Tips voor een vakantie naar Bangladesh

We kennen Bangladesh voornamelijk van hun textiel industrie. Dat is dan ook een van de meest voornaamste inkomstenbronnen voor het land. Naar schatting werken zo’n 4 miljoen inwoners, jong en oud, in de textiel productie van Bangladesh. De werkomstandigheden zijn helaas niet altijd even best. Steeds meer landen willen hier dan ook iets aan doen en komen daarom met initiatieven om te proberen de arbeidsomstandigheden te verbeteren en een stuk aangenamer te maken. Het is ook een land waarin jammer genoeg zeker 90% van de bevolking onder de armoede grens leeft. Bangladesh is dan ook nog eens het meest dichtbevolkte land ter wereld met een oppervlakte van ruim 147 duizend m² en 156.186.882 inwoners. Te bedenken dat dit gemiddeld 1060 inwoners zijn die per km² leven. Wat nog redelijk ruim zou zijn in vergelijking met de werkelijkheid. De werkelijkheid is namelijk dat ongeveer de helft van het land bedekt is met mangrove struikgewas en bamboe. Dit alles klinkt, heel begrijpelijk, niet meteen als een fijn vakantie land. Maar vergeet niet, er is ook een andere kant wat dit land juist heel bijzonder en de moeite waard maakt om te bezoeken. Massa toerisme is zowel op het platte land als in de steden niet terug te vinden. De bevolking is zeer hartelijk en enorm geïnteresseerd in iedereen die hun land bezoekt, iets dat je zonder twijfel zelf zal merken. Een koninklijk onthaal is dan ook niet meer als normaal voor de Bengalen.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Bezienswaardigheden

Een reis naar of door Bangladesh vergt net als andere reizen enige voorbereiding. Of je nou je reis van te voor helemaal uit stippelt of dat je ervoor kiest om het avontuur op te zoeken en ter plekke kiest wat je wilt doen of bezichtigen, het is hoe dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van wat de bezienswaardigheden in Bangladesh zijn. Denk hierbij aan de verschillende schitterende stranden. Ook de vele musea zijn meer dan de moeite waard als je iets wilt leren over de geschiedenis van Bangladesh. Hier beneden hebben we een aantal interessante bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren en ontdek wat jij wilt bezichtigen in Bangladesh.

Groene theeplantages

Volgens een van de vele Chinese verhalen ontdekten Shennong zo’n 5 duizend jaar v.Chr. thee planten in het bos. Hij legde de bladeren in een grote pan heet water om zo een heerlijke geur te verspreiden. Een ding is in ieder geval zeker, oorspronkelijk komt thee uit China en wordt het daar al zeker zo’n duizenden jaren gedronken. Vroeger waren theeplanten heel duur en konden alleen de rijke mensen het zich veroorloven om deze planten aan te schaffen om er thee van te trekken. Jaren later, zo’n 800 jaar na Chr. was ook Japan in de ban van dit heerlijk en gezond drankje. De Japanse monnik Sjomei liet omstreeks het jaar 1286 alle benodigdheden uit China over komen om thee te kunnen trekken, en zo ontstond langzaam de Japanse theeceremonie. Honderden jaren later, om precies te zijn het jaar 1559 verschenen de eerste vermelding in de westerse literatuur. De Venetiaan Giambattista Ramusio bracht in dit jaar een bundel met allerlei reisverhalen uit, genaamd “Navigatione et Viaggi”. Hierin waren verschillende reisverhalen te vinden van een aantal reizigers in die tijd. Zo ook het verhaal van een Perzische koopman, Hajji Mohammed. Hij had tijdens een van zijn reizen door China het toen al populaire theedrankje leren kennen. Verspreid in de jaren die daarop volgden kwamen steeds meer landen langzaam maar zeker in aanraking met thee, denk hierbij onder andere aan Portugal, Spanje, Italië en ook werden er langzaam kleine hoeveelheden thee vanuit China naar Nederland gebracht. Omstreeks het jaar 1854, in de koloniale tijd startten de Engelse de eerste groene theeplantage in het noord-oosten van Bangladesh in het plaatsje Sylhet. Dit eeuwig heuvelachtig gebied bleek perfect te zijn voor de theeplantages. Zo groeide de plantages dan ook enorm. Ze schoten als wortels uit de grond en tegen het einde van die eeuw waren er maar liefst 150 theeplantages terug te vinden in dit gebied. Nu inmiddels mag de thee die hier vandaan komt dan ook gerekend worden tot een wereldwijde populaire thee.

