Tips voor een rondreis in Mexico

Mexico staat bekend om zijn luxe resorts en de prachtige parelwitte stranden en trekt jaarlijks zo’n 16 miljoen toeristen. Veel van hen komen niet verder dan de resorts en het strandleven, een rondreis biedt echter veel meer. De grote diversiteit aan landschappen, activiteiten en prachtige bezienswaardigheden maakt een verre reis naar Mexico tot een avontuur om nooit meer te vergeten. Van de woeste bergketens, uitgestrekte woestijnen en actieve vulkanen tot aan de ondoordringbaar ogende tropische regenwouden, in Mexico vindt men ze allemaal. Naast het natuurschoon heeft het land ook veel culturele en oudheidkundige schatten. De overblijfselen van de mysterieuze Mayacultuur liggen verspreid over het land, waarbij Tulum het absolute hoogtepunt zal vormen. Mexico is een land van uitersten, een rondreis is alleen al daarom een must voor iedereen die een prachtige unieke ervaring wilt beleven.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Bezienswaardigheden Mexico

Mexico staat bol van de bezienswaardigheden en deze worden niet alleen gevormd door de mooie parelwitte stranden en het heldere water. Op een rondreis door Mexico kan men genieten van een keur van natuurlijke, culturele en oudheidkundige bezienswaardigheden. Het land is divers en uitdagend en is een top bestemming voor een rondreis. Hieronder een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden die het land de reizigers te bieden heeft.

Mexico-Stad

Natuurlijk mag de grootste stad in de Spaanstalige wereld niet ontbreken als u een rondreis door Mexico maakt. Mexico-Stad. Het plein van de grondwet, Plaza de la Constitucion’, met zijn majestueuze kathedraal, Nationale Paleis en het nationale cultuur museum is een geweldige plaats om een dag door te brengen. Ook de resten van de oude tempelpiramide van de Azteken zijn hier te bewonderen. Een bezoek aan de Basiliek van Guadalupe en het machtige Azteken voetbalstadion zijn ook echte aanraders. Met zijn vele musea, pleinen en sfeervolle straten is deze stad zeker het bezoeken waard.

Playa del Carmen en Tulum

De toeristische badplaats Playa del Carmen heeft naast een geweldige sfeer en mooie stranden nog een oudheidkundig hoogtepunt te bieden. Dicht bij de plaats ligt Tulum waar de restanten van de Maya bouwwerken te bewonderen zijn. Ook voor de duikliefhebbers is deze plaats een aanrader, omdat men in het Maya-rif kan genieten van de overweldigende onderwaterwereld. 

Yucatán

Dit schiereiland vormt een vast onderdeel op rondreizen en dat is niet voor niets. Langs de meren Lago Cobá en Lago Macanxoc vindt men de restanten van de bekendste Maya-Stad Cobá met de tempelpiramide Nohoch-Mul. Maar ook de hoofdstad van het schiereiland Mérida is een vermelding waardig. Met zijn koloniale sfeer en gezellige markten, herbergt deze stad vele mooie parken en musea. Het schiereiland is groot en daarom moet men er ook ruim de tijd voor nemen, omdat het vele schatten herbergt en ook zeker tijd in geruimd worden voor ontspanning aan de tropische stranden.

Orizaba

Aan de stad Orizaba ligt de hoogste berg van Mexico. Deze vulkanische berg heeft door zijn hoogte van 5636 meter een met sneeuw bedekte krater. Veel klimmers zien de berg als uitdaging, maar ook voor de minder begenadigde bergbeklimmer zijn er een aantal mooie tochten op de berg. 

Guadalajara

De twee na grootste stad van het land heeft een prachtig historisch centrum en herbergt vele mooie gebouwen. Door de vele parken in de stad krijgt men nooit het gevoel dat men in een grote stad is. De vele mooie pleinen en de gezellige authentieke Mexicaanse sfeer maken de stad tot een absolute aanrader op een rondreis.


Populaire activiteiten in Mexico

Wie een rondreis maakt door Mexico komt vaak de meest bijzondere bouwwerken, steden en natuur wonderen tegen, maar er is veel meer te beleven. Daarom is het raadzaam om vooraf aan uw rondreis door Mexico te bekijken welke activiteiten er nog meer worden aangeboden in dit land en waar u deze kunt boeken. Soms kunnen deze activiteiten bij de reisorganisaties worden bijgeboekt, terwijl anderen weer in het land zelf moeten worden geregeld. Hieronder een aantal bijzondere activiteiten die Mexico te bieden heeft.

  • Zwemmen met dolfijnen: Wie wil er nu niet een smet deze vriendelijke, speelse en slimme dieren zwemmen. Op diverse plaatsen in Mexico kan men, onder begeleiding van ervaren trainers zwemmen met deze wonderlijke dieren. Laat jezelf voortslepen en voortduwen door deze krachtige dieren. Een belevenis om nooit te vergeten. 
  • Met kapitein haak de zee op: Deze cruise op een replica van een oud Spaans galjoen gaat gepaard met een heerlijke maaltijd en een fantastische show. U waant zich even een ‘pirate of the caribbean’, maar het wordt wel spannend als de boot geënterd wordt door echt piraten en de zwaardgevechten zich recht voor uw neus afspelen. 
  • In een luchtballon langs de tempels: De Teothhuancan piramides zijn al bijzonder om te zien als u er voor staat, maar het wordt alleen nog maar overweldigender als u ze vanuit deze luchtballonnen aanschouwd. Vlieg over dit UNESCO wereld erfgoed en bekijk deze vernuftige bouwwerken in hun volle glorie. De vlucht neemt gemiddeld een uur in beslag.
  • Ontmoet de walvishaai: Bij dit snorkelavontuur gaat men op weg met een ervaren gids die u al het moois van de onderwaterwereld zal laten beleven van de golf van Mexico. De enorme Manta`s, speelse dolfijnen en andere onderwaterdieren komen op de cruise voorbij. Hoogtepunt is het moment dat de boot stopt en men het water in zal gaan om de grootste haaiensoort ter wereld van dichtbij te zijn, de walvishaai. Deze excursie wordt slechts in kleine groepjes gehouden en het is dus raadzaam om tijdig te reserveren.
  • Avontuur in de jungle: Op diverse plaatsen worden avontuurlijke pakketen aangeboden aan reizigers. Mexico heeft een geweldig tropisch regenwoud en op deze avontuurlijke tochten beleef je de jungle op verschillende manieren. Vaar naar de jungle met een speedboot om vervolgens met Jeep het wonderbaarlijke gebied te bezoeken en aan te landen in een basiskamp diep in de jungle, waar vanuit je te voet of per ezel dieper de wildernis in trekt langs wonderschone watervallen en natuurlijke bruggen het regenwoud verder bedwingt.
  • Onderwater museum: Op deze bijzondere snorkeltrip voor de kust van Cancún vindt men onderwater een heus museum. Men wordt per speedboot naar de juiste bestemming gebracht, waar men vervolgens gedurende 40 minuten kan snorkelen en de 400 levensgrote beelden, onder water, kan bezichtigen.
  • Duik voor waaghalzen: In Acapulco kan men naar een geweldige show gaan kijken, waar waaghalzen van de hoge kliffen afduiken en zichzelf in de zee storten. Extra bijzonder is dat dit `s avonds plaatsvindt en men de contouren van de duikers tegen de ondergaande zon van de hoge kliffen af ziet komen, terwijl men geniet van eten en drinken. De 30 meters hoge rotsen en de ondergaande zon bieden een geweldig spektakel.
  • Verborgen grotten onder de zeespiegel: Bij deze 2 en half uur durende snorkeltocht gaat men op avontuur in Tak Be Ha (de plaats van het verborgen water). Men daalt af in de grotten om daar vervolgens in te gaan snorkelen. De verbluffende rotspunten en kalkstenen formaties maken het tot een gedenkwaardig avontuur. Zorg wel dat je schoenen draagt, want de puntige bodem kan hard zijn en gevaarlijk uitsteken.

De cultuur van Mexico

De geschiedenis van Mexico is een bewogen geschiedenis. Op een rondreis zal men dan ook ervaren dat de hedendaagse cultuur hier nog steeds nauw mee samenhangt. De Spaanse en de Meso-Amerikaanse cultuur zijn in elkaar verweven en komen nog altijd in de voertaal Spaans tot uiting. Familie is belangrijk in Mexico. Kinderen blijven vaak totdat ze trouwen bij hun ouders wonen en scheidingen komen nauwelijks voor, de loyaliteit naar de familie is erg groot. Men vindt samenwerken en sociaal gedrag belangrijk, omdat dit de gemeenschap het beste in stand houdt. Mexicanen zijn niet erg godsdienstig, maar ongeveer 89% is nog steeds katholiek. Het katholicisme wordt beïnvloed door indiaanse tradities en heiligen. Deze zijn terug te vinden in de diverse feestdagen, zoals ‘De dag van de Doden.’ Deze cultuur zal je tijdens je rondreis niet alleen terugvinden bij de relaxte Mexicanen en hun familiebanden, maar ook vooral in de kunst, litteratuur en dans. Deze worden gevormd door een samenvoeging van de traditionele inheemse kunsten en Spaanse invloeden. Op een rondreis in Mexico zal je de uitzonderlijke cultuur en geschiedenis van dit land dagelijks ervaren.

