Rondreizen in Zuid-Oost Azië: Ontdek de 12 mooiste plekken!

Iedereen die een rondreis wil maken weet dat de voorbereiding veel tijd kan kosten. Wil jij graag gaan rondreizen door het Zuiden of Oosten van Azië? In deze blog bespreken we 12 plekken, regio’s, landen en eilanden die je zeker moet bezoeken tijdens je trip. Of je nu nu een individuele rondreis gaat maken, gaat backpacken samen met een vriend/vriendin of een georganiseerde maatwerk groepsreis wilt samenstellen: lees deze blog eerst! Dan weet je precies welke gebieden je niet mag missen!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
12 top-bestemmingen voor een rondreis in Zuid-Oost Azië

Bali

De bijzondere Hindoe cultuur en de prachtig aangelegde rijstterrassen van het eiland Bali behoren samen tot de hoogtepunten van een reis door Indonesië. Hoewel het zuiden van Bali veel toeristen trekt, kunt u ook in dat deel nog veel traditionele dorpen bezoeken met grote en kleine tempels en traditionele huizen. Een ideaal vetrekpunt voor de verkenning van midden Bali is bij voorbeeld het kunstenaarsdorp Ubud. Deze plaats heeft goede en zeer sfeervolle accommodatie in het gezellige centrum, maar ook rustig gelegen tussen de rijstvelden. Vanuit Ubud kunt u wandelen, fietsen en raften. In tegenstelling tot het midden en zuiden van het eiland, is de noordkust  nog zeer rustig en uitermate geschikt om te wandelen, te snorkelen, te duiken. U kunt hier kiezen uit een verblijf in het levendige Lovina Beach of in het rustige, landelijke Pemutaran of in een van de meer afgelegen speciale duikresorts. Bali is het beste vertrekpunt voor individuele rondreizen naar Nusa Tenggara : Lombok, Sumbawa, Komodo, Flores, Timor en Sumba. In alle badplaatsen kunt u bij ons een keuze maken uit accommodaties variërend van eenvoudig tot luxe. Bekijk ook: de leukste all-inclusive hotels op Bali!

Cambodja

Cambodja grenst in het westen en noordwesten aan Thailand, in het noord oosten aan Laos, in het oosten en zuidoosten aan Vietnam en in het zuid westen aan de Golf van Thailand. Het land wordt doorsneden door de grote Mekong rivier, maar de ze heeft haar Delta in Vietnam. De kuststrook wordt voor een belangrijk deel gevormd door een gebergte, dat voor een direct toegang tot de zee maar weinig ruimte overlaat. De hoofdstad Phnom Penh ligt in het midden van het land. Ver ten westen van de Mekong rivier ligt het grote meer Tonle Sap, dat wordt gevoed door kleinere rivieren, maar wel via een smallere waterloop uitstroomt naar de grote Mekong. Aan de noordoever van de Tonle Sap liggen de grote stad Siem Reap en de grote tempelcomplexen van Angkor. Een bezoek aan Cambodja is een bezoek aan Siem Reap en de oudheden van Angkor, die verspreid liggen in de wijde omgeving. Buiten de zeer druk bezochte hoofdtempels vindt u hier nog vele veel minder toeristische bezienswaardigheden en stille plekjes. De hoofdstad Phnom Penh ligt op een strategische plek, waar de Tonle Sap uitstroomt in de Mekong rivier en is tegenwoordig een bruisende stad met een imposant koninklijk paleis, veel Boeddhistische tempels en koninklijk park en veel koloniale gebouwen uit de Franse tijd. Als u er tegen kunt, is ook een bezoek aan Tuol Sleng is absolute must. Noord Cambodja biedt de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het lange tijd omstreden Prasat Preah Vihear tempelcomplex bij de grens met Thailand of aan de zeer landelijk gelegen tempels van Koh Ker en Sambor Prei Kuk.