Cox’s Bazar

In het zuid-oosten van Bangladesh, vlak bij de grens naar Myanmar, ligt op ongeveer 150 km afstand van de Bengaalse stad Chittagong een van de meest bezochte plekken van Bangladesh. Cox’s Bazar is voor zowel toeristen als de inwoners van Bangladesh, met name inwoners van de miljoenenstad Chittagong, een plek om even heerlijk te ontsnappen aan de drukte van de stad. Lekker languit tot rust komen op het ontzettend lange zandstrand. Dit zandstrand is dan ook een zeer bijzonder zandstrand. Het mag zich namelijk het langste natuurlijke zandstrand ter wereld noemen. Met maar liefst 125 gestrekte en onafgebroken kilometers alleen maar zand is het hier heerlijk vertoeven. Schrik niet als je een van de weinige bent die zich in badkleding op het strand begeeft. In deze streek woont een mix van boeddhisten en moslims die altijd gekleed op het strand zullen verschijnen. Het uitzicht is fenomenaal, welke kant je ook op kijkt, je zal de horizon de grond zien raken vanaf een van de vele strandbedjes die staan uitgestald op het strand. De temperatuur zal zelden onder de 17 graden komen, en hooguit 35 graden. Perfecte temperaturen om heerlijk te blijven tot zonsondergang. Een schitterend romantisch zicht is dan ook wel gegarandeerd, gewoon vanaf je strandbedje of tijdens een heerlijke eindeloze strandwandeling. Een andere bezienswaardigheid die grenst aan Cox’s Bazar is Dulahazra Safari Park. Dulahazra Safari Park is een bijzonder park waarin meer dan 4 duizend dieren leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan olifanten, krokodillen, beren, leeuwen en vele soorten vogels. Helaas worden niet alle dieren even goed verzorgd en zijn sommige dieren zelfs ondervoed. Dit is vooral terug te zien aan de dieren die in gevangenschap leven. Het natuurpark is dan ook een mix van een Aziatische dierentuin en een wild gebied. Met name voor de vogelaars is dit een fantastische plek om verschillende vogelsoorten te spotten. Het is dan wel aan te raden om vroeg in de ochtend het park te bezoeken.

St. Martin’s eiland

Een van de meest indrukwekkende plekken om te bezoeken tijdens je reis naar Bangladesh is zonder meer het eiland Saint Martin. Dit geweldig Bounty eiland ligt vlak aan het uiterst gelegen puntje van Bangladesh en niet ver van de kust van Myanmar. Er gaan dagelijks verschillende tours en ook verschillende veerboten naar St Martin. Je kan er dus voor kiezen om met begeleiding of zelfstandig op verkenning te gaan. Je hebt er geen dagen of weken voor nodig om dit eiland rond te trekken en bezichtigen. St. Martin Eiland is slechts 16 km lang en maar een kleine 0.5 km smal. Op deze 8 km² wonen zo’n 4000 mensen. Schrik niet, de bewoners zijn hier conservatief moslim. Heerlijk in je bikini liggen bakken aan het strand wordt hier niet helemaal gewaardeerd. Maar niet getreurd, aan de west kant van het eiland St. Martin is nauwelijks een mens te bekennen, ideaal om hier heerlijk languit in je bikini te relaxen. Liefhebbers van duiken kunnen hier ook hun hart ophalen. Bij Oceanic Scuba Dive Center kun je voor een prikkie je duikuitrusting huren en met een van de instructeurs de onderwater wereld verkennen. Voor zowel de ervaren duikers als de beginnelingen is hier genoeg ruimte voor aandacht en avontuur. Mede door het helder blauw water en de adembenemende onderwater wereld wordt St. Martin ervaren als het mooiste plekje van Bangladesh en het is dan ook meer dan de moeite waard om deze plek te bezichtigen. Mocht dit bijzonder eiland op je “to do” list staan, kies er dan voor om tussen november en februari te gaan dit is de mooiste tijd om het eiland te bezoeken. Een andere handige tip is om op een door de weekse dag deze tour te maken, in het weekend kan het nog al eens redelijk druk worden wat lokale toerisme betreft.

