Tips voor een stedentrip naar Krakau

Het Oost-Europese land Polen kan de laatste jaren op vlak van toerisme op steeds meer interesse rekenen. Bijzonder is dat het niet zozeer de huidige hoofdstad ‘Warschau’ is welke een aanzienlijke populariteit geniet, maar vooral de oude hoofdstad ‘Krakau’. Velen zijn het er dan ook over eens dat deze laatste veel authentieker en stiekem ook uitnodigender is om in te vertoeven dan Warschau. Dat Krakau een bezienswaardige stad is blijkt uiteraard onder meer uit het feit dat het centrum trots op de UNESCO Werelderfgoedlijst is terug te vinden. In het jaar 2000 werd ze bovendien uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Wil jij ook deze parel van Oost-Europa ontdekken en een stedentrip naar Krakau boeken? Dan kan de informatie op deze pagina je daarbij helpen (Tip: bekijk ook ons overzicht met 5 mooiste steden van Polen)!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Naar Krakau reizen

Ondanks het feit dat Krakau niet de hoofdstad van Polen is moet het gezegd dat er vanuit Nederland uitstekende vliegverbindingen met de stad worden onderhouden. Diverse luchtvaartmaatschappijen waaronder bijvoorbeeld KLM, EuroLot en Transavia vliegen rechtstreeks naar de luchthaven ‘Kraków-Balice (KRK)’. Je kan er rekening mee houden dat een vlucht naar Krakau ongeveer iets meer dan twee uur in beslag neemt. Ben je van plan om een rondreis te maken door Polen? Zou je dat dan ook bij voorkeur willen doen met je eigen auto? In dat geval zal je een “iets” langere reistijd moeten inplannen. Je mag er toch al snel op rekenen dat je voor een autoreis van Amsterdam naar Krakau zo’n 13 uur onderweg bent.

Wanneer een stedentrip naar Krakau boeken?

In principe kan je er het hele jaar door voor kiezen om een stedentrip Krakau te boeken. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de winters er behoorlijk koud kunnen zijn. Anderzijds creëert de feeërieke kerstverlichting wel een extra bijzondere en gezellige sfeer. Ondanks het feit dat heel wat reizigers er voor kiezen om Krakau in de zomer te bezoeken is dit stiekem toch niet het meest aangewezen seizoen. De zomers mogen er dan wel behoorlijk warm zijn, dit is ook het seizoen waarin (veruit) de meeste regen valt. De meest aangewezen maanden om Krakau te bezoeken zijn dan ook mei en juni en september en oktober. Je kunt eenvoudig een complete reis boeken / samenstellen via TUI en Vakantiediscounter.

Verblijven in Krakau

Het prijsniveau in Polen ligt op moment van schrijven nog steeds relatief ver onder het prijsniveau van Nederland en België. Dit is ook terug te zien in de overnachtingsprijs van de accommodaties. Ondanks het toeristische karakter van de stad kan je hier verschillende prachtige accommodaties boeken tegen een naar Westerse normen erg lage prijs. De toeristische infrastructuur van Krakau is verder echt uitstekend te noemen. Niet alleen de vele hotels, maar ook het enorme aanbod aan appartementen is om duimen en vingers van af te likken. Wil je graag nog extra besparen op je overnachting in Krakau? Kies dan voor een verblijfadres iets verder van het centrum vandaan. Echter hoef je het voor het prijsverschil eigenlijk niet echt te doen. Wil je graag verblijven in een fijne hostel in Krakau? Ook dat behoort zonder probleem tot de mogelijkheden!


Mooiste bezienswaardigheden

Het zijn ongetwijfeld vooral de vele prachtige bezienswaardigheden die de basis hebben gelegd voor de niet onaanzienlijke populariteit waar Krakau op toeristisch vlak op kan rekenen. Tijdens een bezoek aan de stad zijn er dan ook heel wat bezienswaardigheden die je niet over het hoofd mag zien. Wij hebben de belangrijkste alvast even voor jou op een rijtje gezet:

1. Rynek Głowny

Tijdens een bezoekje aan het marktplein ‘Rynek Głowny’ wordt meteen duidelijk dat je, je hier in het hart van Krakau bevindt. Het indrukwekkende plein heeft een oppervlakte van maar liefst 40.000 vierkante meter en huisvest enkele erg fraaie bezienswaardigheden. Denk hierbij niet alleen aan de Mariakerk en de Adalbertkerk, maar ook aan de Raadhuistoren evenals de Lakenhal of ‘Sukiennice’. Centraal op het plein is bovendien een monument terug te vinden van de Poolse romantische dichter ‘Adam Mickiewicz’. In het voorjaar en de zomer zijn de terrasjes op het plein steevast goed gevuld. Er hangt hier eigenlijk een uitnodigende, levendige sfeer.