Indonesië

Indonesië is vanwege de gemeenschappelijke geschiedenis nog altijd zeer in trek bij Nederlanders. Het land biedt dan ook een zeer grote variatie aan geschiedenis en oudheden, cultuur en natuur. De klassieke rondreis door Indonesië gaat uiteraard over de eilanden Java en Bali. Daarnaast is echter nog heel veel meer te beleven. De mooiste en meest levendige badplaatsen vindt u op Bali, Lombok en bij Manado en Bunaken op Noord Sulawesi. Kleinere strandplaatsen en strand hotels zijn echter ook te vinden op Sumatra, Java, Zuid Sulawesi, Sumbawa en Flores.   Een heel bijzondere, maar ook luxe accommodatie is het ver van alle drukte gelegen Amanwana Jungle Resort op het eiland Moyo bij de noordkust van Sumbawa. Wilt u uw rondreis over de eilanden ten oosten van Bali of uw bezoek aan Komodo afsluiten met enkele dagen strand buiten alle drukte van Bali, dan zijn de stranden en hotels op de westkust van Flores daar zeer geschikt voor. 

Java

Het eiland Java is het culturele middelpunt van Indonesië. De hoofdstad Jakarta, het oude Batavia, is weliswaar een zeer drukke miljoenen stad, maar heeft in het centrum nog restanten van oude pakhuizen en forten uit de tijd van de VOC.  De steden Yogyakarta en Surakarta (Solo) zijn de oude hoofdsteden van de vroegere Sultanaten en een bezoek aan de Kraton van Yogyakarta, het paleis van de Sultan, zou in ieder geval in uw programma moeten zitten. Daarnaast is ook de Kraton van Surakarta de moeite van een bezichtiging waard. Wie meer tijd heeft en niet de standaard route wil rijden, kan ook nog historische steden als Cirebon en Surabaya bezoeken. Het deel van Java ten Westen van Jakarta wordt ten onrechte nauwelijks door toeristen bezocht. De oude stad Banten of Bantam is bekend uit de Nederlandse koloniale geschiedenis, maar heeft ook nog bijzondere bezienswaardigheden van het gelijknamige Sultanaat bewaard. 

Kalimantan

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo, na Groenland en Nieuw Guinea het grootste eiland ter wereld. Het westelijk deel behoort tot Maleisië en Brunei. Aan de overwegend vlakke kust liggen enkele grote steden afgewisseld met grote moeras gebieden. Het bergachtige binnenland is vrijwel uitsluitend toegankelijk over het water van grote rivieren als de Kapuas, de Kayan, de Mahakam, de Barito en en de Kahayan ; aan de beneden loop veelal met grote boten, aan de bovenloop, vanwege de vele stroomversnellingen, alleen met een motorprauw. De brede lage kusten worden gebruikt voor bosbouw en de aanleg van Palmolie plantages. Het binnenland heeft nog tropisch oerbos met veel bijzonder planten en dieren, als Orang Oetans, gordeldieren, tapirs,  kleine olifanten en Neushoornvogels. De oorspronkelijk bevolking, die voornamelijk buiten de steden en in het binnenland woont bestaat uit Dajaks, die nog leven volgens hun traditionele leefwijze met unieke kunst, tatoeages, gebruiksvoorwerpen versierd met veelkleurige kralen. Zij leven nog in grote familie huizen en de jagen in het bos met blaaspijpen. Aan de zuidkust van de provincie Centraal Kalimantan ligt het Nationale Park Tanjung Puting met het beroemde Orang Oetan rehabilitatie centrum Camp Leakey. Vanuit de plaats Kumai vaart u meerdere dagen met een klein houten boot, een zogenaamde Klotok door het tropisch regenwoud naar de Orang Oetans en verschillende traditionele Dajak dorpen. Dit gebied is uitsluitend te bereiken vanuit Jakarta en Semarang op Java en daardoor goed te combineren met een rondreis over Java en Bali.