Lalbagh Fort (Dhaka City)

In het zuid westelijke deel van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh is aan de Buringanga rivier het oude Mogols paleis / fort te vinden. In opdracht van prins Mohammamed Azam ging de bouw van het paleis in 1678 van start. Helaas werd prins Azam terug geroepen door Aurangzeb nog voor dat de bouw van het paleis klaar was. Shaista Khan, de opvolger van prins Azam besloot de bouw van het complex niet af te maken. De dochter van Shaista Khan, genaamd Iran Dukth, trouwde op 3 mei 1668 met prins Azam. Ze stond ook wel bekend onder de naam Bibi Pari. Later in 1684 overleed ze in het incomplete paleis Lalbagh Fort. Het dreef haar vader Shaista Khan tot waanzin en hij geloofde door deze gebeurtenis dat het paleis behekst was. Vele jaren later in 1857 speelde het paleis opnieuw een belangrijke rol in de geschiedenis van Bangladesh. Tijdens een grote opstand van de Indische soldaten tegen de Britten wel te verstaan. Bij het fort werden ze verslagen door de Oost-Indische Compagnie die na hun overwinning de overgebleven opstandelingen aan de galg hing in het Victoria Park. Later werd het Victoria Park vernoemd naar de laatste Mogolkeizer die de opstand tegen de Britten leidden. Het park heet sinds dien Badahur Shah Par. Het terrein bestaat in totaal uit maar liefst 73 hectare aan grond. Hierop staat het fort dat uit 3 delen bestaat. De moskee, de tombe van Bibi Pari en De Diwan-i-Aam. Opgravingen toonde ook dat er verschillende voorzieningen waren. De laatste jaren zijn er dan ook veel restauraties gedaan en nog steeds wordt er veel opgeknapt. Dit maakt het mogelijk voor bezoekers en toeristen om het indrukwekkend paleis te bezoeken.


Populaire plekken om te bezoeken

Bangladesh is een echt delta land. Dwars door het land lopen 2 rivieren. De Jamuna en de Padma rivier wel te verstaan. Beide rivieren maken ontzettend veel vertakkingen die even eens als de rivier uitmonden in de 575 kilometer lange kustlijn aan de Golf van Begalen. Al deze vertakkingen van de rivieren maken het land enorm vruchtbaar, maar tegelijkertijd ook heel kwetsbaar tegen allerlei weersveranderingen. Toch zijn er door het land verspreid prachtige plekken die het stuk voor stuk meer dan waard zijn om te bezoeken.

Sundarbans

De Sundarbans is het grootste mangrovebos ter wereld. Het ligt deels in buurland India en grotendeels in Bangladesh. Het gebied is ook opgenomen in ENESCO-werelderfgoedlijst. Omdat het een grensoverschrijdend gebied is werd het daarom tot twee keer toe opgenomen. In 1987 de Sundarbans in India en niet veel later in 1997 dan ook de Sundarbans in Bangladesh. Het is een zeer indrukwekkend en onbegaanbaar woud. De thuis basis van onder andere een kleine 500 Bengaalse tijgers, Verschillende slangen- en vogelsoorten, krokodillen en ongeveer zo’n 30.500 axisherten. Als je de Sundarbans wilt bezoeken dan kan dat per boot. Er vertrekken verschillende dag-tours, maar je kan ook een cruise van een aantal dagen nemen. Je gaat dan dieper het mangrove woud in en je hebt natuurlijk meer kans zo veel mogelijk bijzondere dieren en plekken te zien. Tijdens je dag-tour of cruise gaat er altijd een gids mee die je het een en ander kan vertellen over wat je ziet, hoort of ruikt. Natuurlijk gaat het niet lukken om alles te zien, maar om de beste impressie te krijgen is een 3-daagse cruise aangeraden. ‘S ochtends geniet je van de onbevangen natuur, mangrove en het rustige water om je heen. Als je vroeg genoeg bent tref je wellicht een aantal dieren aan het water die ongezien heerlijk willen drinken zonder dat ze ten prooi vallen voor de vele krokodillen die door de wateren zwemmen. Wees ten alle tijden alert op de Bengaalse tijger die zich zo stil en onopvallend mogelijk door het struikgewas maneuvreert. Vergeet je camera niet en geniet van deze prachtige wilde natuur