Weer & temperaturen tijdens je rondreis

Mexico kent een tropisch klimaat en de gemiddelde temperatuur is er 26 graden. Met drie klimaatzones kan het klimaat echter per gebied flink verschillen. De warme zone wordt gevormd door de tropische oerwouden, de hooggelegen gebieden in het binnenland en de kustgebieden. Mexico kent twee seizoenen, het regenseizoen en het droogseizoen. Het droogseizoen is van oktober tot mei. Het regenseizoen is echter geen rede om geen roadtrip. De buien vallen dan vaak aan het einde van de dag en `s nachts en de natuur is er dan op zijn mooist. In de warme zone kan het in de heetste maanden gemakkelijk 40 graden worden. In de gematigde zone, de gebieden tot 1750 meter, is het overdag aangenaam met een temperatuur van tussen de 18 en 25 graden, maar koelt het `s avonds flink af naar zo`n 15 graden. De koude zone bestaat voornamelijk uit de gebieden boven de 1750 meter, waar ook Mexico-Stad bij hoort. Overdag zal het gemiddeld rond de 22 garden zijn, maar `s nachts kan het kwik dalen tot onder de 10 graden. Het is dan ook verstandig om een warme trui mee te nemen.

Uitgaan, feesten & festivals

Wie op zoek is naar leuke clubs en het echte nachtleven van Mexico in wil duiken, kan in Mexico-Stad prima terecht. De mooie loungeclubs en de hippe clubs zijn hier tot diep in de geopend. De meest trendy wijken zijn Condesa, Santa Fe en Roma. Wie gaat backpacken en Mexico-Stad aandoet moet ook zeker een bezoek brengen aan Multiforo Alicia, waar veel beroemde Mexicaanse bands ooit begonnen zijn. Maar ook culinair is deze stad erg aantrekkelijk. De wereldberoemde Mexicaanse Taco`s zijn over te vinden, maar ook andere traditionele gerechten zijn zeer aan te raden. De service en de gastvrijheid zijn in Mexico geweldig. Op de eilanden en aan de stranden waar de grote resorts een keur aan activiteiten voor de toeristen hebben, zijn veel bars en discotheken te vinden. Meestal zijn er boulevards die alles hebben om een geweldig nachtleven te realiseren. Bars, clubs, eetgelegenheden en sfeervolle terrassen wisselen elkaar in hoog tempo af. De meeste resorts en hotels organiseren echter ook zelf vaak themafeesten die meer dan de moeite waard zijn.

Op zoek naar een fijn hotel of resort in Mexico dat past bij jouw wensen? Kies een van de onderstaande blogs die wij schreven gericht op Mexico met handige tips en tricks!


Heb ik te maken met tijdsverschil?

In Mexico is het tijdsverschil aan de oostkant 6 uur in de wintertijd en 7 uur in de zomertijd. In het centrale deel is dat 7 of 8 uur in de winter en 8 tot 9 uur in de zomer. In het noordwesten is het 9 uur verschil met Nederland.

Kan ik tijdens mijn reis mobiel bellen (voldoende bereikbaarheid)?

Het netnummer voor Mexico is 0052. De meeste mobiele telefoons uit Nederland ondersteunen het netwerk in Mexico niet. De kosten voor mobiel bellen zijn ook vrij hoog en de dekking is meestal slecht. Ook bellen naar Nederland is prijzig. Collect bellen of bellen vanuit belhuizen is de goedkoopste manier om te bellen naar Nederland.

Hoe veilig is een rondreis in dit gebied?

In de periode juni tot november is er kans op orkanen. Laat u door de locale autoriteiten leiden als dit het geval is. Houd uw spullen goed bij, want in Mexico leven veel mensen onder de armoedegrens, waardoor ze zich verlagen tot tassenroof. Het is een woelig land en het is daarom raadzaam om vooraf aan uw reis te controleren bij het ministerie van buitenlandse zaken welke adviezen zij geven. De toeristische plaatsen merken meestal weinig van deze onrust.

Heb ik bepaalde vaccinaties nodig?

Wie hier op vakantie gaat doet er verstandig aan om zich te laten enten tegen DTP en Hepatitis A, hoewel deze niet verplicht zijn. In het zuiden zijn er gebieden waar Malaria kan heersen. Het is verstandig om vooraf aan uw reis bij de GGD te kijken welke mogelijke vaccinaties en middelen u dient mee te nemen. Over het algemeen is de gezondheidszorg in Mexico goed.

Welke reispapieren heb ik nodig?

Wie op rondreis wil maken heeft een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn. Daarnaast dient men bij aankomst een migratieformulier in te vullen bij de douane. Bij vertrek uit het land moet dit formulier ook weer worden ingeleverd. Verse producten en drugs mogen niet worden ingevoerd en worden streng bestraft in Mexico.