Laos

Laos is een langgerekt land langs de beide oevers van de grote Mekong rivier, ingesloten en afgesloten van de zee door Thailand, Myanmar, China, Vietnam en Cambodja. De hoofdstad Viangchan (Vientiane) en het culturele centrum Luang Prabang liggen in het brede noordelijke deel, direct aan de Mekong rivier. Laos heeft een Boeddhistische geschiedenis en cultuur, maar is tegenwoordig officieel een socialistisch land. In het uiterste noorden leven verscheidene bergvolkeren als Akha, Hmong, Mien en Kamu met een eigen traditie en cultuur die strek afwijkt van de Boeddhistische cultuur van de rest van het land. U kunt een rondreis in Noord Laos beginnen met een internationale vlucht naar de hoofdstad Vientiane of direct doorvliegen naar Luang Prabang. Binnen een korte rondreis van een week kunt u zich goed beperken tot noord Laos : Vientiane en Luang Prabang en eventueel met een boottocht over de Mekong vanuit Luang Prabang naar het noorden. In het noorden van Laos kunt u trektochten of Mountainbike tochten maken langs dorpen van de bergvolkeren. Ook kunt u een boottocht maken over de Mekong rivier van Luang Prabang naar Huay Xai aan de grensovergang  met Thailand. Via deze grensovergang kunt u Laos met Thailand  combineren en eventueel zelfs verder door reizen naar Myanmar.

Lombok

Lombok ligt direct ten oosten van Bali en heeft een eigen internationaal vliegveld. Vanaf Bali is Lombok bereikbaar met vliegtuig en veerboot. Het eiland heeft veel te bieden aan natuurschoon en traditionele cultuur, maar is veel rustiger dan het toeristische Bali. De west kant van Lombok is groen en lijkt veel op Bali. De noord en oostkant van het eiland zijn aanmerkelijk droger. Midden op het eiland ligt de vulkaan Rinjani, tweede hoogste berg van Indonesië buiten Papua. De westzijde van Lombok heeft de Hindoe cultuur van Bali  in een wat eenvoudiger vorm. Op het noordelijke en oostelijke deel vindt u veel traditionele dorpen, die nog een oude animistisch religie kennen. Op het midden en zuidelijke deel van het eiland wonen de Sasak, die de Islam aanhangen met eigen tradities. Ieder volk heeft haar eigen gewoontes, kunstvormen en huizen bouw. Vanaf Lombok kunt u een rondreis maken over de kleine Sunda eilanden met auto en veerboot. De route is Lombok – Sumbawa – Komodo – Flores. Vanaf West of Oost Flores vliegt u aan het eind van die reis terug naar Bali. Singapore Airlines vliegt vanaf Singapore rechtstreeks naar Lombok en retour naar Singapore.

Myanmar

Myanmar is, zonder overdrijving, het laatste nog vrijwel geheel authentieke land van Zuid Oost Azië. Het voornamelijk Boeddhistische land heeft haar fascinerende en veelzijdige cultuur kunnen behouden. Oude tempelsteden als Bagan en Mrauk U zijn te vergelijken met Sukhothai in Thailand en Angkor in Cambodja, maar dan zonder de grote aantallen toeristen. Myanmar was na de tweede wereldoorlog en de onafhankelijkheid van de Britten lang geheel of voor een groot deel gesloten voor buitenlanders. Nog steeds zijn bepaalde regio`s en met name de grensgebieden met omringende landen niet toegankelijk. De afgelopen jaren is echter  geleidelijk een democratiseringsproces op gang gekomen en momenteel gaan steeds meer unieke gebieden open voor westerse bezoekers. Ngapali Beach is momenteel de best bereikbare strandplaats in Myanmar.

Molukken

De eilanden van de Molukken liggen in het oostelijk deel van Indonesië, tussen Sulawesi en Papua, en worden onderverdeeld in een noordelijke groep, een centrale groep een zuidelijke groep van grotere en kleinere eilanden. Deze eilanden zijn bekend vanwege de specerijen, kruidnagel en nootmuskaat die hier vandaan komen en die een grote rol hebben gespeeld in de wereldgeschiedenis en ook vooral in de geschiedenis van de Nederland ten tijde van VOC en gouden eeuw. In het noordelijke deel zijn vooral de voormalige, zeer invloedrijke Sultanaten Ternate en Tidore van belang. In het centrale deel liggen onder andere de grote eilanden Ambon en Ceram en de kleinere LEASE groep met Haruku, Saparua, Mualana en Nusa Laut. Ten zuiden van Ambon en midden in de Banda zee liggen nog de bijzondere, vulkanische Banda eilanden met onder andere Banda Neira, Lontar,  Gunung Api, Rozengain en Run. Deze waren de nootmuskaat eilanden, die voor Nederland belangrijker waren dan New York.  Het zuidelijk deel van de Molukken bestaat uit de Kei eilanden en Tanimbar.