Rangamati

In het zuid- oosten van Bangladesh ligt de divisie Chittagong. Een deel van dit gebied heet Rangamati en grenst direct aan Tripura en Mizoram, twee staten van India. Met de bus vanuit Chittagong is Rangamati eenvoudig te bereiken. Bij het kopen van een buskaart kun je een keuze maken uit 2 verschillende busreizen. Er zijn vele local bussen die op verschillende tijdstippen voor een klein bedrag vertrekken naar Rangamati. Deze bussen hebben over het algemeen geen airconditioning en ze stoppen daar waar de passagiers uit willen stappen. Daarentegen kun je voor niet veel meer geld ook een buskaart kopen die rechtstreeks naar Rangamati rijdt zonder tussenstops. Deze busrit duurt zo’n klein 2,5 uur en de hele rit voorzien van airconditioning en comfortabelere stoelen. Wil je op eigen houtje gaan en mobiel zijn? Dan is een het huren van een auto in Chittagong natuurlijk ook een goed idee. Let wel op dat je van te voor aan de grens je vergunning haalt, hier kan regelmatig om gevraagd worden. Rangamati is dé plek waar de Bengalen hun vakantie spenderen. En terecht, want wat een prachtige gezichten kent deze omgeving. Een schitterend meer met helder water, allerlei groene eilandjes en palmbomen, rijen palmbomen. Je kan er ook schitterende boeddhistische tempels en kleine gezellige dorpjes bezoeken. Laat je omarmen door de prachtige natuur en cultuur. Ook de mensen zijn ontzettend vriendelijk en nieuwsgierig. Sta er niet van te kijken als je ineens in de spotlights staat.

Sonargaon

Als je een hele andere kant van Bangladesh wilt zien met misschien wel de meeste historie van het hele land, dan moet je Sonargaon zeker een bezoekje brengen. Deze bijzondere stad kwam in de 13e eeuw tot stand en maakte vele historische periodes mee wat zijn sporen achter liet. Sonargalon is dan ook een van de oudste steden in Bangladesh. Vele panden zijn door de jaren heen verwoest of beschadigd. Maar niet getreurd, er zijn nog vele panden in goede staat terug te vinden. Het bepaald de sfeer en het beeld in de stad, je voelt de historie bij iedere stap. Door de vele verwoeste en beschadigde panden wordt Sonargaon ook wel gezien als een spookstad. Als je een tour rond de stad wilt is het gewoonlijk en erg gemakkelijk om gebruik te maken van een tuk tuk. Zo krijg je de tijd om op je gemak alles te bekijken en genoeg foto’s te maken. Tip de bestuurder van je tuk tuk ook nog even om langs een aantal interessante bezienswaardigheden te stoppen. Denk hierbij aan Shiva Shrine, Tomb of Sultan Ghiyasuddin Azam Shah of Sadarbari. Deze laatste is een bijzondere villa met gemixte architectuur van Europese, Indiaanse en Mongoolse invloeden. Deze villa werd gebouwd in het jaar 1901 en verkeerd nog in goede staat. Het is een populaire bezienswaardigheid bij vakantiegangers net als Panam City en de prachtige oude Goaldi Moskee.


