Klimaat Kroatië: Wat is de beste reistijd?

Kroatië kent een mediterraan klimaat met warme zomers en koele winters. Het weer in Kroatië is dus ideaal voor een zonvakantie. Het klimaat van Kroatië wordt sterk beïnvloed door de koele Noord-Atlantische Oceaanstroming en de warme Golfstroom. Dit maakt dat het klimaat aan de kust vergelijkbaar is met het klimaat in Zuid-Europa. In het binnenland is het klimaat wat kouder en droger. Het lokale klimaat is dus afhankelijk van de regio.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Verschillende klimaten in Kroatië

Kroatië heeft een aantal klimaten: het mediterraan klimaat, het kustklimaat, het zeeklimaat en het continentale klimaat. Het mediterrane klimaat komt voor langs de Adriatische kust en de Egeïsche kust van Turkije. In dit klimaat is er veel zonneschijn en is de zomer droog en warm. De winter is koud en nat. Het kustklimaat komt voor in de kustgebieden van Kroatië. In dit klimaat is het weer vaak wisselvallig en kan het ’s winters kouder zijn dan in het binnenland. Het zeeklimaat komt voor op de eilanden in Kroatië. Hier is het klimaat vergelijkbaar met het klimaat aan de kust. Het continentale klimaat komt voor in het binnenland van Kroatië.

Hoe ziet het weer er uit in Kroatië?

Kroatië kent een aangenaam klimaat met warme zomers en milde winters. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) liggen de temperaturen rond de 30 graden Celsius. In de winter (december, januari en februari) kunnen de temperaturen dalen tot onder het vriespunt. Het klimaat in Kroatië is mediterraan, maar door de invloed van oceanische luchtstromingen is het klimaat aan de kust milder dan in het binnenland. Het land kent veel zonneschijn met ongeveer 2700 uur per jaar. In de kustgebieden is er minder kans op neerslag dan in het binnenland. Het weer is dus ideaal voor een zonvakantie aan de kust! Op sommige plekken in Kroatië, zoals Istrië en Dalmatië, kun je het hele jaar door genieten van het mooie weer. In de wintermaanden is het aan de kust dan wel kouder, maar er is nog steeds genoeg zonneschijn om lekker buiten te kunnen zitten. Het binnenland van Kroatië is in de winter een stuk kouder, maar hier kun je ook genieten van de prachtige sneeuwlandschappen.

Wanneer op vakantie naar Kroatië?

het klimaat van Kroatië is mediterraan. in de zomermaanden is er veel zon en weinig regen. De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. In de wintermaanden kunnen de temperaturen dalen tot onder het vriespunt, maar meestal blijft het kwik rond de 5 à 10 graden. Het gebied kent vier verschillende klimaten:

  1. Kustklimaat: Aan de kust is het klimaat erg mild. hier valt veel minder regen dan in het binnenland. de kustplaatsen kunnen echter wel last hebben van mist en neerslag in de wintermaanden.
  2. Kalksteengebied klimaat: Dit klimaat komt voor in het noordoostelijke deel van Kroatië. hier is het kwik gemiddeld 1 à 2 graden lager dan aan de kust. ook valt er meer regen dan aan de kust.
  3. Alpine klimaat: Dit klimaat komt voor in de bergen van Kroatië. hier is het kwik gemiddeld 3 à 5 graden lager dan aan de kust. ook valt er meer regen dan aan de kust.
  4. Continentaal klimaat: Dit klimaat komt voor in het binnenland van Kroatië. hier is het kwik gemiddeld 5 à 10 graden lager dan aan de kust. ook valt er meer regen dan aan de kust.

Op zoek naar de beste hotels in Kroatië? Wij hebben ze voor jou op een rij gezet! Kies hieronder een van onze recente blogs voor een overzicht met de leukste hotels: