Voor Nederlanders is de zon altijd welkom, maar het is niet altijd gemakkelijk te vinden. Daarom zijn vakanties naar populaire zonovergoten bestemmingen populair, vooral omdat veel Europese gebieden Nederlandse zonliefhebbers de beste glinsterende oceanen en zandstranden bieden (denk aan Griekenland, Kroatië en Italië). Natuurlijk kan de warmte van de zon ook volop worden genoten in tropische eilandparadijzen zoals de Seychellen en de Malediven. Ook in Azië zijn eilanden te vinden die bekendstaan om hun geweldig weer, zoals Bali, Indonesië, Palawan en de Filipijnen (die zijn verkozen tot enkele van de beste eilandbestemmingen).
De grote verscheidenheid aan reisbestemmingen maakt het moeilijk kiezen. Elk gebied heeft zijn eigen klimaat, natuur en cultuur. En zelfs als je de aangename warmte en veelzijdigheid van de tropen zoekt moet je goed opletten. Er is sinds april 2024 een recordbrekende hittegolf actief in Azië. Je moet dus wel essentiële zaken meenemen, naast de gebruikelijke vakantiebagage zoals zwemkleding en je camera, om echt optimaal van uw vakantie in de tropen te kunnen genieten. Hieronder bespreek ik 4 belangrijke dingen die je zeker niet moet vergeten als je naar een tropisch eiland gaat.
1. Goede zonnebrandcrème
Door de opwarming van de aarde is er meer straling in de atmosfeer dat wordt vastgehouden. Ze kracht van de zon wordt sterker. Hoewel je misschien verlangt naar dat mooie bruine kleurtjes dat je krijgt tijdens je strandvakantie, wil je natuurlijk niet de gevolgen ervaren van de schadelijke UV-stralen. Deze UV-stralen maken je huid extra droog (dehydrateren) en vergroten de kans op bijvoorbeeld huidkanker en andere huidaandoeningen.
Veel mensen vergeten hoe belangrijk het is om zichzelf goed in te smeren op vakantie (zelfs in Nederland). Daarom hebben ziekenhuizen zoals het Maastricht UMC+ recent gratis zonnebrandcrème verspreid op scholen in de regio Maastricht. Dermatologen raden aan om minstens elke twee uur SPF30-producten (factor 30) aan te brengen. Omdat je naar een tropisch gebied reist, wilt jij misschien ook zoeken naar merken die zweet- en waterbestendige producten bieden met SPF50 (factor 50). Het merk zoals Nivea, Biodermal & Anessa zijn populair omdat ze een goede beschermende laag op je huid aanbrengt die lang blijft zitten (zelfs als je gaat zwemmen in zee). Je zou de mooie duiken kunnen maken in de koraalriffen van Palau, Raja Ampat, Het Belize Barrièrerif of Cozumel (mexico). Wij raden aan om de zonnebrand in Nederland te kopen om 2 redenen. De prijs is vaak voordeliger en op veel verre bestemmen kun je het lastig kopen.
2. Zonnebril met UV-bescherming
Je weet al dat UV-stralen schadelijk kunnen zijn voor je huid, maar ze kunnen ook veel schade aanrichten aan je ogen. Dit effect is eigenlijk al aanwezig in koelere klimaten en schaduwrijke gebieden, maar wordt extra versterkt als je op reis bent naar verre eilanden met veel zonuren. Denk je eens dat je bijvoorbeeld verblijf top het beroemde resorteiland Boracay, bekend om zijn prachtige witte zand. Hoewel dit zand de temperatuur koeler maakt en er geweldig uitziet voor je vakantiekiekjes op Instagram, reflecteert het de UV-stralen extra en verdubbelt het de blootstelling aan de zon.
Een gewone zonnebril is dan niet voldoende. Je moet hoogwaardige zonnebrillen met UV-bescherming meenemen. Opticiens bieden verschillende monturen met beschermende glazen, zodat het past bij jouw eigen stijl en jij je optimale zicht kan behouden (een zonnebril op sterkte dus). De Serengeti Wayne bijvoorbeeld ziet eruit als uw klassieke modestatement, maar deze gebruikt eigenlijk gepolariseerde lenzen die zijn ontworpen om schittering van de zon en reflecterende oppervlakken te minimaliseren. Let op: zorg dat je bril niet wordt beschadigd door zeewater. Draag overdag een zonnebril en wissel naar lenzen i.c.m. een duikbril als je wilt snorkelen, duiken of watersporten.
3. Muggenwerende producten
Een insectenwerend middel van welke aard dan ook is handig wanneer jij je in de tropen bevindt. Je belangrijkste vijand om af te weren is doorgaans de mug. De Aziatische tijgermug staat met name bekend om zijn zeer agressieve gedrag. Hij draagt ook virussen bij zich zoals Dengue, Zika en de gele koorts.
Nederlandse steden hebben te maken gehad met deze mug die is meegebracht door vakantiegangers die verre bestemmingen hebben bezocht. Autoriteiten hebben mensen aangespoord om items die ze mee terugbrengen (en hun voertuigen) te controleren om verdere verspreiding te stoppen. Het enige wat je als souvenir wilt meenemen uit landen zoals Brazilië zijn natuurlijk gelukkige herinneringen. Als je door gebieden reist waar deze muggen zich bevinden, probeer dan beschermende middelen te gebruiken met citroengras- of pepermuntgeuren (geuren die insecten haten). Eucalyptusolie staat ook bekend om zijn goede werking als je geen specifiek middel zoals Off! tot je beschikking hebt. Wanneer je een regenwoud of natuurgebied ingaat raden we aan om extra muggenwerende maatregelen te nemen zoals beschermende kleding (jassen, lange broek, hoed etc).
4. Lokale valuta
Het is niet alleen je lichaam dat bescherming nodig heeft. Je wilt natuurlijk een ontspannen ervaring hebben tijdens de reis. Dingen die een vakantie kunnen bederven zijn problemen met betalingen. Hoewel je misschien de voorkeur geeft aan betalingen zonder contant geld, gebruiken veel tropische eilanden voornamelijk fysiek geld voor transacties (in bijvoorbeeld restaurants en winkels). Het meenemen van contant geld geeft je meer vrijheid tijdens het eilandhoppen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over problemen zoals te veel uitgeven, problemen met gegevensverbindingen (van mobiele pin-apparaten) en de hoge transactiekosten. Als je bijvoorbeeld op Bali verblijft (je weet wel dat eiland met zijn zeven prachtige stranden) dan kun je betalen met de Indonesische Rupiah (IDR). Je kunt deze pinnen op luchthavens zoals Schiphol of lokaal pinnen (let dan op de extra opnamekosten).
Veel exotische bestemmingen hebben ook lokale e-wallets met handige apps voor op de smartphone. Zo hebben de Filipijnen GCash, Indonesië heeft Dana en Maleisië heeft Touch ’n Go. Toch blijft contant geld koning als je met vakantie bent. Zodra je arriveert, bepaal jij je budget en kan het genieten beginnen. Tip: een reisverzekering dekt vaak een maximum bedrag cash dat je bij je mag hebben. Wij raden ook aan om de valuta in het land op te maken, wanneer je dit namelijk weer omwisselt naar euro’s moet je wederom hoge kosten betalen.