Tips voor een stedentrip naar Warschau

Warschau is de hoofdstad van Polen en ligt echt midden in Europa (een van de mooiste steden van Polen). Deze fantastische stad is als een feniks uit de as herrezen. Warschau schudt het communistische verleden snel van zich af. Cultuur, geschiedenis en natuur zijn in de stad duidelijk zichtbaar. Wees verrast en ontdek wat het allemaal te bieden heeft. De bezienswaardigheden van Warschau zijn indrukwekkend. Parken, paleizen, historische gebouwen, monumenten, musea of kerken; je vindt het hier allemaal. De sluier van communisme is al lang van de stad af. Leuke restaurants en gezellige cafés zijn overal te vinden. In deze blog vertellen we je waarom jij een citytrip naar deze Poolse stad moet boeken. Tip: bekijk ook meer informatie over een citytrip naar Krakau.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Museums

Museum liefhebbers zitten in Warschau goed. De stad heeft veel verschillende musea. Kunst, historie, religie of muziek de musea van Warschau hebben het. Tijdens de oorlog is veel bewaard gebleven. Zo zijn er eeuwenoude fresco’s te bewonderden in het nationaal museum. Extra leuk zijn de locaties van veel musea. Deze zijn vaak gevestigd in oude paleizen of prachtige parken.

Nationaal museum

Het Nationaal museum van Warschau heeft een grote kunstcollectie. De mooiste collectie Poolse middeleeuwse kunst is in het nationaal museum te vinden. De collectie religieuze Poolse schilderijen is ook echt uniek. Het Nationaal museum is tijdens de oorlog grotendeels gespaard gebleven. Dit maakt het museum extra speciaal. In het Nationaal museum zijn fresco’s uit de 8ste eeuw te bewonderen! Totaal bezit het museum zestig van deze oude kunstwerken. Naast Poolse werken zijn er ook veel buitenlandse stukken te bewonderen. Het Nationaal museum van Warschau is ruim en prettig ingericht en zeer toegankelijk voor toeristen.

Museum van de opstand

Het museum van de opstand van Warschau is verbonden met het monument van de opstand van Warschau. Het museum is precies 60 jaar na de opstand in 2004 geopend. De bezoeker wordt teruggebracht naar de tijd van de opstand. Beeld, geluid en inrichting brengen de gebeurtenissen op een indrukwekkende manier op de bezoeker over. Het museum van de opstand is absoluut een bezoek waard, maar neem er ruim de tijd voor. Dit is geen standaard museum en niet geschikt voor kleine kinderen of overgevoelige mensen. Geen enkele Europese stad heeft tijdens de tweede wereld oorlog zo geleden als Warschau. Dit verhaal wordt heel helder en duidelijk aan de bezoeker overgebracht.

Marie Curie museum

Het Marie Curie museum in Warschau beschrijft het leven van deze opmerkelijke vrouw. Marie Curie was één van de weinige vrouwelijke professoren uit die tijd. Zij is de eerste en enige vrouw ter wereld die twee Nobelprijzen heeft gehad. Marie Curie ontving Nobelprijzen voor fysica en scheikunde. Haar geboortehuis is omgebouwd tot haar eigen museum. Marie Curie heeft als eerste de werking van uraniumstralen ontdekt en noemde deze radioactiviteit. Haar hele leven heeft na deze ontdekking in het teken gestaan van verder onderzoek. Marie Curie is niet oud geworden. Op 66 jarige leeftijd stief Marie Curie aan de gevolgen van leukemie.

Chopin museum

Chopin de wereld beroemde pianist en componist heeft een speciale band met Warschau. Het geboortehuis van Chopin staat in de omgeving en het museum in de stad zelf. Het Chopin museum is gevestigd in het Gniński-Ostrogskipaleis. Een indrukwekkend gebouw uit 1681. Het Chopin museum heeft een groot aantal persoonlijke spullen van de grootmeester in haar collectie. Zaken als: portretten, brieven, relieken en zelfs zijn laatste piano zijn allemaal te bewonderen. Het Chopin gezelschap geeft ook concerten in het museum. Genieten van de muziek van Chopin, kan in de stad op veel manieren. Naast concerten in het Chopin museum zijn er ook concerten in het Lanzienki park en het geboortehuis van Chopin. In Warschau is Chopin dus nooit ver weg!