2. De Mariakerk of Kościół Mariacki

Ten tijde van de dertiende eeuw waren het de burgers van Krakau die er voor hebben gekozen om de Kościół Mariacki of Mariakerk te stichten. Het moet gezegd dat men geen half werk heeft geleverd. Zowel het exterieur als het interieur zijn werkelijk pareltjes van formaat. In het bijzonder het altaar van de kerk is ongelofelijk mooi. Ze is dan ook afkomstig van de hand van ‘Veit Stoss’. Een extra interessant weetje? Het is op moment van schrijven het grootste altaar van Europa. In het jaar 1421 werd er voor gekozen om het bugelsignaal waar deze kerk bekend om staat te gebruiken tijdens een eventuele aanval op de stad. Toen de toenmalige bugelspeler hierbij werd gedood werd er voor gekozen om het signaal te laten stoppen halverwege de laatste toon. Ook de toren van de Kościół Mariacki is zeker een bezoekje waard. Van hieruit beschik je immers over een subliem uitzicht over de stad.

3. Wieża Ratuszowa of de Raadhuistoren

Op de Grote Markt van Krakau vinden we ook de ‘Wieża Ratuszowa’ of ‘Raadhuistoren’ terug. De toren beschikt over een hoogte van zomaar even 70 meter en werd gebouwd in het jaar 1316. In het verleden stond deze locatie vooral bekend als beruchte gevangenis… inclusief martelkamer. Ook voor de Wieża Ratuszowa geldt dat de toren je voorziet van een erg aantrekkelijk uitzicht op de omgeving.

4. Pałac Królewski na Wawelu of de ‘Wawelburcht’

De Wawelburcht of Pałac Królewski na Wawelu is een Koninklijke burcht welke je kan bereiken via de oude stadskern. Het kasteel bevindt zich meteen naast kathedraal en is voor veel Polen van erg groot belang. Er zijn zelfs Polen die deze locatie bestempelen als een heiligdom. Het koninklijk paleis beschikt over een oppervlakte van ruim 7.000 vierkante meter. Ondanks het feit dat de Wawelburcht in haar totaliteit bijzonder bezienswaardig is zijn vooral de koninklijke privé vertrekken ongelofelijk interessant.

5. Kathedra Wawełska of Wawelkathedraal

Door de jaren heen werden er bijzonder veel koningen gekroond in de zogenaamde ‘Kathedra Wawełska’ of Wawelkathedraal. Het moet dan ook gezegd, dit is een werkelijk adembenemend mooie kathedraal. Reeds rond het jaar 1320 werd er gestart met de bouw van de kathedraal. Dat ze door de jaren heen steeds een erg belangrijke rol heeft vertegenwoordigd valt niet in het minst af te leiden uit de invloedrijke personen die er begraven liggen. Een leuk weekje is dat er in de Zygmunttoren een grote klok is terug te vinden die geluk zou brengen in de liefde aan iedereen die ze aanraakt.


Ontdek de omgeving

Niet alleen de stad Krakau is bijzonder bezienswaardig. Ook in de omgeving van de voormalige Poolse hoofdstad zijn heel wat interessante bezienswaardigheden terug te vinden. Heel wat mensen hebben in het verleden de pracht en praal van Krakau pas ontdekt nadat ze het toch ietwat lugubere Auswitch hadden bezocht. In het plaatsje ‘Wieliczka’ is ook de gelijknamige zoutmijn terug te vinden. De mijn staat bekend als één van de oudste zoutmijnen op deze planeet. De eerste melding van het winnen van zout op deze locatie neemt ons dan ook mee terug in de tijd naar het jaar 1044. In totaal lopen er zomaar even 300 kilometer lange gangen door deze mijnen. Op het diepste punt bereiken deze gangen een diepte van 327 meter. De Wieliczka-zoutmijn is door de jaren heen uitgegroeid tot een razend populaire bezienswaardigheid om vanuit Krakau te ontdekken.

Ervaar het nachtleven

Krakau is in vele opzichten een hippe stad en dat is uiteraard voor een groot deel te wijten aan de aanwezige studenten. Het nachtleven dat zich ontvouwt in de voormalige Poolse hoofdstad is er dan ook eentje om duimen en vingers van af te likken. Het merendeel van de bars en kroegen zijn dan ook geopend tot 4 uur in de ochtend. De grotere clubs? Die blijven open tot het terug dag is geworden! Een opvallend verschijnsel in Krakau zijn de zogenaamde ‘kelderbars’. Zoals de naam reeds laat vermoeden gaat het hierbij om bars die zich in de kelder van een pand bevinden. In totaal zijn er verspreid over Krakau maar liefst 200 van deze bars terug te vinden. Ze zijn dan ook eigenlijk haast niet te missen!

Veelzijdige toeristische stad met veel cultuur

Voor heel wat landen in Europa geldt dat het vooral de hoofdstad is die als een culturele topper kan worden aanzien. Zonder afbreuk te willen doen aan het toeristische potentieel van Warschau moet het gezegd dat Krakau toch echt een erg aantrekkelijke stad is. Bovendien is het zo dat niet alleen de stad zelf, maar ook haar omgeving ongelofelijk veel interessants te bieden heeft.Zet een stedentrip Krakau dan maar snel op uw bucketlist. Met name een bezoek aan Auschwitz mag eigenlijk niet op je planning ontbreken. Zowel voor een stedentrip als voor een langere vakantie is Krakau dan ook zeker een bestemming die het overwegen meer dan waard is. Bijkomend voordeel? De vluchten vanuit Nederland naar Krakau zijn vaak verrassend scherp geprijsd! Zo hoeft helemaal niets je nog tegen te houden om een vliegreis te ondernemen naar verrassend Krakau!

Plaats een reactie