Taal

De taal in Bangladesh is Bangla. Niet alleen in Bangladesh maar ook in de Indiase staat West-Bangladesh, Assam en Tripura zijn er vele gemeenschappen die Bangla spreken. Bangla is zelfs een van de meest gesproken talen in de wereld met zo’n 200 miljoen sprekers in binnen en buitenland. Zo beheren de sprekers van Bangla naast hun moedertaal ook nog enkele andere talen, denk hierbij aan de voor ons belangrijkste taal Engels. Maar ook Urdu en Hindi zijn geen vreemde talen voor de Bangla sprekers in deze wereld. Zo lijken de talen Bangla en Hindi wel verwanten. Deze talen lijken sprekend op elkaar maar variëren hier en daar nog wat in uitspraak en vervoegingen. Mensen die deze twee talen spreken kunnen elkaar dan ook goed verstaan. Het Bangla kent ook klanken die wij in het Nederlands, Duits of Engels niet kennen, dit maakt de taal voor ons niet eenvoudig om te leren. Door de jaren heen werd er ook veel handel gedreven met Europa, dit is dan ook duidelijk terug te horen aan verschillende woorden die uit het engels zijn afgeleid. Hoewel Bangla de officiële taal van het land is, worden er in de overheid en scholen vaak nog Engels gesproken.

Bengaalse keuken

Bangladesh kent een overheerlijke keuken met vele invloeden uit de Indiase keuken. Vele gerechten bestaan dan ook uit een basis van vis en rijst. De vis in Bangladesh is over heerlijk en zonder meer het proeven waard. De nationale vis van Bangladesh heet de Hilsa. Een zoutwatervis die overal in de delta te vinden is. De Bengalen houden van heerlijk eten en pakken dan ook echt alles uit de kast als er iets gevierd moet worden. Op bruiloften, verjaardagen en andere feesten staan tafels vol met heerlijke Curry gerechten, rijst, vis en kleine kreeftachtige. Kleine kreeftachtige zijn ook in overvloed te vinden in de rivieren van Bangladesh. Zo heb je alleen al 32 garnaal soorten in Bangladesh die dan ook veelal in gerechten verwerkt worden. De vis en kreeftachtige worden op veel verschillende manieren klaargemaakt en verwerkt in diversen gerecht. Op de darmen en vinnen van de vis na wordt dan ook zonder twijfel alles van de vis gegeten. In een Curry of zwarte mosterd saus is sowieso al alles lekker toch? Met name de zwarte mosterd is een favoriet in Bangladesh. Naast vis gerechten zijn ook vleesgerechten populair onder de bevolking. Met name de bevolking in het oosten lust zo nu en dan wel graag vleesgerechten. Denk hierbij aan kip, schapenvlees en geitenvlees. Dit in een heerlijk pittig sausje, rode pepers en een flinke portie groenten. Bengalen zijn namelijk helemaal gek op allerlei groenten soorten bij ieder gerecht. Geelwortel is een van deze groente die vaak gebruikt wordt is gerechten. Dit verklaart dan ook waarom de gerechten vaak geel van kleur zijn.

Vervoer

Het autoverhuur begint langzaam op gang te komen in Bangladesh, al is het lang niet altijd zo ideaal om je met de auto te verplaatsen. De lokale bevolking rijdt over het algemeen auto, brommer of fiets. Of ze nemen het openbaar vervoer. De toeristen maken meestal gebruik van het openbaar vervoer, dit is als reiziger in Bangladesh ook geen verkeerde optie. In de steden is het makkelijk en snel ome te laten vervoeren in een tuk tuk. Dan is er voor de iets grotere en grote afstanden een ervaring om gebruik te maken van de trein. Dit is overigens een hele aparte ervaring opzicht. Het is aan te raden om je mede reizigers goed in het zicht te houden vanwege de enorme drukte op het station, maar ook in de trein. Een iets luxere er comfortabelere manier van reizen ervaar je door gebruik te maken van busjes. Deze zijn vaak van redelijk goede kwaliteit en beschikken veelal over airconditioning en comfortabele stoelen. In plaats van kleine busjes worden er vaak ook grote bussen ingezet. Een kaartje koop je al gauw aan een van de loketten aan straat. Voordat je een kaartje gaat kopen is het verstandig dat je beslist met welke bus je je wilt verplaatsen. De lokale bussen zijn net als bij het trein vervoer een hele ervaring. De bussen zijn boordevol mensen tot op het dak aan toe. Er is geen airconditioning en de bus stopt overal waar mensen uit willen stappen. De andere bussen zijn iets prijziger dan de lokale bussen, maar dan heb je ook wat. Airconditioning, comfortabele stoelen, ruimte en je rijdt vaak in een hap door naar je eindbestemming.