Pawiak gevangenis

De Pawiak gevangenis van Warschau heeft een donker verleden. De gevangenis werd zowel door de Russische -en Duitse onderdrukkers gebruikt. Poolse gevangen en rebellen werden er tijdens de Russische onderdrukking vastgehouden en kwamen er nooit meer uit. Nabestaanden hingen briefjes in de Pawiak boom voor de gevangenis. De Pawiak gevangenis werd tijdens de tweede wereld oorlog de hoofdgevangenis van de Gestapo. Er verdwenen ruim 30.000 mensen uit Warschau in de Pawiak gevangenis. Een groot deel van de Pawiak gevangenis is tijdens de oorlog beschadigd. Het restant van de gevangenis is opgeknapt en is tegenwoordig een museum. De Pawiak gevangenis staat open voor publiek en toont haar donkere verleden.

Centrum voor hedendaagse kunst

Het centrum voor hedendaagse kunst ( Centrum Sztuki Współczesni ) in Warschau is een bijzonder museum. Er hangen werken vanuit de hele wereld. Ook vinden er optredens en festivals plaats. Het centrum voor hedendaagse kunst in Warschau heeft hierdoor een dynamisch karakter. Er is altijd afwisseling en de locatie is te gek! Dit maakt het centrum voor hedendaagse kunst extra leuk! Het centrum voor hedendaagse kunt is gevestigd in het Ujazdowskislot. Een gebouw uit de 17de eeuw, maar in de oorlog door brand verwoest. Herbouwd in de jaren zeventig en nu een vast icoon van de stad.

Joodse historisch instituut en synagoge

Warschau had voor de oorlog een Joodse gemeenschap van ruim 400.000 mensen. Ruim 30% van de bevolking was van Joodse afkomst. De Nożyksynagoge is de enige Joodse synagoge die nog in gebruik is. Naast de synagoge vindt u ook het Joods historisch instituut. Dit instituut is nauw verbonden met de synagoge. Het joods historisch instituut doet tijdelijk dienst als bibliotheek, museum en archief. De Nożyksynagoge is in de oorlog deels bewaard gebleven. De Duitsers gebruikte de synagoge, tijdens de oorlog als opslagplaats. Na de oorlog is het in originele en zijn bijzondere staat teruggebracht. Een bezoek aan de synagoge en het Joods historisch instituut geven een beeld over de Joodse gemeenschap van Warschau.


Monumenten

Warschau heeft een aantal indrukwekkende monumenten. Veel monumenten zijn in de tweede wereld oorlog verwoest en later herbouwd. Oorlogen en opstanden uit de geschiedenis staan vaak centraal. De monumenten van Warschau staan stil bij deze historische gebeurtenissen. Elk monument vertelt de bezoeker een uniek verhaal.

Monument voor de helden van het Getto

Het Getto van Warschau was de plaats waar tijdens de tweede wereld oorlog Joden, zigeuners en gevangenen werden opgesloten. Het Getto had de omvang van 3% van de stad. Het aantal mensen die hier tijdens de oorlog zat, was meer dan 30% van de totale bevolking van Warschau. Het monument voor de helden van het Getto is in 1948 opgericht. Tussen 1940 en 1943 zijn 450.000 Joden uit het Getto vermoord. Het monument symboliseert het verzet van de Joden in het Getto en de ongelijke strijd. De strijd duurde meer dan 1 maand. Het Getto van Warschau werd daarna door de Duitsers met de grond gelijk gemaakt.

Monument voor de opstand

Een ander indrukwekkend oorlogsmonument is het monument voor de opstand van Warschau. Dit monument is ter nagedachte aan de bevolking die in 1944 in opstand kwamen tegen de Duitsers. De opstand vam Warschau was een bloedige en gemene strijd. Russische troepen stonden aan de overkant van de Wisla klaar, maar deden niets. Het verzet bood veel tegenstand, maar was geen partij voor de Duitsers. Naast het monument ligt het museum van de opstand.

Monument van Nicolaas Copernicus

Het standbeeld van Nicolaas Copernicus de beroemde sterrenkundige, staat in Warschau. Nicolaas Copernicus kwam uit Polen en de grondlegger van moderne sterrenkunde. Copernicus kwam met de heliocentrisch theorie waarbij de zon het middelpunt vormt in het zonnestelsel. Zijn theorie wordt vandaag de dag nog gebruikt door sterrenkundigen wereldwijd. Het standbeeld van Nicolaas Copernicus staat voor het Staszicpaleis in Warschau. Hier zijn ook de academie van wetenschap en het wetenschappelijk genootschap van Warschau gevestigd. Het standbeeld werd in de tweede wereld oorlog door de Duitsers omgesmolten. In 1945 werd het standbeeld van Nicolaas Copernicus met oorspronkelijke mallen uit 1822 hersteld.