Sumatra

Het grote eiland Sumatra biedt een mooie combinatie van natuur en cultuur. Er zijn verschillende grote nationale parken met vulkanen, tropisch regenwoud met werkolifanten en wild als tijgers en Orang Oetans.  Interessant zijn de traditionele culturen van de Batak van Noord Sumatra, de Minangkabau van West Sumatra en de Kubu in de provincie Jambi. Heel bijzonder is ook een meerdaags verblijf op het eiland Nias voor de westkust van Sumatra. Meerdaagse begeleide trektochten door tropisch regenwoud en met overnachtingen in tent of bivak zijn mogelijk in het Nationale Park Gunung Leuser bij Medan en in het nationale Park Kerinci Seblat, ten zuiden Van Padang. Vulkaan beklimmingen zijn mogelijk bij Brastagi op Noord Sumatra en in Kerinci Seblat. Op Zuid Sumatra kunt u een trektocht maken in Way Kambas. Raften is mogelijk bij Brastagi.

Sulawesi

Het grote eiland Sulawesi, het vroegere Celebes, heeft de vorm van een orchidee. De zuidkusten worden hoofdzakelijk bewoond door islamitische zeevarende volken met eigen tradities, als de Boeginesen en de Makassaren. In het binnenland wonen voornamelijk christelijke en deels nog animistische volken met eigen gebruiken en rituelen. Veel delen van het eiland zijn nog moeilijk toegankelijk en vaak niet met wegen onderling verbonden. Het noordelijk deel van het eiland, de zogenaamde Minahassa met de hoofdstad Manado is voornamelijk christelijk. In het bijzonder het  gebied van de Toraja in het noorden van Zuid Sulawesi zal beslist een van de culturele hoogtepunten van uw reis door Indonesië zijn. Het centrale deel van het eiland, tussen het Poso meer en de havenstad Palu is bijzonder interessant voor liefhebbers van ongerepte natuur en cultuur. De kust van Noord Sulawesi is een van de mooiste snorkel en duikplekken in de wereld. Meerdaagse begeleide trektochten met overnachtingen in eenvoudige dorpshuizen zijn mogelijk in het Toraja gebied van Zuid Sulawesi en in de Bada vallei en het Lore Lindu Nationale Park in Centraal Sulawesi.

Vietnam

Vietnam is een langgerekt land langs de Zuid Chinese zee in het zuiden en de golf van Tonkin in het noorden. Het smalle middendeel van het land ligt tussen een breed en zeer bergachtige noordelijk deel rond de stad Hanoi en een breed zuidelijk deel rond de hoofdstad Ho Chi Mhin en de delta van de grote Mekong rivier. Het land heeft een bewogen geschiedenis gekend van oude Boeddhistische rijken, een Franse koloniale tijd, gevolgd door de beruchte Vietnam oorlog tussen het zuiden, geholpen door de Amerikanen en guerrilla`s van de Vietcong vanuit het noorden onder leiding van Ho Chi Minh. Veel namen van steden zullen de ouderen onder u beslist nog bekend voorkomen. Ondanks de gewelddadige strijd in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw is in Vietnam  nog heel veel bewaard gebleven van antiek paleizen en Boeddhistische tempelcomplexen. U kunt uw reis beginnen in het zuiden van het land vanaf de luchthaven van de hoofdstad Ho Chi Minh stad, het voormalige Saigon, of in het noorden van het land vanaf het vliegveld van de stad Hanoi. Een culturele reis langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengt u naar plaatsen als Ho Chi Minh stad, Hoi An, Danang, de keizerlijke stad Hué, het koloniale Haiphong, Halong Baai en Saigon. Verspreid door het hele land ligt een groot aantal Nationale Parken met bijzondere landschappen en natuurschoon.

Plaats een reactie