Alles over Pyramides en de Nijl in Egypte

De Griekse historicus Herodotus omschreef Egypte al als ‘het geschenk van de Nijl’. Ook nu nog zijn zowel de stedelingen als de plattelanders afhankelijk van de vruchtbare rivierstrook die de Egyptische woestijn in tweeën deelt. Met een lengte van bijna 6700 km is dit de langste rivier ter wereld, die stroomt van haar bronnen in Oeganda en Noord-Ethiopië tot aan de delta aan de Middellandse Zee. Meer dan 95 procent van de Egyptenaren woont in de delta en langs de vruchtbare oevers. In deze blog bespreken we alles over de Pyramides en de Nijl in Eygpte. Direct een rondreis of nijlcruise boeken? Bekijk dan het actuele reisaanbod en de last-minute deals van onze aangesloten reisorganisaties.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Rondreizen door het binnenland van Egypte

De hoeveelheid regen die in het binnenland valt is te verwaarlozen, en tot aan de bouw van de Aswan-dam (voltooid in 1970) was Egypte volledig afhankelijk van de jaarlijkse overstromingen. In dit woestijnland zijn klimaatveranderingen extreem: overdag kan het kwik schommelen tussen 15 graden in januari tot 42 graden in hartje zomer, ’s Winters kan het ’s nachts zelfs vriezen. Zandstormen komen regelmatig voor tussen maart en juni, wanneer de chamsin, een droge, hete en stoffige wind, komt opzetten vanuit de Libische Woestijn. De beste tijd voor een bezoek aan Egypte is de winter, vooral als je belangstelling hebt voor de klassieke plaatsen bij Aswan en Luxor — ’s zomers is het hier niet te harden van hitte. Hetzelfde geldt voor het bezoeken van een aantal oases. Ook Cairo kun je het best in het voorjaar of in de herfst bezoeken.

De geheimen van de Egyptische piramiden

Ondanks de ontelbare clichés die eraan gewijd zijn, blijven de piramiden uniek. Van de zeven wereldwonderen zijn ze de enige die nog intact zijn. Er staan weliswaar andere piramiden aan de westelijke oever van de Nijl, maar de drie in Gizeh zijn de grootste en mooiste. Ze werden meer dan 4500 jaar geleden als koninklijke graftombes gebouwd en kijken uit over de rivier ten noordwesten van Memphis. De lemen stenen van die oude hoofdstad zijn weer allemaal in de Nijl verdwenen of liggen tientallen meters begraven onder het moderne Cairo. Tegenwoordig ben je er al met een taxirit van een halfuur vanuit het centrum van Cairo, maar dan mis je wel dat ontzagwekkende gevoel van schaal en mysterie, omdat er geen echte woestijn meer over is tussen de Caïrotische voorstad Gizeh en de historische plek zelf. Beter kun je voor een paar uur een paard of kameel huren in het nabijgelegen plaatsje Nazlat el-Samman en vanaf de andere kant door het woestijnzand ernaar toe rijden. Van tevoren moetje natuurlijk wel onderhandelen over de prijs — afdingen hoort daar uiteraard bij en betaal pas na afloop. Vanaf deze kant heb je veel beter zicht op de perfecte geometrie van de piramiden midden in het woestijnlandschap en kun je je beter voorstellen wat voor indruk ze op oudere bezoekers moeten hebben gemaakt. Bovendien zien de westelijke zijden er nog veel oorspronkelijker uit.

De belangrijkste piramides

Er zijn drie hoofdpiramiden, die alle drie kunnen worden bezocht, maar alleen de Grote Piramide, het graf van farao Chnum-chufoi (door Herodotus Cheops genoemd) die in 2567 v.Chr. stierf, is bijzonder interessant. Je kunt er door de enge gangen klauteren naar de drie binnenin gelegen kamers, waaronder de Koninklijke Kamer met de indrukwekkende granieten sarcofaag. Het museum achter de Grote Piramide is ook een bezoek waard vanwege de heilige bark van de farao, die werd opgegraven in een nabijgelegen gewelf. De adembenemende omvang van deze monumenten geeft ze een grote dramatische uitstraling. Cheops is de grootste piramide die ooit is gebouwd — uit meer dan 2,25 miljoen stenen van gemiddeld 2,5 ton per stuk.