Pawiak boom

De Pawiak boom is een bronzen boom in Warschau. De boom staat voor de beruchte Pawiak gevangenis. Familieleden van omgekomen gevangenen hingen vroeger briefjes in de Pawiak. Gedenkplaatjes aan de boom geven een indicatie hoe de Pawiak boom er tijdens de oorlog uitgezien moet hebben. De echte Pawiak van Warschau is in 2004 gestorven en omgezaagd. Het stadsbestuur heeft daarna besloten om de Pawiak in brons te herbouwen. De boom staat op het plein voor de Pawiak gevangenis. Deze gevangenis is zowel door de Russen als de Duitsers gebruikt. Tijdens de tweede wereld oorlog was de Pawiak gevangenis, het hoofdgevangenissen complex van de Gestapo.

Umschlagplatz

Een erg indrukwekkend monument in Warschau is de Umschlagplatz. Tijdens de oorlog vertrokken vanuit dit punt in de stad de treinen naar het vernietigingskamp Treblinka. Meer dan 300.000 Joden zijn vanuit de Getto van Warschau via het Umschlagplatz getransporteerd. In 1988 is het Umschlagplatz monument opgericht. Het monument bestaat uit zwart en wit marmer. Honderden namen van Joden zijn in het marmer gegrift. Het pad van de Joodse strijd loopt tussen de Umschlagplatz en het monument voor de helden van het Getto. Granieten gedenkstenen op dit pad, staan voor de ruim 450.000 doden uit het Getto van Warschau.


Kerken

Polen zijn traditioneel rooms katholiek, dit is terug te zien in Warschau. De stad heeft veel rooms-katholieke kerken en kathedralen. Tijdens de oorlog zijn veel kerken verwoest. Specialisten uit Warschau en daarbuiten hebben originele bouwtekeningen gebruikt om de kerken te herbouwen. De stad heeft niet alleen rooms-katholieken kerken, maar ook kerken van andere religies.

Onze lieve vrouwe visitatiekerk

In Warschau aan de oever van de Wisła staat de onze lieve vrouwe kerk (Kościół Nawiedzenia NMP). De kerk is gebouwd in de 15de eeuw. Het is de oudste kerk in dit deel van Warschau. Mensen beweren dat de grond onder de onze lieve vrouwe visitatiekerk heilig is. Tijdens de tweede wereld oorlog is de onze lieve vrouwe de kerk verwoest. Na de oorlog is deze prachtige kerk volledig herbouwd. Specialisten uit de stad en daarbuiten hebben de kerk, in de originele stijl uit de 15de eeuw herstelt. Het terras naast de kerk biedt een fantastisch uitzicht over de Warschau en het stroomgebied van de Wisła.

St. Janskathedraal en Jezuïetenkerk

De St. Janskathedraal vindt u in de oude stad van Warschau. De St. Janskathedraal is gebouwd in de 15de eeuw. Deze kathedraal was eerst een parochiekerk. Pas in de 17de eeuw kreeg het de naam en status St. Janskathedraal. Naast de St. Janskathedraal van Warschau staat de Jezuïetenkerk. Een bijzondere kerk en let vooral op de speciale manier waarop het licht wordt, verdeeld in deze kerk. Zowel de St. Janskathedraal en de Jezuïetenkerk zijn echte iconen. Beide staan in het oude deel van de stad. Dit deel is na de oorlog volledig in oude staat herbouwd. De oude stad is erg geliefd bij toeristen en bevolking. Wandelingen (link) door dit gebied geven de bezoeker de beste indruk.

Heilige geestkerk

De heilige geestkerk stamt uit de 14de eeuw. Dit is een van de oudste kerken in Warschau. Tijdens de invasie van de Zweden in de 16de eeuw is de kerk deels verwoest. Later werden de stadsmuren van de stad uitgebreid waarna de kerk kon worden opgebouwd. De heilige geestkerk is sinds de 17de eeuw het vertrekpunt van een pelgrimstocht. De heilige geestkerk vindt u in de oude stad. Dit hele deel van Warschau is een voetgangerszone. Openbaar vervoer en taxi’s stoppen dicht in de buurt.

Heilige kruiskerk

De heilige kruiskerk ligt in één van de mooiste wijken. De heilige kruiskerk in zijn huidige vorm stamt uit de 17de eeuw. De kerk is het toneel geweest van veel belangrijke ceremoniën in Warschau. De harten van Chopin en de schrijver Wladyslaw Reymont zijn in deze kerk terug te vinden. De heilige kruiskerk vindt u in het Koninklijke deel van Warschau. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Buslijnen stoppen er dicht in de buurt, uitstappen bij al. Krakowskie Przedmieście.


Paleizen

Warschau heeft veel indrukwekkende paleizen. Paleizen buiten het centrum zijn vaak aan het oorlogsgeweld ontsnapt. Deze paleizen zijn nog in originele staat. Het Lazienki paleis is hier een mooi voorbeeld van. De meeste paleizen zijn tussen de 16de en 18e eeuw gebouwd. Deze periode stond voor Polen bekend als de gouden periode.

Cultuurpaleis

Het paleis van Cultuur en Wetenschap is de volledige naam van het Cultuurpaleis van Warschau. Het Cultuurpaleis is niet te missen. Dit kolossale gebouw is in opdracht van Stalin is gebouwd. Het Cultuurpaleis was een Russisch geschenk aan de bevolking. De Poolse bevolking heeft gemengde gevoelens bij het Cultuurpaleis. Er zijn plannen geweest om het te slopen omdat het te veel deed denken aan het communisme. Tegenwoordig zijn veel bedrijven gevestigd in het Cultuurpaleis. Het is ook de plaats waar het toeristenbureau is gevestigd. Op de dertigste verdieping is een panoramisch terras. Hier heeft u een schitterend uitzicht over Warschau. Op een heldere dag kunt u kilometers ver kijken en let vooral op het grote aantal parken. Deze zijn prima te zien vanuit het Cultuurpaleis!

Krasińskipaleis

Het Krasińskipaleis is één van de mooiste en grootste barokpaleizen van Warschau. Het paleis werd in 1667 gebouwd en is na de oorlog herbouwd. Antieke prenten uit het Nationale museum hangen tegenwoordig in het Krasińskipaleis. Het Krasińkipaleis is alleen open voor bezoekers tijdens expositiedagen. De tuinen achter het paleis zijn omgebouwd tot park en open voor bezoekers. Een prachtig park midden in de stad. Het park grenst aan het gebied dat vroeger het Getto van Warschau was. Het beroemde monument voor de helden van het Getto staat niet ver van het Krasińkipaleis.

Pacpaleis

Het Pacpaleis (Pałac Paca) van Warschau vindt u net buiten de oude stad. Het ligt samen met nog twee fraaie historische gebouwen aan de straat “Ulica Miodowa”. Het Pacpaleis is in 1680 ontworpen, maar pas veel later afgebouwd. Invloeden van verschillende volken en culturen uit de geschiedenis van Warschau, zijn duidelijk terug te zien in het Pacpaleis. Het paleis heeft: Franse, Griekse en Moorse trekjes. Bouwstijlen uit deze culturen zijn allemaal terug te vinden in het Pacpaleis.

Lazienkipaleis

Het Łazienkipaleis in Warschau is ook wel bekend als het paleis op het water. In de 17de eeuw als badhuis gebouwd en uitgegroeid tot paleis. Het Łazienkipaleis is onderdeel van het Lazienkipark in Warschau. Naast het paleis op het water vindt u hier nog een aantal andere paleizen en gebouwen. Het Chopin monument is hier ook te vinden. Het Łazienkipaleis is open voor publiek en heeft een mooie kunstcollectie. Veel fraaie oude en nieuwe kunstobjecten zijn er te bewonderen. Het assortiment is erg breed en loopt van mooie schilderijen tot prachtige eeuwen oude meubels. 


Stadparken

De Parken van Warschau zijn uniek. Veel parken maken deel uit van diverse paleizen complexen. De meeste parken zijn na de oorlog gemoderniseerd en verfraaid. De parken stralen rust en schoonheid uit. Het zijn ideale plaatsen om naast alle cultuur en historie van de stad even tot rust te komen. Op een stedentrip naar Warschau mag een bezoek aan de volgende parken niet ontbreken.

Warschau Lazienki park

Het Lazienki park is in de 16de eeuw aangelegd. Dit prachtige park is het oudste park van Warschau. Diverse paleizen zoals het Łazienskipaleis staan midden in het Lazienki park park. Eekhoorntjes voelen zich ook helemaal thuis in het lazienki park. Nergens anders in de stad komt u zoveel eekhoorntjes tegen als hier. Op zomeravonden zijn er regelmatig Chopin uitvoeringen in het Lazienki park van Warschau. De concerten vinden, naast het Chopin monument plaats. Iedereen is welkom en de sfeer is fantastisch. Net ten noorden van het Lazienki park liggen de botanische tuinen. Kortom het Lazienskipark is veel meer dan alleen een prachtig park.

Saksische park

Het Saksische park ligt midden in het centrum. Het Saksische park heeft een lange geschiedenis en was verbonden met het Saksische paleis. Dit mooie paleis werd helaas in de oorlog verwoest. In het Saksische park treft u meer dan 130 zeldzame boom en plantsoorten aan. De mooie vijver in het park is ideaal op een warme zomerdag en biedt dan verkoeling. Er staan mooie zandstenen beelden in het Saksische park. De beelden zijn rond 1730 gemaakt door beeldhouwers als Jan Jerzy Plersch. Tijdens de Russische bezetting zijn een aantal beelden overgebracht naar St. Petersburg. Het graf van de onbekende soldaat van Warschau is bewaard gebleven en vindt u in het Saksische park.

Ujazdowski park

Het Ujazdowski park ligt aan de gelijknamige straatnaam. Het is een van de deftigste straten van Warschau. De historie van dit deel van de stad gaat terug tot 12de eeuw. In het Ujazdowski park is ook het centrum voor hedendaagse kunst gevestigd. Een museum, uitgaans gelegenheid en restaurant in één, kortom een leuke plaats in Warschau en zeker een bezoek waard. Het Ujazdowski park is bij uitstek geschikt om natuur, cultuur en zelfs muziek allemaal te combineren.

Wilanow

Aan de zuidkant van Warschau ligt Wilanów. Een prachtig park met een paleis en diverse bijgebouwen. In de 17de eeuw gaf Jan III Sobieski opdracht om het Wilnaów te bouwen. Het moest een bescheiden kasteel met een mooie tuin worden. Door de geschiedenis heen is het Wilanów aangepast en uitgebreid. Samen met het Lazienski park behoort Wilanów nu tot de mooiste parken. In de paleistuinen van Wilanów vindt u een bijzondere zonnewijzer. Gemaakt door de uitvinder van de telescoop. Wilanów heeft de mooiste Franse tuin van heel Warschau, een aanrader! Wilanów ligt 8km buiten het centrum van Warschau. Het is met openbaar vervoer goed bereikbaar. U kunt ook prima naar het park lopen en onderweg andere bezienswaardigheden van Warschau bekijken.


Hoe kan ik vliegen naar Warschau?

Het vliegveld van Warschau ligt 10km buiten de stad. Het is een groot modern vliegveld. Er zijn internationale vluchten vanuit meer dan 50 steden naar deze bestemming. Vluchten naar Warschau vanuit Amsterdam Schiphol of Brussels Airport hebben meestal een overstap in Duitsland. Dienst voor toerisme kunt u vinden in terminal A en is elke dag open van 08:00 tot 20:00. Vervoer van het vliegveld naar het centrum kan prima met openbaar vervoer en taxi. Er rijden pendelbussen.

Kan ik ook per auto of trein reizen?

Met de auto naar Warschau reizen is prima te doen voor een citytrip. De Poolse snelwegen zijn de laatste jaren sterk verbeterd of nieuw aangelegd. Wegen naar kleine plaatsen kunnen verouderd zijn, maar richting de grote steden zijn ze prima. Parkeren in Warschau is lastig en soms niet zonder risico. Buitenlandse auto kunnen doelwit zijn voor criminelen. Warschau heeft verschillende treinstations en een uitgebreide dienstregeling. Er zijn veel treinverbindingen vanuit de stad naar andere Poolse steden. Ook zijn er veel internationale verbindingen naar de omliggende landen. Reizen per trein is vaak niet snel, maar wel goedkoop en betrouwbaar. Zo kun je vanaf Amsterdam of Utrecht een internationale trein nemen. Deze verbinding loopt helemaal door naar Rusland. De reis duurt lang, maar is alleen al een hele belevenis.