Museum kunt u alles te weten komen over de ontwikkeling van de Finse samenleving vanaf de pre-historie tot heden door middel van voorwerpen en archeologische exposities. Let u vooral op de prachtige plafondschilderingen met afbeeldingen uit de Kalevala, de Finse volkspoëzie.

Natuurhistorisch Museum

In het Natuurhistorisch Museum van Helsinki kunt u tentoonstellingen bekijken over de geschiedenis van het leven op aarde en over de natuur, prehistorische dieren en mineralen van Finland. U kunt er een opgezette Afrikaanse Olifant bewonderen en het symbool van Finland, de eland, heeft een prachtig standbeeld bij de ingang.

Mannerheim Museum

Het Mannerheim Museum is gewijd aan het leven van de staatsman en officier Carl Gustaf Emil Mannerheim. Afgezien van een paar kamers die omgebouwd zijn, ziet de woning eruit zoals toen Mannerheim er woonde. U kunt o.a. zijn ruime collectie medailles, boeken en foto’s bewonderen. Ook kunt u een rondleiding krijgen door zijn Spartaanse slaapkamer.

Stedelijk Museum

De tentoonstelling ‘Dol op Helsinki’ in het Stedelijk Museum Helsinki zal u mee nemen op een reis door de geschiedenis van Helsinki. U zult de geliefde plekjes ontdekken van de bewoners van de stad en aan de hand van verhalen en ooggetuigenverslagen zult u begrijpen hoe Helsinki zich ontwikkeld heeft van een kleine stad tot de huidige dynamische hoofdstad.

Fins Scheepvaart Museum

In het Finse Scheepvaart Museum komt u alles te weten over Finland als zeevarende natie door middel van thema’s zoals de koopvaardij, scheepvaart en in het bijzonder de winternavigatie.

Seurassaari Openluchtmuseum

Op een eiland even buiten het centrum van Helsinki ligt het Seurasaari Openluchtmuseum met ongeveer honderd goed onderhouden woningen, boerderijen en landhuizen uit de afgelopen 400 jaar. Deze gebouwen komen uit alle delen van Finland en zijn hiernaartoe verplaatst om een overzicht te geven van het leven op het platteland in de 18e tot de 20e eeuw.

Suomenlinna Speelgoed Museum

Het Suomenlinna Speelgoed Museum heeft uitgebreide collecties poppen, teddyberen en ander speelgoed uit de 19e eeuw tot de 60er jaren. Let u vooral op het speelgoed en de spelletjes van tijdens de oorlogsjaren. Het Suomenlinna Speelgoed Museum is het hele jaar bereikbaar met de veerboot.


Excursie-tips voor een weekendje Helsinki

Wat is er te doen in Helsinki? Het klimaat speelt een grote rol in het leven van de Finnen en de activiteiten die zij kiezen tijdens de korte zomer en de lange, donkere winterse dagen. In de zomer is Helsinki een vrolijke en bruisende stad. U kunt zich voegen bij de Finnen die graag picknicken in het park, een terrasje pikken en volop genieten van festivals, markten, tentoonstellingen en de prachtige natuur.

Esplanadi

De Esplanadi, ook Espa genoemd, is een park tussen 2 straten in het centrum van Helsinki. In de zomer is dit de groene ‘huiskamer’ van de inwoners van Helsinki waar ze volop van de zon en de warmte kunnen genieten. U vindt hier chique hotels, restaurants, cafés en een openluchttheater. U kunt winkelen, wandelen, mensen kijken en de zomerfeesten bijwonen. In de winter hangen de beroemde lindebomen vol lichtjes en wordt hier de kerstmarkt gehouden.

Helsinki dag

Helsinki dag is de verjaardag van de stad die elk jaar op 12 juni groots wordt gevierd. In de hele stad worden er gratis evenementen gehouden met een gevarieerd aanbod aan concerten, dans, rondleidingen door de stad en natuurlijk eten en drinken.

Midzomerfeesten

De Midzomerfeesten worden in heel Finland maar vooral op Seurasaari eiland in Helsinki groots gevierd met ambachtelijke demonstraties, muziek, volksdans en spelletjes. Aan boord van een cruiseschip kunt u ‘s avonds van de vreugdevuren genieten. Een SUPERgezellige dag!

Cirko

De Finnen zijn gek op het circus. In Cirko in de wijk Suvilahti zult u circus meemaken zoals nooit tevoren, creatief en dramatisch, circus nieuwe stijl. In deze wijk wordt ook het Flow Festival gehouden, een muziekfestival met beroemde artiesten uit Finland en het buitenland.

Linnanmäki Pretpark

Voor een leuke dag met het hele gezin kunt u terecht bij het Linnanmäki Pretpark op een heuvel aan de rand van Helsinki. Vanuit het reuzenrad heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Dit is een favoriete ontmoetingsplaats voor de inwoners van Helsinki en de toegang is gratis.

Wintermagie

Ontdek de magie van een winters Helsinki en geniet van de ijzige schoonheid van deze prachtige stad. De natuur is adembenemend en wintertijd betekent sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw. In Helsinki kunt u zich allerbest vermaken met alles wat met sneeuw en ijs te maken heeft. In winters Helsinki is er voor ieder wat wils.

Icepark

In het Icepark in hartje Helsinki, kunt u schaatsen en nog veel meer. Als u niet kunt schaatsen dan is dit uw kans om het te leren. Er worden zelfs privé-lessen gegeven. Alesksanterinkatu of ‘Aleksa’ is een straat in Helsinki, vernoemd naar Tsaar Alexander I. De uitbundige kerstverlichting geeft elk jaar aan dat het kerstseizoen is begonnen.

Dierentuin

De Dierentuin van Helsinki is de grootste van het land en ligt op het eiland Korkeasaari. U kunt er 200 diersoorten en bijna 1000 verschillende plantensoorten bewonderen, van de toendra tot het regenwoud. De sneeuwluipaarden die in hier zijn geboren zijn wereldberoemd.


Winkelen in de stad

In Helsinki kunt u eindeloos winkelen. In het centrum ligt het Winkelcentrum Kluuvi voor internationale merknamen, Fins design en biologische voedingswaren. Het winkelcentrum Itis is het grootste in Scandinavië en heeft meer dan 120 winkels, 15 restaurants en nog veel meer. Andere beroemde winkelcentra zijn Kamppi, Galleria Esplanad en Aleksi 13. Voor eigentijdse mode kunt u terecht bij Dielsel Store, Limbo Boutiques, OVVN en The Empire voor wie zich uniek wil kleden.

Uitgaan in het centrum

Helsinki was altijd bekend om de rock en heavy metal clubs .Tegenwoordig zijn er meer chique gelegenheden die vooral populair zijn op woensdag en in het weekend. Beroemde bars in Helsinki zijn Molly Malone’s, Ateljee Bar en Arctic Ice Bar. Nachtclubs die u graag wilt bezoeken zijn Onnela, König en Rytmi. Voor uitstekende jazz moet u bij Storyville wezen.

Restaurants & horeca

Helsinki maakt steeds meer naam als culinaire hoofdstad. De keukens van alle hoeken van de wereld zijn er nu te vinden. U wilt zeker eten in Shanghai Cowboy voor Mexicaans, Il duetto voor Italiaans, Gaijin voor de Aziatische keuken, Lemon Grass voor heerlijk Thais, Ravintola Bellevue voor Russisch en Silvoplee voor vegetarische en biologische maaltijden.