Caïro: startpunt van een Egyptische reis langs de Nijl

Caïro is een kleurrijke metropool, waar Oost en West elkaar ontmoeten, en waar de noordelijke en zuidelijke culturen, religies en manieren van leven elkaar beroeren. Aan de moskeeën en een horizon vol minaretten is goed te zien dat de Egyptische hoofdstad al eeuwenlang een van de belangrijkste moslimsteden ter wereld is, maar op straat kom je koptische christenen, joden, Noord-Europeanen en zwarte Afrikanen tegen. Elke dag arriveren er meer migranten uit het platteland, van wie een groot aantal op de begraafplaatsen slaapt. In de oude ommuurde stad in het zuiden staan 400 moskeeën; verder zijn er levendige bazaars, witte stenen huizen en smalle straten en de betrekkelijk rustige koptische wijk. Verder naar het noorden en westen laat Caïro zich van zijn moderne kant kennen, met brede avenues, chique winkels, dure hotels en een internationaal zakencentrum, overeenkomstig Caïro’s status als grootste stad van Afrika. In het Egyptisch Museum zijn de schatten van Tutanchamon te bewonderen. Ook heeft het de beste collectie faraonica en Byzantijnse kunst.

Breng een bezoek aan de Nijl

Geen enkel bezoek aan Egypte is compleet zonder een zeiltocht van Aswan naar Luxor over de Nijl in een feloek, een traditionele zeilboot. De Nijl stroomt van zuid naar noord, maar de wind waait doorgaans vanuit de Middellandse Zee het Nijldal in. Boten kunnen zich dus moeiteloos stroomafwaarts laten drijven en zonder veel problemen de andere kant weer op zeilen. Vanaf het water kun je het al eeuwenlang onveranderlijke leven van de oeverbewoners voorbij zien glijden: vissers met hun netten, ploegende fellahin (boeren) achter ossen, lemen hutten, watermolens en dadelpalmen. Feloeken kun je met een reisgezelschap huren, maar het maken van een boottocht tussen Luxor en Caïro wordt afgeraden vanwege mogelijke aanslagen door islamitische fundamentalisten.

Ontdek Luxor en de Vallei der Koningen

De meeste reizigers vliegen of nemen de trein naar Luxor en brengen dan een aantal dagen door op een van de talrijke, comfortabele en soms regelrecht luxueuze cruiseschepen. Luxor, dat gebouwd werd op en rondom de 4000 jaar oude resten van het oude Thebe — de hoofdstad van Egypte ten tijde van het Nieuwe Rijk (ca. 1700-1000 v.Chr.) — is een reusachtig openluchtmuseum. Op de westoever van de Nijl, ruim 500 Ion ten zuiden van Caïro en aan de rand van de woestijn, liggen de resten en dodenstad van Thebe, waaronder de verbluffende tempel- en graftombe-complexen van de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen — hier bevinden zich de tombes van Toetanchamon en koningin Hatsjepsut en de reusachtige, in rotsen uitgehouwen beelden van 64 farao’s. In het vlak bij Luxor gelegen Karnak staat de reusachtige tempel van Amon, die met haar zuilen de grootste van Egypte is, evenals een aantal andere historische plekken die verspreid liggen tussen de tuinen en palmgaarden. Karnak is ook een geschikte plaats om uit eten te gaan, al is de Egyptische keuken buiten Caïro nog vaak een slap aftreksel van westerse invloeden (zeker in de populaire badplaatsen zoals Hurghada of Sharm el Sheikh).

Nijlcruise: boottocht over de Nijl

Een boottocht van Luxor naar Aswan, de poort naar Afrika ten zuiden van de Sahara, duurt vier a vijf dagen. In Aswan ligt een bekoorlijk tuinen-eiland midden in de rivier. Veel oudheidkundige zaken tref je er niet aan, en de Aswandam is weliswaar groot maar ook saai. Je bent echter wel in de buurt van Abu Simbel, de Grote Tempel van Ramses II. Met een immense, door de Unesco gesponsorde inspanning werd de tempel in 1964 verplaatst van haar oorspronkelijke plek, die nu onder water ligt in het Nasser-meer, naar de huidige plek, 64 m hoger.

Meer lezen over een vakantie in Egypte? Wij hebben een aantal fijne hotels voor jou op een rijtje gezet: