Tips voor een weekendje weg naar Maastricht

Wie Maastricht zegt, zegt het Vrijthof, aan de voet van de Sint Servaasbaseliek en de statige Sint Janskerk. Verwen jezelf met een smakelijke punt Limburgse vla met een kop koffie op een terrasje of een glas Limburgs bier. Je zult je niet snel vervelen in deze levendige en Bourgondische stad waar levensgenieters van de eerste orde zich als een vis in het water voelen. De levenslust van de Maastrichtenaren werkt echt aanstekelijk. Slenterend door de smalle klinkerstraatjes proef je haast de smaak van een woest en rijk verleden. Kronkelige steegjes, pittoreske pleintjes, culturele geheimen en culinaire verrassingen willen graag telkens weer opnieuw ontdekt worden door gasten, toeristen en eigen inwoners. In deze blog lees jij de beste tips voor een weekendje weg naar Maastricht!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
booking.com logoGrootste aanbod   Bekijken  
trivago logoVoordelige hotelkamers  Bekijken  
belvilla logoVakantiehuizen huren  Bekijken  
natuurhuisje logoRust & ontspanning  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
center-parcs logoPremium resorts  Bekijken  
roompot logoVoordelige parken  Bekijken  
landal logoZorgeloos genieten  Bekijken  
bungalowspecials logoAlle vakantieparken  Bekijken  

Weekendje bourgondisch genieten!

Op cultureel gebied is er van alles en nog wat te beleven. Met meer dan 1500 monumenten, theaters en musea voelt iedere toerist zich altijd hartelijk welkom. Om de stad grondig te ontdekken is een begeleide stadswandeling een absolute aanrader. In Maastricht is nog heel wat te zien van de vroegere verdedigingswerken van de stad. Een boottocht op de Maas of dwalen door de Maastrichtse grotten is eveneens niet te versmaden. Niet voor niets brengen toeristen graag een bezoek aan deze oude door de Romeinen gestichte stad aan de Maas. Wil je Maastricht van een wel heel originele kant bekijken? Ga dan lekker ondergronds en laat je rondleiden door het gangenstelsel onder de oppervlakte van de stad. Weer buiten gekomen dan strijk je vanzelfsprekend neer op een gezellig terras in de buurt van het Onze Lieve Vrouwenplein. Wist u dat de stad de grootste cafédichtheid van Nederland heeft? Barretjes en eetcafés zijn er in overvloed te vinden. Maar ook de hoeveelheid restaurants waaruit gekozen kan worden is enorm!

Urenlang winkelen tijdens je vakantie

Wat is er leuker dan lekker te hoppen van het ene naar het andere winkeltje zonder specifiek doel? Funshoppen is ontspannend en Maastricht leent zich uitstekend voor deze bezigheid. De nieuwe ketens zijn volop vertegenwoordigd, maar de hippe boetiekjes en bijzondere speciaalzaakjes in de zijstraatjes zijn eigenlijk nog veel leuker. Je vindt er onder andere juweliers, interieurwinkels, antiekzaakjes en galeries. Lekker rondscharrelen op één van de dag- of weekmarkten is natuurlijk ook altijd leuk. En wie weet tik je er voor een zacht prijsje iets aardigs op de kop. Het zangerige Limburgse dialect van de marktkooplieden bewijzen je dat je er echt helemaal tussenuit bent. Knaloranje sinaasappels, meloenen, fleurige boeketten en lekkere gebakjes alleen al maken het meer dan de moeite waard een bezoek te brengen aan de markt. De geur van friet en vers gebakken vis zorgen dat het water je uit de mond loopt. Een feest voor alle zintuigen. Textiel, lederwaren, planten en decoratieve spulletjes: alles is te koop.

Top 10 bezienswaardigheden Maastricht

  1. Vrijthof: Het Vrijthof is het beroemdste plein van Maastricht, omringd door historische gebouwen, terrasjes en de Sint-Servaasbasiliek. Hier kun je genieten van evenementen, concerten of gewoon de bruisende sfeer van de stad.
  2. Sint-Servaasbasiliek: Deze indrukwekkende kerk staat aan het Vrijthof en is een mix van Romaanse en gotische stijlen. Binnen zijn er prachtige kunstwerken en relikwieën te bewonderen.
  3. Fort Sint Pieter: Dit historische fort biedt een uniek uitzicht over de stad en de Maas. Je kunt er rondleidingen volgen en meer leren over de militaire geschiedenis van Maastricht.
  4. Basiliek van Onze Lieve Vrouw: Een van de oudste kerken in Nederland, deze basiliek is een rustpunt in de stad met haar mooie binnenplaats en indrukwekkende architectuur.
  5. Helpoort: Als oudste stadspoort van Nederland, dateert de Helpoort uit 1229. Je kunt de toren beklimmen voor een uitzicht over de oude stadsmuren en parken.
  6. Boekhandel Dominicanen: Gevestigd in een voormalige kerk, deze boekwinkel is niet alleen een plek om boeken te kopen, maar ook om te genieten van de unieke setting en architectuur.
  7. Jekerkwartier: Dit pittoreske deel van Maastricht is vol met smalle straatjes, oude gebouwen en de rivier de Jeker die erdoorheen stroomt. Perfect voor een wandeling.
  8. Bonnefantenmuseum: Dit museum voor beeldende kunst heeft een opvallende moderne toren en biedt een mix van oude en hedendaagse kunst.
  9. Grotten van Sint Pietersberg: Dit ondergrondse gangenstelsel is een must-see. Met gidsen kun je de donkere tunnels verkennen en meer leren over de geschiedenis en geologie.
  10. Markt: Het centrale plein van Maastricht, waar je het stadhuis vindt en een levendige markt met lokale producten en delicatessen.

Een dagje naar Valkenburg

Ga je een weekendje weg naar Maastricht en wil je ook buiten de stad de omgeving verkennen? Valkenburg is gewoon te leuk om zomaar aan je voorbij te laten gaan. Bekende attracties zijn de sinds de Romeinse tijd ontgonnen onderaardse mergelgroeven, zoals de Gemeentegrot, de Fluweelengrot beiden met ’s winters Kerstmarkt, de Romeinse catacomben, het grottenaquarium, de modelsteenkolenmijn en de Geulhemmergroeve met zijn grotwoning. Valkenburg heeft zich ook ontpopt tot kuuroord door de aanwezigheid van Thermae 2000 op de kop van de Cauberg. Andere attracties zijn het Casino, attractieparken De Valkenier en Sprookjesbos Valkenburg, de prehistorische vuursteenmijnen, uitzichttoren de Wilhelminatoren, de kasteeltuin te Oud-Valkenburg en diverse kastelen in en om Valkenburg. Kasteel Oost dateert oorspronkelijk uit de veertiende eeuw, maar werd vooral in de negentiende eeuw ingrijpend verbouwd. Thans is er een zaal in gehuisvest, waarin huwelijken worden voltrokken.

De Gemeentegrot

In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg bevindt zich een ronduit fascinerende wereld. Het is de Gemeentegrot, per jaar door velen bezocht. Met de ontginning van deze grot werd zo’n 2000 jaren geleden begonnen toen de Romeinen de mergel uit de bodem nodig hadden als bouwmateriaal. U wordt geconfronteerd met de oerkracht van de natuur, die steeds van aanzien is veranderd. Door fossielen en schelplagen zijn deze natuurlijke omstandigheden van ver voor onze jaartelling goed te zien. U vindt er muurschilderingen en plaquettes waaruit u het verleden kunt proeven. Ook ziet u er de restanten van wat de opgejaagde mens bouwde in de grot, die hij als schuilplaats gebruikte. Dit samenspel van natuur en cultuur vormt een uniek verhaal. Een verhaal dat nog interessanter wordt door het mysterieuze van de duistere doolhof van onderaardse gangen.

Thermea 2000

Lief zijn voor je lijf en bewust leven? Regelmatig de tijd nemen om te ontspannen, dat kan uitstekend in Thermea 2000 op de top van de Cauberg. Thermaal water, whirlpools, onderwaterstraalmassages, sauna’s, stoombaden, kuurprogramma’s en massages: je hebt het voor het kiezen. Natuurlijk kun je bij Thermea 2000 ook lekker en gezond eten.

Het Sprookjesbos

Ze zijn er allemaal, Hans en Grietje, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Roodkapje en de Boze Wolf, de exotische wereld van Duizend-en-één-nacht en de overal en altijd aanwezige kabouters. Uw kinderen zullen vast en zeker helemaal opgaan in hun eigen droomwereld. Dit alles is te bezoeken in een groot gevarieerd bos in Valkenburg. Natuurlijk zijn er vele andere leuke attracties. In de zomerperiode is het Sprookjesbos open vanaf 10.00 uur.